Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

december 31, 2023

Várva Várt Alapítvány 2023 éves beszámoló

2023-ban is lendületesen folytattuk babamentő és családsegítő munkánkat, amit már több, mint 13 éve a küldetésünknek érzünk. Évről-évre fejlődik a metodikánk, mely szerint a megelőzés, a kríziskezelés, a mentorálás és szükség esetén a nyílt örökbe adás egymásra épülve teszik az alapítvány munkáját teljessé és egyre hatékonyabbá. Nem tudna a munkánk eredményes lenni támogatóink dotálása nélkül, legyenek azok magánemberek vagy vállalkozók, cégek. Ezúton is hálásan köszönjük támogatásaikat, melynek segítségével a Várva Várt Alapítvány sokszor szó szerint is életmentő segítséget tud biztosítani.

támogatás

Segítség kismamáknak önkéntesek közreműködésével

Idén, közel 500 esetben tudtunk segíteni, több mint 1500 babakelengye adományt közvetítettünk ki az országosan tevékenykedő több mint 100 önkéntesünk segítségével – sok esetben a jelzőrendszeri tagok támogatásával. 38 súlyos krízisben lévő várandós anyával kerültünk kapcsolatba, és sokuknak megfelelő megoldásokat találva tudtunk segíteni abban, hogy anyává válhassanak. Összehangolt, jól felépített csapatmunka eredménye, hogy ilyen sok kismamának tudtunk segíteni. Közben mi is sokat tanulunk ezektől az asszonyoktól a küzdeni akarás, kitartás és szorgalom területén mutatott bátor magatartásukból. Nagyon inspiráló számunkra amikor látjuk újra felállni az erejüket vesztett embertársainkat, majd megerősödve továbbmenni az úton.

Elmondható, hogy a gazdasági válság miatt az egyedül maradt anyák – sok esetben nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem vállalják, hogy egyszülős családként rendezkedjenek be. Ez is hozzájárult, hogy együttműködést kezdeményeztünk az Egyszülős Központtal, hogy hosszútávon is legyen az egyedül maradt anyák számára perspektíva, és a nálunk gondozott kismamák utógondozásához még több segítséget tudjunk biztosítani.

Menedékház és együttműködések

Az alapítványnál jelentkező várandósok nagy része továbbra is súlyos lakhatási problémával küzd, emiatt már kezdetektől célunk olyan menedék biztosítása, ahol biztonságban kihordhatják és megszülhetik a gyermekeiket. A Szigetvár melletti Nagydobszán működő Menedékházunkban több, mint 3 évig gondoztunk egy 3 gyermekes családot. Ez időben és a költségek tekintetében is nagy feladatnak bizonyult, mert ezt a tevékenységet Budapestről és Pécsről koordináltuk szinte napi szinten. Ezért 2023 ősszel szerződést kötöttünk a Szigetvári Gyermekjóléti Központtal és az eddigi együttműködésünket még szorosabbra fűztük. Ezentúl a Gyerekjóléti Központ felkészült szakembereivel együtt folytatjuk az üzemeltetést, a gondozott családok kiválasztását, befogadását és gondozását.

Elmondhatjuk, hogy idén országos szinten is fejlődtek kapcsolataink a védőnői, a családvédelmi és gyermekjóléti szolgálatokkal. Hálásak vagyunk, hogy szakmai munkánkat támogatják, és minden esetben közös támaszt nyújtunk, velük összefogva tudunk egy erős védőhálót képezni a krízisbe került anyák számára.

Budapesti lakóingatlan felújítása és kismamák támogatása

Nagy örömünkre szolgál, hogy támogatóink segítségével Budapesten felújításra és átépítésre került egy olyan lakóingatlan, mely várakozásaink szerint 2024 januártól egy időben legalább 6 kismamának biztosít majd átmeneti lakhatást, biztonságos körülményeket. Ebben a házban egy átfogó segítői munkát tervezünk végezni, ahol a sokszor önbizalmukat vesztett várandós hölgyek megerősítést kaphatnak, hogy újra képesek legyenek az önálló életre.

