Barion Pixel

“Választhatunk! Lehetőségek a családtámogatásban” Konferencia

„Demográfiai szempontból Európa jelképe egy üres bölcső” – emelte ki videóüzenetében Gál Kinga, európai parlamenti képviselő az Országház Felsőházi termében megrendezett konferencián, amelyet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervezett meg 2019. május 17-én.

Brüsszel és Budapest homlokegyenest különböző megoldási módot lát jónak a demográfiai probléma megoldására, amiről a múltban és várhatóan a jövőben is sokat fognak vitatkozni. Tény, hogy a magyar családtámogatási rendszer óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, amelyet jól tükröz az országok GDP arányos kiadásainak alakulása is.

Magyarország a GDP-jének közel 5 százalékát költi jelenleg családtámogatásra, ami jelentősen felülmúlja az OECD országok 2,5%-át, valamint a Brüsszel által elért 3 százalékot is. Ezt már Tóth Edina előadásából tudtuk meg, aki EP képviselőjelöltként mutatta be az uniós családtámogatási rendszereket, kiemelve a különböző régiók gyakorlata közti különbségeket. Nem meglepő módon az északi és a kontinentális országok támogatási rendszere nevezhető a leginkább fejlettnek, ugyanakkor ezek anyagilag is jelentős forrással ellátott térségeknek számítanak.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának elnöke, Bábiné Szottfried Gabriella köszöntőjében a koraszülött osztályok megújulását emelte ki, amely jelentősen hozzájárulhat a koraszülött babák túlélési esélyének növekedéséhez. Kiemelte, hogy a koraszülöttek legjobb orvosa az anya és az apa, és a legfontosabb gyógyszer a számukra az anyatej. A család és a koraszülött babák harmonikus együttlétét kívánja biztosítani a PIC hálózat, amiről már Nagy Lívia, a Melletted a helyem egyesület alelnöke beszélt. A család jelenléte és gondoskodása, az anyatej és a kenguru módszer is rendkívül sokat tehet hozzá a korababák fejlődéséhez és a korai kötődés kialakulásához. Az egyesület magas szintű szakmai munkáját dicséri, hogy szakembereivel részt vett az új uniós betegközpontú irányelvek kidolgozásában.

Az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, prof. dr. Horváth Ildikó örömét fejezte ki, hogy a konferenciával ismét megvalósulhatott a szakma és a civilek összefogása, majd a családtámogatási gyakorlatok megosztásának hasznára és pozitív motiváló erejére hívta fel a figyelmet.

Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója is a család fontosságáról, azon belül is a férfiak szerepének helyreállításáról beszélt röviden, majd sor került a Magyar Családokért Díj és díszoklevél átadására, amelyhez Szalay-Bobrovniczky Vince mondott laudációt. A díjat idén Bedő Imre kapta, széleskörű családépítő munkája elismeréséül. Ezúton is gratulálunk hiánypótló munkájához!

Szerző: Lukács József, Kövecses Ági, Fotók: Lukács József, www.mellettedahelyem.hu

0
    0
    Kosár
    A kosár üresTovább vásárolok