Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

április 20, 2022

A legtöbb anyukában, így benned is gyakran felmerülhet az a kérdés, hogy megfelelően fejlődik-e gyermeked. A baba megszületését követően a gyermekorvos és védőnő folyamatosan ellenőrzi a fejlődését. Szeretnénk veled megosztani, hogy mikor és hogyan történik, valamint milyen vizsgálatokat végeznek el gyermekeden ahhoz, hogy az életkorának megfelelő fejlődési ütemét ellenőrizzék. A kötelező ellenőrző vizsgálatok 1, 3, 6 hónapos korban, valamint 1, 2, 3 éves korban történnek.

Milyen vizsgálatok történnek a kötelező ellenőrzések során?

Minden egyes védőnői ellenőrzés során megmérik a baba fej- és mellkörfogatát, valamint súlyát és hosszát. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a gyermek testi fejlődésének ütemét nyomon lehessen követni. A legtöbb baba fél éves korára megduplázza, 1 éves korára pedig megháromszorozza a születési súlyát. Az első évben a legtöbb baba 20-25 centimétert növekszik a születési hosszához képest. Majd 1 és 3 éves kor között megfigyelhető egy kisebb lelassulás, ekkor a gyermek évente körülbelül 2 kg-ot gyarapszik, és 8 centimétert növekszik.

Ne feledd, kisbabád növekedési ugrást is produkálhat 3, 6 hetes és 3, 6 hónapos korban.

Hogyan vizsgálják a baba mentális fejlődését, érzékszerveinek működését?

A baba pszichomotoros, mentális fejlődésének, érzékszervi működésének értékeléséhez a következő vizsgálatokat végzik el és figyelik meg a gyermekeden. Az adott életkornak megfelelő fejlődési szakaszokat Te magad is ellenőrizheted kisbabádon.

1 hónapos korban

 • A baba végtagjai flexiós tartásban vannak (a végtagok hajlított tartásban vannak)
 • Hasra fektetve a babád fejét átfordítja
 • Emberi hangra figyel
 • Erősebb hangra összerezzen
 • Rövid ideig arcra, színes, élénk színű tárgyra fixál
 • Kisebb, rövidebb hangot ad ki

3 hónapos korban

 • Hason fekve a baba fejét 45 fokban emeli
 • Oldaláról a hátára fordul
 • A hozzá beszélő személyre figyel
 • Kezébe adott csörgőt megtartja
 • A hozzá beszélő személyre visszamosolyog
 • Elnyújtott hangokat ad ki (aa, öö, gii)

6 hónapos korban

 • Végtagok szimmetrikus testtartása
 • Hasra fordul és vissza
 • A hozzá beszélő személynek hangadással válaszol
 • A tárgyakat egyik kezéből képes a másikba áttenni
 • Az őt körülvevő személyeket már képes megkülönböztetni az idegenektől
 • Szimmetrikus végtagmozgások (végtagjait egyszerre mozgatja)
 • Szemmozgások párhuzamosak
 • Egyre többet gagyog a saját „baba nyelvén”

1 éves korban

 • Kapaszkodva lépeget
 • Szavakkal „halandzsázik”
 • Fürdés és öltöztetés során törekszik az önállóságra
 • Figyelmét elterelve a hang irányába fordul
 • A felszólítást és tiltást megérti
 • 2-3 ujjal fogja meg a tárgyakat
 • A szemek mozgása párhuzamos
 • Kialakult, megszokott napirendje van

Természetesen nem minden kisgyermek fejlődése történik ilyen ütemben, van, akinél gyorsabban, van, akinél lassabban zajlik a mozgás-, értelmi és pszichomotorikus fejlődés. Fontos, hogy ne siettesd a babát!

Azonban ha van benned egy kis aggodalom a baba fejlődésével kapcsolatban, jelezd a gyermekorvos és védőnő felé. Amennyiben a gyermekorvos úgy ítéli meg, hogy gyermeked nem fejlődik megfelelően, akkor további vizsgálatokat kérhet a baba számára. A gyerekekkel foglalkozó gyógytornász szükség esetén, kezelések mellett, tanácsot adhat az otthon is elvégezhető mozgásfejlesztő gyakorlatokkal kapcsolatban.

Forrás: miluklub.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.