Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Ne félj! Van kiút: Krízishelyzetben is van remény!

március 20, 2024

Ebben a cikkben megosztunk veled néhány tippet, hogyan birkózhatsz meg a krízishelyzetekkel, és hol találhatsz segítséget, ha egyedül nem tudsz továbblépni.

Krízishelyzetbe bárki kerülhet az élete folyamán, ez szinte kikerülhetetlen.

Mégis mi történik, ha valaki egy bántalmazó ember mellett, vagy csalódva egy kiszolgáltatott élethelyzetben találja magát?

A Várva Várt Alapítvány célja, hogy minden segítséget megadjunk a krízisterhes anyukáknak, hogy magzataikat kihordják, megszüljék és saját családjukban nevelhessék. 

Amennyiben ez ellehetetlenülne, a gyermekeket a szülő kérésére olyan családokhoz adjuk örökbe, ahol valóban várva várják őket. Segítünk azoknak, akik kritikus anyagi, családi vagy más körülményeik miatt úgy érzik, nem tudják vállalni kisbabájukat.

Számos hasonló helyzetű kismamának segítettünk már kitörni a krízisterhesség okozta kétségbeesésből és döntését támogatni. Az emberi élet felbecsülhetetlen érték, amit kötelességünknek érzünk védeni! Munkánk során rengeteg emberi sorssal, problémával találkoztunk már. Igyekszünk az adott élethelyzetre ráhangolódva, jó megoldásokat találni, amivel az adott krízishelyzet elhárítható.

Mi a Krízishelyzet?

A krízishelyzet olyan sürgető és nehéz élethelyzet, amelyben a megszokott megküzdési stratégiáink nem elegendőek a probléma megoldásához. Ez intense érzelmeket, például szorongást, félelmet, dühöt, tehetetlenséget és reménytelenséget válthat ki.

A krízishelyzetek sokfélék lehetnek, és mindenkit érinthetnek életük során. Néhány példa:

  • Természeti katasztrófák: földrengés, árvíz, tűzvész 
  • Balesetek: autóbaleset, munkahelyi baleset 
  • Betegség: saját vagy szeretteink betegsége 
  • Haláleset: szeretett személy elvesztése 
  • Bántalmazás: fizikai, lelki, szexuális bántalmazás 
  • Munkahelyi problémák: munkahely elvesztése, zaklatás 
  • Pénzügyi nehézségek: adósság, kilakoltatás veszélye 

Fontos megjegyezni, hogy a krízishelyzet szubjektív fogalom. Ami az egyik embernek elviselhető helyzet, az a másik számára már kifejezetten nehéz lehet.

A krízishelyzet természete, hogy szemtelenül tárja az ember elé tehetetlenségét és létrehozza a válság mély érzéseit.

A „nincs senkim” „én még erre sem vagyok alkalmas” „elfogytak a lehetőségeim” „rajtam már senki sem tud segíteni” „nem is kellene élnem, jobb lenne mindenkinek ha nem lennék” „a gyermek apja hallani sem akar a gyermekről” „nincs munkám, nincs hol laknom és is kiskorú vagyok” „a többi gyermekemről sem tudok jól gondoskodni” „beteg a gyermek, nem tudom felnevelni” érzések, gondolatok támadják az ember elméjét.

Válságba kerülünk, önmagunkkal és a környezetünkkel is. Eluralkodik az emberen a szomorúság a végtelen üresség érzés, nem látjuk a megoldási lehetőségeket, a tudat beszűkül, a gondolkodás lelassul és krízishelyzetben találjuk magunkat.

Ha felismerjük, hogy nem vagyunk egyedül és elkezdjük képesnek tartani magunkat a küzdelemre, esélyt adunk magunknak, hogy egy jó megküzdési stratégiát sajátítsunk el. Ez nem jelenti azt, hogy nincs jogunk megélni a kialakult helyzet miatti válságot. Meg kell élni, lehetünk szomorúak, átélhetjük, át is kell élnünk a fájdalmat, ami ért minket, mert csak ezután léphetünk tovább. Nem célravezető, ha mindent félresöpörve akarunk továbblépni, mert a teljes hárítás, a későbbiekben eredményezhet problémákat, lelki, mentális területen további válságokat.

Miért hullámvasút az élet?

Minden ember élete nehéz, és tele van harcokkal, még egy kívülről harmonikusnak látszó emberi élet is lehet belül csatamező. Nem látunk bele egymás életébe, de ha képesek vagyunk elfogadni, hogy az életünk egy hullámvasút, ahol váltják egymást a szintek, és egyszer fent, egyszer lent találjuk magunkat, akkor felszabadulhat a lelkünk a megoldások befogadására. 