Előfordul, hogy bántalmazott kismama kéri a segítségünket. Őket az Áldozatsegítő Központhoz irányítjuk és megfelelő információkkal ellátva támogatjuk – eleget téve jelzési kötelezettségeinknek. Megtörténik, hogy valakinek hirtelen válnak kritikussá az életkörülményei, emiatt idén is több anyának segítettünk az anyaotthoni elhelyezésben, ahol főként a Miskolci, Lórántffy Zsuzsanna Református Kismamaháztól (CSÁO) kaptunk nagy támogatást.

Fiatalok szexuális felvilágosítása és személyiségfejlesztése

A prevenciós munkánkban is nagy előrelépést értünk el, hiszen idén tíz önkéntesünk – az ország egész területéről – jelentkezett és végezte el a Teen Star képzést, ami egy hatékony személyiség fejlesztő, szexuális felvilágosítást segítő program. Az év során az ország több pontján, bemutathattuk a programot, és két helyszínen rendszeresen foglalkozunk a fiatalokkal.

Tapasztalataink szerint a fiatalok rengeteg információval rendelkeznek, de abból nem tud minden esetben hasznos tudás generálódni. Ebben szeretnénk nekik segíteni, hogy tisztában legyenek saját testük, lelkük és a társas kapcsolatok működési mechanizmusaival, és képesekké váljanak önmaguk számára jó célokat kitűzni és jó válaszokat adni a bennük feltörő kérdésekre. Fontos küldetés számunkra a felelős szexuális életre való nevelés, ahol a tudatos gondolkodás, azon belül is a termékenyég-tudatosság fejlesztése a cél. A fiatalok örülnek az új információknak, együttműködőek és nagy öröm a prevenciós munkát végző önkéntesek számára a velük való foglakozás.

Mentorálási munkánk 2023-ban

mentor

A mentorálási munkánk is aktívan zajlott, az idei évben csapatunk Budapesten rendszeresen két gyermekotthonban, vidéken pedig 3 lakásotthonban tevékenykedett. Összesen 21 aktív önkéntes munkálkodott azon, hogy azok az állami gondoskodásban élő gyermekek, akikkel kapcsolatban állunk, minél több személyes figyelemben részesüljenek. Ez körülbelül 50-60 gyermeket, valamint utógondozásban lévő fiatalt jelent.

A budapesti intézményekben 1-3 heti rendszerességgel, Szabolcs megyében két hetente vagyunk jelen, plusz külön is találkozunk fiatal mentorált barátainkkal és támogatjuk őket, amikor felvételiznek, edzésre mennek vagy valamilyen fellépésük, versenyük van.

Az alábbi gombra kattintva elolvashattok a mentori munkáról egy részletes beszámolót is:

Örökbeadás támogatása

Idei évben 12 esetben 13 babának a nyílt örökbeadásában segítettünk. Ezek az anyák tudatos döntés mellett vállalták a gyermekük, illetve gyermekeik örökbe adását, így biztosítva számukra megfelelő családi hátteret, érzelmi és anyagi körülményeket. Mindannyian mélyen átgondolva hozták meg a döntést, nem látva más megoldást. Mindig meghatódva figyeljük ezeket az eseményeket, hogyan képes egy nő megajándékozni egy párt egy gyermekkel, segítve, hogy családdá váljanak, egyúttal így gondoskodva gyermekéről. Ilyenkor teljesen eltűnik az énközpontú gondolkodás, csak a gyermek számít, az ő jövője a tét.

A Várva Várt Alapítvány elkötelezett abban, hogy felhívja a figyelmet az örökbeadó szülőkre, ezért nagy örömünkre szolgált, hogy az idén megjelenő Hat hét című film készítőivel, Szakonyi Noémi Veronika rendezővel és állandó alkotótársával, Vincze Máté Artur forgatókönyvíróval közösen néztük meg a filmet, és kerekasztal beszélgetés keretein belül tárgyaltuk meg az örökbeadó anyák sorsának nehézségeit.

