Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

január 8, 2024

Egy kihívás a család apraja-nagyjának 2024-re

„Egy kihívás, amiben, ha veszítesz is csak nyertél!”

#hozzukösszeacsaládot #várvavártcsalád #1000óraaszabadban

Köztudott, hogy a természetben töltött idő, játék segít a gyermekek fejlődésében – mind szociális, érzelmi és fizikai téren. Így hoztunk egy kihívást, aminek a neve mindent elárul. Ginny Yurich által megálmodott project azzal a céllal készült, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek a szabadban ezáltal a család több minőségi időt töltsön együtt és nem titkolt céljuk, hogy csökkentsék a képernyő előtt töltött órák számát – de legalábbis ellensúlyozzák azt.

Ginny és férje Josh öt, 12 év alatti gyermek szülei dél-kelet Michiganben. Ezalatt a 12 év alatt folyamatosan figyelték a városi, megyei és állami parkokat, ösvényeket és kempingeket, ahogy egyéb természeti tájakat is, és úgy látták, hogy ezek a helyek nagyrészt gyerekmentesek. 5 évvel ezelőtt kezdték el feltenni a kérdést, hogy „miért?” Azzal a sok szépséggel, ami körülvesz bennünket, ez ellentmondásosnak tűnt. Bár a kérdés sokáig megválaszolatlan maradt, egy kis kutatással azt találták, hogy naponta 4-6 szabadban töltött óra lenne ideális egy gyermek számára. „Ez túlzásnak tűnt, túl hosszú időnek, tekintve, hogy a legtöbb gyermekeknek szóló program jó, ha egy órás. De kipróbáltuk! És eszünkben sincs visszanézni. Családként a legjobb idők és anyaként az egyik legsikeresebb napjaim ezekre az együtt töltött napokra tehetők.”

„Arra jutottunk – mondja Ginny Yurich, hogyha ezt a 4-6 órát vesszük (heti kb 20 óráról beszélünk), akkor az évente nagyjából 1000 órát jelent. Elsőre őrültségnek tűnhet, de tudtad, hogy egy átlagos gyerek évente 1200 órát tölt a képernyő előtt? Na EZ tűnik igazán őrültségnek, de megértjük, a képernyő néha olyan üdvözítő kiútnak tűnik a káoszból.” Nem gondolják, hogy a képernyő időt teljesen nullára kéne csökkenteni, de határozottan kiállnak amellett, hogy a természetben töltött idő az egyik legjobb feltöltődési lehetőség. S ha őszinték vagyunk, valójában a kettő össze sem hasonlítható.

Arra bátorítunk mindenkit, hogy ha nem is tudja megvalósítani az évi 1000 órás időt, próbálja meg felvenni a versenyt a képernyő előtt töltött idővel, s bármennyire is nehéz elkezdeni, reméljük hamarosan egyszerű lesz túlszárnyalni azt, azáltal, hogy az elképzelhető legnagyobb felbontású „képernyőben” merülünk el.

Az alábbi linken kiválaszthatod az ízlésednek megfelelő számlálót. Nyomtasd ki, s nincs más tennivalód, mint tudatosan figyelni a szabadban töltött időre és kiszínezni a teljesített órákat.

Ha januárban csak napi egy órát töltetek együtt a szabadban, máris jó úton jártok. Most hozunk nektek néhány ötletet, jövő hónapban pedig plusz tippeket a kihívás teljesítéséhez. 

Csatlakozz te is a kihíváshoz! Ha pedig posztolsz, használd te is a #varvavartcsalad és #1000oraaszabadban hashtaget.

Program ötletek januárra

Fedezzük fel jobban a környéket

“Az enyhe tél tavasziassá változtatja minden kimozdulásunk mostanában. Nem mindig könnyű rábeszélni magunkat, hogy a meleg barlangunkból kibújjunk, de megéri. A gyerekek szeretnek új helyeket felfedezni, ha van a közelünkben egy kis felfedezetlen erdő, rét, könnyű a dolgunk, ha nincs, akkor picit nehezebb, de ne adjuk fel! Változtassunk kicsit a séta útvonalunkon, keressünk új játszótereket, fedezzük fel a környékünket.” Jakab Timi – 9 gyermekes édesanya

Szabadtéri korcsolyázás

Ha már régen volt korcsolya a lábadon, akkor épp itt az ideje, hogy újra jégre lépj! Az ország közel minden pontján található szabadtéri műjégpálya. A legtöbb helyen gyönyörű környezetben, igazi “winter wonderland” hangulatban várják a látogatókat. S azon túl, hogy sportolunk az együtt töltött minőségi időt és a szabadban töltött időt is gyarapítjuk, garantáltan emlékezetes, örömteli pillanatokat okozva a legkisebbeknek is. 

Madáretetés és itatás

A téli madáretetési időszak december elejétől nagyjából március második feléig tart. A legegyszerűbb és lebiztosabb, ha fekete napraforgó magot helyezünk ki, ha pedig a rigók kedvében szeretnénk járni, akik előszeretettel keresgélnek a földön élelem után, almagerezdet és csutkát is szórhatunk nekik. Emellett ha tudunk, egy kis itatót is rakjunk ki számukra, s a későbbiekben (az újratöltés mellett) nincs más dolgunk, mint megfigyelni őket a szabadban.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.