Krízisben lenni, küzdelmes, fájdalmas folyamat, de győzelmeink tesznek erőssé annyira, hogy vállaljuk sorsunk további lépéseit. 

Amikor krízishelyzetben találjuk magunkat, az sokszor párosul bénító erővel, ahol gondolkodásunk lelassul, tudatunk beszűkül és csak a problémára tudunk figyelni. 

Ha ebben az állapotban maradunk, nagyon gyakran megjelennek a lelki tünetek is, mint a szorongás, depresszió (tartós rosszkedv, lehangoltság) halálfélelem, kudarc-vereség érzés, alvás és kapcsolati zavarok, öngyilkosság gondolata. Ami után, ha hosszabb ideig ilyen lelkiállapotban vagyunk, fizikai tünetek alakulhatnak ki, mint a pánikbetegség, emésztési zavarok, szívpanaszok, vérnyomás problémák, és egyéb betegségek. Ha ez az állapot elhúzódik, akkor szembe kell néznie azzal, hogy személyiségfejlődésében is súlyos károk keletkezhetnek, pszichés betegségek, vagy akár függőségek (alkohol, drog, egyéb szenvedély betegségek) alakulhatnak ki. 

Hogyan fogadhatjuk el az élet nehézségeit?

Az élet nehézségeinek elfogadása nem könnyű feladat, de lehetséges. A krízishelyzettel, meg kell küzdeni, de a küzdelemben nincs egyedül az ember, nem kell áldozatként, vesztesként gondolnunk magunkra, hiszen ez a folyamat, erősebb és érettebb emberré tehet minket. Meg kell tanulnunk látni magunkat egy sikeres továbblépésben. Ha egyedül nem tudsz megbirkózni a nehézségekkel, ne félj segítséget kérni. Számos segélyvonal, krízisközpont és terapeuta áll rendelkezésedre.

Amivel mi leggyakrabban találkozunk!

Házassági-kapcsolati krízishelyzet

A házassági, párkapcsolati krízis igen gyakori probléma, hiszen az abban való működést nem tanítják meg az iskolákban, és a családokban legtöbbször a szülőktől látott rossz mintát visszük tovább. Magyarországon a válások aránya magas, 2020-ban a bíróságok, 15.200 házasságot bontottak föl.

Sokszor előfordul, hogy a gyermek születése után válság alakul ki, mivel az addig csak egymásra figyelő párok fókusza lekerül egymásról, és a gyermek kapja a legtöbb figyelmet. Előfordulhat, hogy az apák, ha nem tudnak zökkenőmentesen bekapcsolódni a gyermeknevelés ritmusába, magányosak lesznek és ez szülhet olyan helyzeteket, ami miatt válság alakul ki. Kialakulhat az a súlyos helyzet is, hogy az anya magára marad gyermekével és kénytelen egyedül nevelni. De szintén súlyosan meg tudja viselni a kapcsolatokat, ha nem tudnak saját gyermeket nemzeni, meddőség és egyéb problémák miatt.  

Nincs kitől megtanulni azokat a módszereket, amivel a kapcsolati krízisek csökkenthetők lennének, és még mindig nem bevett gyakorlat, hogy szakemberhez forduljanak a nehéz helyzetbe került párok. Ebben is nagy segítség lehet egy segítő szakember bevonása, ha már azt érezzük, hogy egy helyben toporgunk. Választ kell adnunk magunknak az olyan kérdésekre, hogy megtettem e mindent a kapcsolatom megmentéséért? Hűtlenség esetén, hogy meg tudok -e bocsátani? Vannak -e közös céljaink? Mi az, ami jó a kapcsolatunkban és érdemes miatta erőfeszítéseket tennünk? 

Azok a házaspárok, akik igénybe veszik családterapeuta segítségét, nagyobb eséllyel tovább tudnak lépni, mert a családterápiás munka során, a probléma feltárása, a kialakult helyzet átbeszélése, továbblendítheti a folyamatot.

