Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Gyakran ismételt kérdések

Az Örökbefogadás, krízisterhesség, nevelőszülőség alapkérdései.

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Nagyon leegyszerűsítve: a nyílt eljárásnál az örökbefogadó szülő és a vér szerinti szülő ismeri egymást, a titkosnál nem. A nyílt örökbefogadás előnye, hogy az örökbefogadó szülő adhat információt a gyermeknek a vér szerinti szülőről (külső tulajdonságok, habitus, körülmények), ami az identitáskeresés időszakában fontos lehet.

A válasz egyszerű: MEGMONDANI. Az a legjobb megoldás, ha ez sosem titok az örökbefogadó családban, ha a gyermek mindig is tudta, mert az első pillanattól hallotta, hogy ő örökbefogadással érkezett a családba. Célszerű az életkorának megfelelő módon informálni, eleinte mesélve, majd a kérdéseire válaszolva. Remek mesekönyvek segítik a téma feldolgozását. Nagyon fontos, hogy az örökbefogadó szülők számára természetes, “normális” dolog legyen az örökbefogadás, semmiképp sem egy feldolgozatlan veszteség (értsd: vérszerinti gyermek) pótmegoldása, és ne kezeljék tabuként sem! Igyekezni kell a tágabb családdal és a baráti környezettel is beszélgetni a témáról, hogy ők is hasonló álláspontot képviseljenek majd a gyermekkel való kommunikációban.

Ismerősök egyik leggyakoribb kérdése. Röviden: ez egy nagyon nehéz döntés. A vér szerinti anyuka a gyermeke iránti szeretetből mond le róla, mert tudja, hogy a körülményei miatt nem tudja megfelelően felnevelni. Megbecsülést érdemlő, felelősségteljes döntést hoz, hogy a gyermeke jó körülmények között, szerető családban nőjön fel.

A TEGYESZ-nél kell jelentkezni, ők folytatják le az alkalmassági eljárást, melynek fő elemei: tanácsadási beszélgetés, pszichológusi vizsgálat, környezettanulmány, háziorvosi vizsgálat, tanfolyam. Az örökbefogadásra való alkalmassági határozatot a TEGYESZ javaslatára a Gyámhivatal hozza. A jogerős határozat birtokában lehet jelentkezni a TEGYESZ országos listájára és az örökbefogadással foglalkozó alapítványokhoz. Az előbbinél általában titkosan nagyobb gyermeket (jellemzően 1 éves kor feletti), az utóbbinál nyílt eljárással újszülöttet lehet örökbefogadni. Több helyre is lehet, sőt, érdemes jelentkezni. Az alkalmassági határozat 3 évig érvényes, további 1 évre meghosszabbítható. Ha ez idő alatt nem történik örökbefogadás, az eljárás megismételhető.

Az örökbefogadó szülő minimum 16, maximum 45 évvel lehet idősebb, mint az örökbefogadott. Örökbefogadásra 25 éves kortól lehet jelentkezni. A törvény alapján elég, ha a házaspár egyik tagja megfelel az életkori követelményeknek.

A jelenlegi helyzet szerint egészséges újszülöttre általában 4-5 évet kell várni.

A nevelőszülőnél ideiglenesen helyezik el a gyermeket, az örökbefogadó szülő viszont véglegesen a gyermek gondviselőjévé válik. Természetesen előfordul, hogy a nevelőszülő örökbefogadja a nevelt gyermeket, amikor az örökbefogadhatóvá válik.

Várandós ismerősöd krízishelyzetbe került?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és megpróbálunk segíteni!

Kövess minket a social média oldalainkon!

Lájkold Facebook oldalunkat és iratkozz fel csatornáinkra!

Ha van rá lehetőséged, küldj tárgyi adományokat!

Eljuttatjuk a nálunk segítséget kérő rászoruló családok részére.

Vegyél részt sport rendezvényeinken!

Fuss velünk, vagy úszd át velünk a Balatont!

Terjeszd háziorvosi rendelőkben!

Segíts minél több emberhez eljuttatni üzeneteinket.

Szervezz felvilágosító órát osztályodban!

Szakembereink beszélnek a felelős szexuális életről.

A civil szervezeteknek adószám alapján lehet rendelkezni az 1%-os adófelajánlásról, technikai számunk nincs, mert az csak az egyházaknak van. De az egy másik 1%. Tehát összesen kétszer 1%-ról lehet rendelkezni.

Hogyan segítünk?

Ismerd meg a Várva Várt Alapítvány közhasznú munkáját!

1500+

nehéz helyzetbe került családnak segítettünk

Krízisterheseket támogatunk

Segítünk azoknak, akik kritikus anyagi, családi vagy más körülmények miatt úgy érzik, nem tudják vállalni kisbabájukat.

Segítjük az örökbefogadást

Támogatjuk azokat a párokat, akik vállalják egy nehéz sorsú gyermek felnevelésének felelősségét.

400+

gyermek hazakerülésében segítettünk

1000+

tinédzserrel beszélgettünk

Prevenciós előadásokat tartunk

Rengeteg krízis elkerülhető lenne, ezért fontosnak tartjuk a tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő előadások szervezését fiatalok számára.

Alapítványunk számokban

0 +

éve
működünk

0 +

városban
van aktivistánk

0 +

önkéntessel
dolgozunk

Néhány visszajelzés a munkánkról

“Köszönöm, hogy vannak. Áldom azt a napot mikor felléptem az internetre és megtaláltam önöket és írtam egy üzenetet. Köszönök mindent, amit értem és a kislányomért és a születendő babáért tesznek. Nagyon köszönöm!”
“Nagyon hálás vagyok nektek, nélkületek semmiképp sem lett volna részem ebben a csodában minden nap”

Kövess minket közösségi oldalainkon

Mivel tudsz támogati a social médiában? Kövess be minket, like-olj, szólj hozzá és ha egyet értesz vele, oszd meg tartalmainkat!

Írj nekünk​

Akár segítséget szeretnél kérni terhességeddel kapcsolatban, vagy más témában keresel minket, írj nekünk és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Főoldal
kezek filter nélkül

Üzeneted elküldésével automatikusan elfogadod a Várva Várt Alapítvány adatkezelési nyilatkozatát.

Jótettek szülik a hősöket!

A hősök nem születnek, hanem tetteik által válnak hőssé. Ehhez elég a kicsi, de jó cselekedet – mert a tett nagyságát nem az méri, aki adja, hanem az, aki kapja. Ma lehetőséget adunk, hogy akár egy pillanatra is hőssé váljon azok számára, akiknek szükségük van az Ön segítségére! Ha a projekt felkeltette érdeklődését, több információt az alábbi linken találhat.

Maradjunk kapcsolatban

Értesülj minden új izgalmas kezdeményezésünkről és az aktuális híreinkről!

Kövess minket social media felületeinken:

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.