Hadd mutassunk be röviden Nektek régió szinten is a munkánkat!

Idén Vármegyei szinten is növekedtek az esetszámaink, és egyre szorosabb az együttműködésünk a védőnői és családsegítői hálózatokkal.

Veszprém

Veszprém vármegyében is rengeteg felajánlás érkezik, és sokszor hosszú távú segítséget biztosítva az anyák mellett maradva segítenek az önkénteseink a védőnők és családsegítők támogatásával. Több városi eseménybe bekapcsolódva vettünk részt bababörzés és sporteseményeken, így népszerűsítve az alapítvány munkáját. Ebben a megyében is több esetben keresett meg minket súlyos krízisben lévő anya, és együttműködés alakult ki a Családok Átmeneti Otthonával is, ahol több édesanyát sikerült támogatni.

Sopron

Sopron város önkormányzata idei évre is meghosszabbította a helyi irodánk bérleti szerződését és egy raktár bérleti jogát is megkaptuk, ahol az adományokat kezeljük. Kiváló szakmai kapcsolatot ápolunk továbbra is a Családok Átmeneti Otthonával, mert a hozzánk érkező esetek 90 %-a a náluk lakó kismamák közül kerül ki. Ami újdonság az idei évben, hogy munkánk egyre ismertebb lett a megyében, kismamák, védőnők Győrből és környékéről keresnek rendszeresen minket. Részt vettünk immár 2. alkalommal a régió legnagyobb gyermekfesztiválján, a Tündérfesztiválon, ami rendkívül sikeresen zárult, de bekapcsolódtunk több sportprogramba is. Csapatunk nagyon hálás a helyiek támogatásáért. A Vincellér borászattól ünnepélyes keretek között vehettük át az alapítványnak felajánlott adományt.

Bács-Kiskun

Bács-Kiskun vármegyében is nőtt az eseteink száma, sok megkeresés érkezett online vagy a központi ügyeleti telefonszámon keresztül. A legtöbb esetben a krízis a rossz szociális körülmények miatt alakult ki. Az ÁSK-tól is több kérés érkezett hozzánk bántalmazott anyák megsegítése ügyében. Itt is minden indokolt esetben támogatást kaptak a kismamák. Novemberben egy nemzetközi konferenciára kaptunk meghívást, ahol a kecskeméti alpolgármester asszony mellett 7 Eu-s tagállam igazságügyi minisztériumát képviselő szakemberek előtt mutathattuk be angol nyelven alapítványunk munkáját.

Kecskemét

Komárom-Esztergom

Komárom-Esztergom vármegyében, támogatási szerződés született a Titán Konténer vállalattal, aminek eredményeként egy 10 nm-es raktár áll rendelkezésünkre Vértesszőlősön, ami alkalmas a kismamáknak szánt adományok tárolására. Folytatódott az együttműködés a Tatabányai Plazmacenterrel is, akik az év során több alkalommal is küldtek anyagi támogatást, így biztosítva helyi csoportunk tevékenységét.

Székesfehérvár

Székesfehérváron sokéves keresés gyümölcseként találtunk egy jó fekvésű helységet, ahol 2024 januárban ki tudunk alakítani egy raktárral is rendelkező irodát. Ez immár a hatodik irodánk lesz országos szinten. Az esetszámok az előző évekhez hasonlóan alakultak, de sajnos itt is előfordult, hogy bántalmazással kapcsolatos ügyben keresték meg az önkéntes csapatot.

Decemberben egy helyi anyaotthonban élő kismamának is segítséget tudtunk nyújtani, és a helyi gyermekotthon vezetőjével sikerült egyeztetni a mentorprogramról, amit ott is szeretnének mihamarabb elindítani.