Nem várt terhesség 

Amikor egy nő azzal szembesül, hogy nem tervezett módon lesz várandós, az rendkívüli hatást gyakorol az ember lelkére. Elindul a félelem lavina az ember szívében és ezer kérdést tesz fel magának. Mi lesz ezután? Hogyan fogom elmondani a páromnak, szüleimnek? Hogyan fogom felnevelni, ha beteg a gyermek, ha szexuális erőszak következménye a terhesség, ha nincs hol laknom, nincs munkám, ha a párom, szüleim elutasítanak? Mit fogok én kezdeni egy babával, milyen testi változások lesznek rajtam? 

Ha az ember fiatal várandós esetleg kiskorú, akkor előfordulhat, hogy fél a szülők, tanárok, barátok és más emberek véleményétől. Hogyan folytatja tanulmányait, csalódást okoz a szüleinek, esetleg a párja hagyja el, mert nem vállalja a gyermeknevelés terheit. Ha dolgozik, akkor fél, hogy hogyan reagálnak a munkahelyén, és ha elveszítheti a munkáját a baba születése miatt, akkor hogyan fog megélni, egzisztenciális válsággal nézhet szembe, vagy a karrier építése szakad meg. Sokszor előfordul olyan elvárás a külvilág részéről, hogy a magzatot abortáljuk. 

Ilyenkor őszintén szembe kell néznünk azzal, hogy vállaljuk-e az abortuszt, vagy, hogy tudunk -e gondoskodni a születendő gyermekről, a  bennünk fejlődő magzat sorsáról.

Egy gyermek vállalása komoly elkötelezettséget kíván az éltünk minden területén. Háttérbe szorul az ember és a születendő gyermekre való ráhangolódás, az életritmus átalakítása, olykor anyagi dolgokról való lemondás veheti kezdetét.

Ez nagy terhet jelent, és egyáltalán nem biztos, hogy erre fel vagyunk készülve. De, mint minden krízishelyzetben itt is vár ránk egy döntés. 

A saját félelmeinkkel szembenézve kell vállalnunk azt, hogy továbblépve az első sokkhatásból, szakmai segítséget kérve, megpróbálunk, nem a külső tényezőnek, embereknek megfelelve dönteni, hanem figyelve a saját belső hangunkra, igyekszünk józan mérlegelésbe kezdeni. Ebben rendkívül sok ember lehet a segítségünkre, a védőnőkön, szociális munkásokon át. Fontos, hogy nyugodt körülmények között, a megfelelő szakemberekkel konzultáljunk arról, hogy mik a lehetőségeink és mi lenne a számunkra megfelelő irány. Több lehetőség is rendelkezésünkre áll.

Fontos információ!

Amennyiben nincs más választás, és a szülő a megszületett gyermekéről inkubátorba helyezéssel tud gondoskodni, ebben az esetben a szülő ellen nem indul rendőrségi nyomozás, a megszületett gyermek inkubátorba helyezése nem bűncselekmény. Viszont bárhol máshol, templomlépcsőn, vasútállomáson, utcán hagyni a gyermeket bűncselekmény! A kórházakban elhelyezett inkubátorba a kórházon kívül született újszülöttek kerülhetnek. (A kórházban született gyermeket anyakönyvezik, emiatt nem lehet anonim módon otthagyni.) Viszont egyedül megszülni a gyereket nagyon kockázatos, több szempontból is, így érdemes segítségért fordulni az illetékes szervezetekhez.

Danó Éva

Olvasd el cikkünket, és tudd, hogy nincs reménytelen helyzet!

Milyen segítséget vehetsz igénybe Krízishelyzet esetén? (néhány példa)
Számos segélyvonal és krízisközpont áll rendelkezésedre. 

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 (éjjel-nappal hívható, ingyenes)
E-mail: sos116123@gmail.com (válaszlevél 72 órán belül)

Kék Vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 (éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes)
Áldozatsegítő Központ- 1077, Budapest Wesselényi u. 69, 1077
Tel: 06-80-225-225 

OKIT Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat   
Tel: 06-80-20-55-20
E-mail: okit@csbo.hu

Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet – 1135, Budapest, Lehel u. 59.
Tel.: (+36-1) 451-26-00/9430
E-mail: ugyfelszolgalat@nyiro-opai.hu

Várva Várt Alapítvány – 1077 Budapest Almássy tér 3.
Tel: 06-30-329-7315 
info@varvavart.hu

Család és Gyermekjóléti Szolgálat (lakóhely szerint illetékes)

Család és Gyermekjóléti Központ  (lakóhely szerint illetékes)
https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/lelkisegely-szolgalatok.html

Filmajánló:
Leányanya (2005)

Könyvajánló: 
Doktor Máté Gábor, Máté Dániel: Normális vagy- Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkba

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.