Barion Pixel

Gyakran ismételt kérdések

Az örökbefogadás, krízisterhesség, nevelőszülőség alapkérdései

Mi a különbség a nyílt és a titkos örökbefogadás között?

Nagyon leegyszerűsítve: a nyílt eljárásnál az örökbefogadó szülő és a vér szerinti szülő ismeri egymást, a titkosnál nem. A nyílt örökbefogadás előnye, hogy az örökbefogadó szülő adhat információt a gyermeknek a vér szerinti szülőről (külső tulajdonságok, habitus, körülmények), ami az identitáskeresés időszakában fontos lehet.

Meg kell mondani a gyerekeknek, hogy örökbefogadottak, vagy sem?

A válasz egyszerű: MEGMONDANI. Az a legjobb megoldás, ha ez sosem titok az örökbefogadó családban, ha a gyermek mindig is tudta, mert az első pillanattól hallotta, hogy ő örökbefogadással érkezett a családba. Célszerű az életkorának megfelelő módon informálni, eleinte mesélve, majd a kérdéseire válaszolva. Remek mesekönyvek segítik a téma feldolgozását. Nagyon fontos, hogy az örökbefogadó szülők számára természetes, “normális” dolog legyen az örökbefogadás, semmiképp sem egy feldolgozatlan veszteség (értsd: vérszerinti gyermek) pótmegoldása, és ne kezeljék tabuként sem! Igyekezni kell a tágabb családdal és a baráti környezettel is beszélgetni a témáról, hogy ők is hasonló álláspontot képviseljenek majd a gyermekkel való kommunikációban.

Mi miatt dönthet úgy egy krízisterhes anyuka, hogy lemond gyermekéről?

Ismerősök egyik leggyakoribb kérdése. Röviden: ez egy nagyon nehéz döntés. A vér szerinti anyuka a gyermeke iránti szeretetből mond le róla, mert tudja, hogy a körülményei miatt nem tudja megfelelően felnevelni. Megbecsülést érdemlő, felelősségteljes döntést hoz, hogy a gyermeke jó körülmények között, szerető családban nőjön fel.

Hogy zajlik a hivatalos jelentkezési procedúra?

A TEGYESZ-nél kell jelentkezni, ők folytatják le az alkalmassági eljárást, melynek fő elemei: tanácsadási beszélgetés, pszichológusi vizsgálat, környezettanulmány, háziorvosi vizsgálat, tanfolyam. Az örökbefogadásra való alkalmassági határozatot a TEGYESZ javaslatára a Gyámhivatal hozza. A jogerős határozat birtokában lehet jelentkezni a TEGYESZ országos listájára és az örökbefogadással foglalkozó alapítványokhoz. Az előbbinél általában titkosan nagyobb gyermeket (jellemzően 1 éves kor feletti), az utóbbinál nyílt eljárással újszülöttet lehet örökbefogadni. Több helyre is lehet, sőt, érdemes jelentkezni. Az alkalmassági határozat 3 évig érvényes, további 1 évre meghosszabbítható. Ha ez idő alatt nem történik örökbefogadás, az eljárás megismételhető.

Hány éves korig lehet örökbefogadni?

Az örökbefogadó szülő minimum 16, maximum 45 évvel lehet idősebb, mint az örökbefogadott. Örökbefogadásra 25 éves kortól lehet jelentkezni. A törvény alapján elég, ha a házaspár egyik tagja megfelel az életkori követelményeknek.

Mennyit kell várni, hogy az örökbeadás megtörténjen?

A jelenlegi helyzet szerint egészséges újszülöttre általában 4-5 évet kell várni.

Mi a különbség a nevelőszülő és az örőkbefogadó szülő között?

A nevelőszülőnél ideiglenesen helyezik el a gyermeket, az örökbefogadó szülő viszont véglegesen a gyermek gondviselőjévé válik. Természetesen előfordul, hogy a nevelőszülő örökbefogadja a nevelt gyermeket, amikor az örökbefogadhatóvá válik.

Ha a válaszok nem voltak kielégítőek, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Akár örökbefogadással, támogatással kapcsolatban érdeklődsz, akár segítséget szeretnél kérni terhességeddel kapcsolatban, írj nekünk és felvesszük Veled a kapcsolatot! Üzeneted elküldésével automatikusan elfogadod a Várva Várt Alapítvány adatkezelési nyilatkozatát.

  Írj nekünk!

  0
   0
   Kosár
   A kosár üresTovább vásárolok