Székesfehérvár

Szekszárd

A szekszárdi csoportunk is nagyon felkészült és lelkes önkéntesekből áll. Itt a megkeresések többnyire a Humán Központ munkatársaitól érkeztek, ahol hatékony együttműködés keretein belül tudnak támogatást nyújtani. Ősszel a Réteshúzó Fesztivál eseményén vettünk részt, ahol jó hangulatban népszerűsítettük az alapítvány munkáját. Első alkalommal a Szekszárd város “Önkéntesek napja” rendezvényére is eljutottunk, amit a Babits Kulturális Központban rendeztek meg. Újdonság volt számunkra, hogy az egyéni megkeresések mellett egy megyei babaklubbal született együttműködés.

A helyi csapat ez évben is hangsúlyt helyez az ajándékozásra, kapcsolatépítésre a megyei Gyermekotthonokban, valamint a Családok Átmeneti Otthonában. Az adományok elsősorban a csecsemőket célozták, de játékokat, édességeket és ruhaneműket a nagyobb gyermekekhez is sikerült eljuttatni.

szekszárd

Csongrád-Csanád

Csongrád-Csanád vármegyében a szegedi csapatunk ismét részt vett a Szegedi Ifjúsági Napokon, ahol a személyes beszélgetésekből jó partneri együttműködések alakultak ki. Országosan jellemző a munkánkra, hogy nem az általános szociális problémákat próbáljuk orvosolni, hanem kimondottan a krízisben levő várandósoknak és családjaiknak segítünk. Így van ez Szegeden is, ahol a kompetencia határok betartásával próbálunk segíteni.

Nyíregyháza

Nyíregyházán, ebben az évben 97 megkeresést kaptunk a Nyíregyházi Család és Gyermekjóléti Szolgálattól és a Védőnői Szolgálatoktól. Voltak súlyos krízisek, amelyeket jelentősen tudtunk enyhíteni, sok esetben bőséges adománnyal. Kapcsolatfelvétel történt a Nyíregyházi és Vásárosnaményi Családvédelmi Szolgálatnál dolgozó vezető védőnővel és kollégáival is.

Az önkéntes csapatunk munkájának másik meghatározó része volt idén is a lakásotthonban élő gyermekek látogatása mentorálás és prevenció céljából.

Debrecen

Debrecenben is aktívan zajlik a segítő munka. Nagy örömünkre a helyi csoportunk segítségnyújtásával több nehéz körülmények közé érkező gyermek is hazagondozhatóvá vált születés után. A Martinkai Trail futóversenyeken való részvételünknek köszönhetően a Hajdúsámsoni Baba-Mama Klubbal ismerkedett meg a csapatunk, aminek az eredménye lett a kölcsönös segítségnyújtás mellett az első közös előadásunk megtartása is:

A hazaérkezését követő első időszak a babával címmel, Plásztánné Dr. Kovács Krisztina (alapítványunk csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa) előadásával. A Dorkász Alapítvánnyal az együttműködésünk folytatódott, illetve megújult a 2023-as évben is.

Eger

Egerben működő csapatunk, is több esetben segített. Az egyik kiemelkedő ügyünk egy ötgyermekes, újszülöttet is nevelő, özvegyen maradt anya támogatása volt. Emellett sok hátrányos helyzetű Heves megyei településre sikerült eljuttatnunk adományokat, ahol nagy hálával fogadták a bátorítást és a tárgyi segítséget is.

Miskolc

Miskolcon, az idei évben is nagyon sok segítségnyújtás történt, de az esetszámban enyhe csökkenés érzékelhető. Ez annak is köszönhető, hogy szakembereink alaposan megvizsgálják, hogy ki az, aki valódi krízisben van. A legnagyobb sikereink, amikor a jelzőrendszer munkatársaitól (főként védőnő, családsegítő) érkezik a kérés, hogy a látókörükbe került egy olyan eset, ahol szinte csak a Várva Várt Alapítvány tud segítséget nyújtani a család számára.

Az elmúlt évek alatt sokan személyesen is megismerték miskolci csapatunkat és krízis ügyekben bizalommal keres minket a városvezetés, és a jelzőrendszeri tagok. Adományozóink örömmel jönnek el hozzánk személyesen és aktív élet van az „Aranyóra Ügyeletekben”. Gyakran a gyerekeket is magukkal hozzák a szülők, családok, hogy érzékenyítsék az adás fontosságára a fiatalabb generációt. Ilyenkor sosem mennek el üres kézzel a fiatalok, mindig megajándékozzuk őket valami aprósággal.

