fbpx
+36 30 329 7315 hétköznapokon
8-17 óra között
Segítséget kérek
Oldal kiválasztása

Beszélgetés Pálinkás Évával

Néhány fontos dolog a Várva Várt Alapítvány titkárától az örökbefogadásról.

Pálinkás Évával készült egy ATV-s beszélgetés, melyet egy Zoom beszélgetés követett.

Az interjúban először arról beszélt, hogy miként változott az évek során az örökbefogadáshoz való viszonyulás Magyarországon, említette a törvény azon módosítását, hogy a szakellátásban gondozott gyermekek esetében, amennyiben a szülő három hónapig (ez eddig hat hónap volt) megszünteti a kapcsolatot a gyermekével, örökbe fogadhatóvá nyilvánítás folyamata kezdődhet.
 
Pálinkás Éva említette a nyílt örökbefogadási folyamat másik oldalán szereplő örökbe adó anyával kapcsolatban mennyire önzetlen, felelősségteljes döntést hoz, aki felméri azt, hogy ő nem tudja felnevelni a gyermekét.
 
Nehéz helyzetében segítséget kér, hogy megtalálja azt az örökbe fogadni szándékozó szülőpárt, akikre rá meri bízni gyermeke felnevelését.
 
A vendég ejtett néhány szót az alapítvány főbb munkáiról, a folyamatos segítségnyújtásáról, akár élelmiszer, akár a baba gondozásához elengedhetetlenül szükséges tárgyak formájában.

„Az alapítványnak elsődleges célja, hogy családban tudjon felnőni a baba” jelentette ki.

Ezen kívül elmondta, hogy hatalmas öröm az alapítvány számára mindenfajta segítség nyújtása a rászoruló családoknak, anyáknak.
 
Az interjú után megejtettünk egy Zoom beszélgetést Pálinkás Évával, aki megosztott velünk még néhány dolgot, amit az ATV-s interjúban elmondottakon kívül még fontosnak tartott.
 
Statisztikai adatokkal kezdte, miszerint 1052 örökbe adás történt a 2019-es évben a www.orokbe.hu összegzése alapján.

Az örökbefogadásra jelentkezők száma is 3186-ra emelkedett az év végére.

Nagyon fontos elmondani az örökbe fogadott gyermeknek, hogy nem vérszerinti családtag, hanem ajándék gyermek, mert a titkolózás később óriási kárt okozhat.
 
Ha a gyermek már egészen kis korában hallja ezt és természetesé válik számára, hogy anyukád nehéz helyzetbe került, nagyon szeretett téged, ezért ránk bízott, azokra, akik egész életükben rád vártak.
 
Ha az anya személyéről pozitív a véleményt hall akkor ez jelentős mértékben növeli a gyermek önértékelését, ha ő jó akkor én is jó vagyok.
 
Viszont nagy rombolást tud okozni, ha eltitkolják, hogy nem ők a vér szerinti szülei, akiket annak gondol!
 
„Mérgező ez a titok” Nemrégen mondta el egy a gyámhivatalban ezzel foglalkozó szakember, hogy szinte kivétel nélkül azok a fiatalok jönnek feldúltan érdeklődni a vérszerinti családjukról akik nem tudtak arról, hogy örökbe fogadták őket.
(Szóba került ezen kívül az, hogy az örökbefogadási folyamat végén le szokta fényképezni együtt az örökbeadó és örökbefogadókat ebből nagyon megható pillanatok születnek)
Fontosnak tartja az alapítvány az örökbe adóval való viszonyt, akinek figyelni kell a személyére, hátterére és igazi támaszként kell állni még jóval a folyamat után is.

Minden eset más és más.

Különleges élmény, amikor bizalmi kapcsolat alakul ki az alapítvány és az örökbe adó között, ugyanis az alapítvány fontosnak tartja, hogy lehetőségeihez képest segíthessen.
 
Említette, hogy többnyire hónapokig krízis gondozzák az anyákat, segítve, hogy nagyon átgondolt, megfontolt döntést hozzanak, ha nincs más megoldás csak az örökbeadás akkor a gyámhivatalban is mellette állnak.
 
Pálinkás Éva kihangsúlyozta, hogy az örökbefogadás csodálatos lehetőség, arra fontos felkészülni, hogy az örökbe fogadott gyermeket feltétel nélkül szeretetet igényel, olyannak kell elfogadni amilyen ő, nem kell többet várni, mint amire képes.
 
A beszélgetésben előkerült az után követés témája is, az örökbefogadó családok utólagos segítése, támogatása is, örökbefogadási szakemberek bevonásának lehetősége is, amennyiben szükséges.
 
Pálinkás Éva azt javasolja az örökbe adóknak illetve az örökbefogadás előtt állóknak, hogy jelentkezzenek, az alapítvány amit tud, megtesz azért, hogy mindenkinek abban próbál segíteni amiben támogatásra van szüksége.
0