Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

május 21, 2024

Az elmúlt hónapok egyik fő közéleti témája lett a gyermekvédelem kérdése. Május 3-án a gyermekvédelemről szóló 1997. évi törvény új kiegészítést – szigorítást – kapott és további szigorító módosítások várhatók. Mivel alapítványunk is rendszeresen segíti az állami gondoskodásban élő gyerekeket, újra átgondoltuk, hogy mik a tapasztalataink és hogyan tudnánk civil szervezetként még többet tenni értük.

Az egyik alapkérdés, hogy egyáltalán szükség van-e civil segítőkre ebben a szakmában?

Krízisgondozás és örökbefogadási tanácsadás

Az örökbefogadások folyamatát állami szinten a Területi Gyerekjóléti Szolgálatok intézik, akik nyílt és titkos örökbefogadási folyamatokban, illetve utánkövetést is végeznek.

Ugyanakkor alapítványunk az egyik olyan civil szervezet, akik minisztériumi képzést és működési engedélyt kaptak a nyílt örökbefogadások folyamatában való közvetítésben. Munkánk célja, hogy a hozzánk forduló krízisterhes anya az adott helyzetben jó döntéseket tudjon hozni, felismerje és elfogadja a szociális háló segítségét. A feladatunk a válsághelyzetbe került várandós nők támogatása, a krízishelyzet elhárításában való segítség, illetve amikor az életadó anya nem tudja önmaga megtartani és felnevelni gyermekét, nyílt örökbeadásban segítjük, hogy az alkalmassági határozattal rendelkező jelentkezők közül kiválassza azt a házaspárt, akiknek örökbe tudja adni gyermekét.

Tapasztalatunk szerint az állami és civil szakemberek között gördülékeny és jó a kapcsolat és mindkét szakmai vonalnak megvan a szerepe a rendszerben. 

Meddőségi tanácsadás

A hozzánk örökbefogadásra jelentkező házaspárok egy részénél az örökbefogadási okok között jellemző jelenség a meddőség. A meddőséggel kapcsolatban is elmondható, hogy a szakellátás – szülész, nőgyógyászok, pszichológusok, meddőségi centrumok – mellett létezik egy tanácsadói szint, a meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadók, illetve a mentálhigiénés szakemberek, akik egyetemi vagy főiskolai szintű végzettséggel végezhetik ezt a munkát.

A szakellátás mellett tehát itt is működik civil vonal, ami olyan személyek részvételét teszi lehetővé, akik a lelkesedés és nyitottság mellett szakképzettséggel és gyakorlattal is rendelkeznek. Ideális esetben ezek a tanácsadások szakmai felügyelet alatt és szupervízió mellett zajlanak. 

Korai fejlesztés, prevenció

Egy harmadik terület is kapcsolódik a munkánkhoz: a kisebb gyermekek korai fejlesztése, illetve a nagyobb gyermekek és tinédzserek prevenciós támogatása. A fejlesztéseknek is több szintje létezik. A gyógypedagógusok, logopédusok, pszichiáterek, pszichológusok munkája mellett a leghatékonyabb a családon belüli terapeuta munka lehet vagy olyan fejlesztő segítsége, aki közel áll a fejlesztésre szoruló gyermekhez és bizalmi kapcsolat áll fenn kettejük között. A gyermekek viselkedését és tanulását segítő fejlesztők, terapeuták kiegészítik a szakellátás munkáját és általuk sokkal több gyermek elérhető, mint csak a szakellátásban dolgozók által. 

Mentorálás a gyermekvédelemben

Mindezeket átgondolva azt gondoljuk, hogy a gyermekvédelem területén is nagyon fontos a civilek szerepe. A gyerekotthonokban, lakásotthonokban élő gyerekekkel foglalkozó civil segítők minden esetben az intézményvezetőkkel és szakmai vezetőkkel egyeztetett szakmai programban – tehetséggondozásban, önismeret fejlesztésben, életviteli tanácsadásban, stb. – vesznek részt. Az általunk évek óta mentorált fiatalok életében sok esetben látványos személyiségfejlődés zajlik le és olyan intézményen kívüli kapcsolataik alakulnak ki, amelyek az állami gondoskodásból való kikerülésük után kapaszkodók lehetnek az életükben.

Több partnerszervezetünkkel rendszeresen együttműködünk, egyeztetünk és fejlesztjük a szakmai protokollunkat. 

A mentorok szerepét azért érezzük nagyon fontosnak, mert mintegy 22.000 gyermek él állami gondoskodásban. Örökbefogadásra sokan jelentkeznek ugyan, de legtöbben újszülött vagy néhány éves gyermeket szeretnének örökbefogadni. Ezáltal tehát nem tud minden gyermek családba kerülni. A nevelőszülői hálózat fejlesztése folyamatosan zajlik, de sokezer nevelőszülő hiányzik a rendszerből, így ez az intézményrendszer sem éri el ezeket a fiatalokat. 

A mentor csoportunkhoz folyamatosan jelentkeznek fiatalok, akik tényleges segítséget nyújtanak. Emellett az elmúlt 14 évben sok családtól kaptunk az alábbihoz hasonló visszajelzést:

„Örökbefogadást vagy nevelőszülőséget már nem tudunk bevállalni, de abba szívesen bekapcsolódnánk, hogy 1-2 gyermek támogatói, mentorai legyünk, ha szakmai képzést és támogatást kapunk ehhez.

Olyan házaspárokról van szó, akik sikeresen nevelik a 2-3 vagy még több gyermeküket, de van motivációjuk és plusz energiájuk arra, hogy mentor munkában is segítsenek.

Azt gondoljuk, hogy nem irreális cél, hogy minden gyermeknek, fiatalnak legyen támogató barátja, illetve olyan lehetősége, ahol beleláthat és legalább alkalomszerűen be is kapcsolódhat egy jól működő család életébe. Ezáltal a hátrányos helyzetükből fakadó sikertelen minták helyett nagyobb esélyt kapnak a sikeres minták megismerésére és követésére.

Fentiek fényében hasznosnak tartanánk, ha az állami gondozási rendszer mellett megalkotásra kerülne egy olyan szakmai képzési anyag és támogató rendszer, amibe be tudnának kapcsolódni mind a fiatal egyedülálló, mind a családos mentorok. Egy ilyen rendszer sikeres működéséhez viszont elengedhetetlen lenne a belépéshez szükséges pszichológiai és szakmai alkalmasság megszerzése, ami után szakmai felügyelet és szupervízió mellett lehetne végezni ezt a segítő munkát.

Lukács József
A Várva Várt Alapítvány elnöke

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.