Miskolc

Békéscsaba

Békéscsabán is irodát nyitunk! Nagy örömmel és a helyi önkéntes kollégáinkkal együtt büszkén számolhatunk be nektek arról, hogy a hetedik irodánk Békéscsabán nyílik. A kulcs már a kezünkben és folyamatban van a felújítás és kialakítás. Sokéves szociális segítő munka után a városvezetés egy kedvezményes bérleti lehetőséget kínált fel, amit elfogadtunk és szeretnénk tovább erősíteni Békés Vármegyében is a családvédelmet.

Sportversenyeken való részvételünk a Babamentés ügyéért

Alapítványunk számára fontos, hogy minél több ember felé bemutassunk tevékenységünket, ezért az idei évben is több sportversenyen – többek közt a BSI szervezésében a tavaszi Vivicittán, a nyári Balaton-átúszáson, és az ősz beköszöntével a WizzAir és SPAR futóversenyeken is képviseltettük magunkat. 

Két verseny a futóink szívéhez is rendkívül közel került, májusban újra a koraszülöttekért futottunk a Zalai dombságban, ahol a tavalyi időnkhöz képest jelentős javulást értünk el, majd a július 1-i forróságban 130 km-t tettünk meg, hogy megkerüljük a Tisza-tavat. A Szolgálati Agarak futócsapatának köszönhetően idén is sokszor hangzott fel az alapítvány neve az eredményhirdetéseken! A futóversenyeken az alapítvány küldetésének bemutatása is fontos szerepet kapott. A rendezvényeken jelenlévők megismerkedhettek az alapítvány céljaival, beszélgethettek munkatársainkkal, játszhattak és jótékonyan is hozzájárulhattak a krízishelyzetbe került családok megsegítéséhez.

Mindezen erőfeszítéseink hátterében egy közös cél húzódik meg: felhívni a figyelmet arra, hogy minden gyermeknek joga van elindulni az Élet pályáján és sikeresen megfutni azt.

Az alapítvány számára ezek a rendezvények lehetőséget teremtenek arra, hogy a szükségben lévők segélykiáltását minél több emberhez eljuttassuk.

A sportrendezvényeken való részvételünkkel a csapatépítésen és az egészségmegőrzésen túl megmutathatjuk, hogy mennyire fontos számunkra minden egyes gyermek jövője – akár a rajtnál, akár később, a pályán való segítségnyújtás.

Széleskörű online jelenlét

Nemcsak a terepen, de a virtuális térben is aktívak voltunk, hiszen már több, mint 65.000-en követtek minket a különböző közösségi média felületeinken!

Idén több, mint 3 milliószor jelentünk meg a kisebb-nagyobb képernyőkön, ami a minket szakmailag és emberileg is aktívan támogató Switch Marketing munkatársainak is köszönhető. Köszönünk minden lájkot, kommentet, megosztást, követést, posztot, támogatást!

Nagyon nagy támogatást jelent nekünk az 1%-os felajánlásotok, illetve köszönjük, hogy a különböző támogatói csomagjaink által is sokan segítettetek, így a fent részletezett sokrétű és sikeres munka eredménye a Tiétek is.

Köszönjük!

Új év

Az alapítvány minden tagja nevében köszönjük, hogy velünk vagytok ezen az úton és hozzájárultok munkánkhoz. Újra és újra megtapasztaljuk, hogy együtt mennyivel többre vagyunk képesek!

Kívánjuk, hogy nagyon sikeres évetek legyen és egy év múlva kicsattanó egészségben tudjátok olvasni a jövő évi beszámolónkat 🙂

Petőcz Júlia
a Várva Várt Alapítvány szakmai vezetője

petocz-julia-vva-300x293

Lukács József
a Várva Várt Alapítvány elnöke

Lukács_József_fotó_szintelen_hatter-150x150
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.