Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

május 17, 2019

„Demográfiai szempontból Európa jelképe egy üres bölcső” – emelte ki videóüzenetében Gál Kinga, európai parlamenti képviselő az Országház Felsőházi termében megrendezett konferencián, amelyet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervezett meg 2019. május 17-én.

Brüsszel és Budapest homlokegyenest különböző megoldási módot lát jónak a demográfiai probléma megoldására, amiről a múltban és várhatóan a jövőben is sokat fognak vitatkozni. Tény, hogy a magyar családtámogatási rendszer óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, amelyet jól tükröz az országok GDP arányos kiadásainak alakulása is.

Magyarország a GDP-jének közel 5 százalékát költi jelenleg családtámogatásra, ami jelentősen felülmúlja az OECD országok 2,5%-át, valamint a Brüsszel által elért 3 százalékot is. Ezt már Tóth Edina előadásából tudtuk meg, aki EP képviselőjelöltként mutatta be az uniós családtámogatási rendszereket, kiemelve a különböző régiók gyakorlata közti különbségeket. Nem meglepő módon az északi és a kontinentális országok támogatási rendszere nevezhető a leginkább fejlettnek, ugyanakkor ezek anyagilag is jelentős forrással ellátott térségeknek számítanak.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának elnöke, Bábiné Szottfried Gabriella köszöntőjében a koraszülött osztályok megújulását emelte ki, amely jelentősen hozzájárulhat a koraszülött babák túlélési esélyének növekedéséhez. Kiemelte, hogy a koraszülöttek legjobb orvosa az anya és az apa, és a legfontosabb gyógyszer a számukra az anyatej. A család és a koraszülött babák harmonikus együttlétét kívánja biztosítani a PIC hálózat, amiről már Nagy Lívia, a Melletted a helyem egyesület alelnöke beszélt. A család jelenléte és gondoskodása, az anyatej és a kenguru módszer is rendkívül sokat tehet hozzá a korababák fejlődéséhez és a korai kötődés kialakulásához. Az egyesület magas szintű szakmai munkáját dicséri, hogy szakembereivel részt vett az új uniós betegközpontú irányelvek kidolgozásában.

Az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, prof. dr. Horváth Ildikó örömét fejezte ki, hogy a konferenciával ismét megvalósulhatott a szakma és a civilek összefogása, majd a családtámogatási gyakorlatok megosztásának hasznára és pozitív motiváló erejére hívta fel a figyelmet.

Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója is a család fontosságáról, azon belül is a férfiak szerepének helyreállításáról beszélt röviden, majd sor került a Magyar Családokért Díj és díszoklevél átadására, amelyhez Szalay-Bobrovniczky Vince mondott laudációt. A díjat idén Bedő Imre kapta, széleskörű családépítő munkája elismeréséül. Ezúton is gratulálunk hiánypótló munkájához!

Szerző: Lukács József, Kövecses Ági,
Fotók: Lukács József, www.mellettedahelyem.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.