Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Az én testem, az én döntésem!?

június 11, 2020

Az abortusz, vagyis művi terhességmegszakítás témájában két tábor csatározik folyamatosan egymással. A kérdés alapvetően az élet megtartása vagy elvetése egy adott élethelyzetben, és körülmények között. De a vita mégsem csak a kezdődő életről szól, hanem egyre inkább a női önrendelkezésről. De vajon miért?

Miért fontosabb a női önrendelkezés, mint egy kezdődő élet maga? Mióta szorul ki az apa teljesen a kérdésből, és korlátozódik a szerepe pusztán a nemzésre? Két megközelítés, két világkép, két felfogás ütközik nem csak egyéni, hanem a társadalmi, politikai szinten is.

A választás-párti nézet

A pro-choice (választáspárti) felfogás szerint egy nőnek alapvető emberi joga eldönteni, hogy akar-e gyermeket, figyelembe véve a saját erkölcsi és vallási nézeteit. Általában olyan emberek is ezt hangoztatják, akik maguk sem választanák az abortuszt megoldásként egy nem várt terhesség esetében. A társadalmi nyomás, a „maradi” vagy „kirekesztő” megbélyegzéstől való félelem gyakran arra indítja az embereket, hogy olyan ügyeket támogassanak, amivel mélyen nem értenek egyet, vagy nincsenek róla kellő ismereteik. A női önrendelkezést pedig most minden körülmények között „divat” támogatni.

Az életpárti nézet

Az életpárti oldal (pro-life) elutasítja az abortuszt, főleg a fogamzásgátlás eszközeként. A baba szívverése már a hatodik héten beindul, tizenkét hetes korára pedig minden szerve kifejlődik. Cáfolják azon érv létjogosultságát is, miszerint a magzat nem tekinthető önálló életnek, hiszen csak az anya szervezetének segítségével tud életben maradni. Ez az állapot azonban a baba születése után is fennáll. A teremtett világban az ember születik a legkiszolgáltatottabb állapotban, és ennek megfelelően élete kezdetén folyamatos ellátásra, védelemre szorul.

A pro-choice (választáspártiak) igyekeznek úgy beállítani az életvédőket, hogy ők semmilyen körülmények között – még az anya életének veszélyeztetése során, vagy erőszak következtében kialakult terhesség esetén sem – tartják elfogadhatónak az abortuszt, és úgy általában minden racionális meglátást nélkülöznek a témával kapcsolatban…

Itt jegyeznénk meg, hogy a választás fontosságát hangsúlyozók előszeretettel használják a megerőszakolt nők példáját az abortusz legalizációjában, holott a terhességmegszakítások hátterében nagyon ritkán (0,2 százalékban) áll ez az indok! Ennél nagyságrendekkel magasabb a szociális válsághelyzet, az anyagi okok, vagy a párkapcsolati problémák meglétére hivatkozó abortusz (97,8%).

Az én döntésem?

A választás fontosságát hangsúlyozók leggyakrabban hangoztatott érve „az én testem, az én döntésem” jelmondat, amely több szempontból is kifogásolható. A Live Action csapat (lásd korábbi írásunkat) egy olyan videóval állt elő, amely ennek a jelmondatnak az igazságtartalmát boncolgatja. A videóban Kirsten Watson meséli el, hogy mennyire rossz irányba viszi ez a megközelítés a vitát. Ő maga Benjamin Watson, amerikai focista felesége, és öt gyermekük mellett jelenleg ikrekkel várandós! 🙂

A videó szemléletes, de nem elítélő módon próbál érvanyagokat adni az abortuszpárti megközelítésűekkel folytatott vitákban.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.