Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

december 18, 2018

A nevelőszülőség vállalásával érzelmileg olyan mértékben gazdagodtunk, hogy az messze túlszárnyalta a kezdeti várakozásainkat – nyilatkozta lapunknak Kakstedterné Kustos Tünde, aki örökbe fogadott és saját gyermekei mellett nevelőszülőként további négy kicsi gyermekről gondoskodik férjével.

Kakstedterék a főváros egyik külső kerületében, kertes családi házban élnek. Az udvaron heverő gyermekjátékok már messziről kijelölik a hozzájuk vezető utat. József, a családfő főállásban a MÁV-nál dolgozik több műszakban forgalmistaként, másodállásban pedig üzletkötő az egyik nagy múltú biztosítótársaságnál. Tünde, a felesége főállású édesanya és nevelőszülő, aki nap mint nap odaadóan gondoskodik a rá bízott gyerekekről. Otthonuk meghitt és barátságos hangulatot áraszt, nappalijukba belépve különleges életkép fogad. Bizony beletelik egy kis időbe, amíg kibogozzuk a családtagok között fennálló kötelékeket.

A szobában először két egymás mellett ülő, mosolygós kisbabát pillantunk meg, ők az egyéves ikrek. Mellettük testvérük, egy hároméves kislány hintázik, miközben egy ötéves csöppség a babaétkészletéből származó pohárkákból kínálgat bennünket kedvesen.

Ők négyen átmeneti nevelésben részesülnek Kakstedteréknél, vagyis Tünde és József a kicsik nevelőszülei. A család azonban ennél sokkal népesebb. A házaspárnak a négy nevelt mellett négy saját és egy örökbe fogadott gyermeke is van. Bár közülük ketten már külön háztartásban élnek, ha látogatóba hazatérnek, a szülőkkel együtt 11-en ülik körbe az asztalt.

Míg a házaspárral beszélgetünk, nagylányaik, a 24 éves Imola és a 18 éves Naómi foglalkoznak a kicsikkel. Kamaszkorú öccsük, Salamon iskolai elfoglaltságai miatt éppen nem tartózkodik otthon.

Tünde és József hat évvel ezelőtt döntötték el, hogy nevelőszülők lesznek.

Bár főként én vagyok itthon a gyerekekkel, a munkából mindenki kiveszi a részét – meséli a családanya. – A saját gyerekeink szó szerint belenőttek ebbe a nagycsaládos életbe, így számukra természetes, hogy nevelőszülők is vagyunk. Amikor délután hazaérnek a munkából vagy az iskolából, automatikusan tudják, hogy mi a dolguk, nagyon sokat segítenek. Szükség is van rá, hiszen különböző családi hátterű, eltérő személyiségű gyerekek mindennapjait kell összehangolnunk. A gyermeknevelés 24 órás szolgálat, de szívesen csináljuk, hiszen erre tettük fel az életünket.

József úgy véli, a nevelőszülőségben az a legnehezebb, hogy a vér szerinti szülőkkel úgy kell tartani a kapcsolatot, hogy a gyerekek lehetőleg ne sérüljenek a láthatások során. Ez senkinek sem könnyű feladat. Ilyenkor ugyanis a biológiai szülők is szenvednek, hiszen előbb-utóbb szembe kell nézniük saját helyzetükkel. Gyakran szégyellik magukat, lelkiismeret-furdalásuk van. Ezek a szülők számos esetben azért kérik gyermekük számára az állami gondoskodást, mert maguk nem tudnak megfelelő családi hátteret biztosítani. Ennek ellenére reménykednek abban, hogy egyszer majd újra magukhoz vehetik gyermekeiket. A nevelőszülők ebben az átmeneti időszakban nyújtanak segítséget.

József elmeséli, hogy tőlük már három gyermek került vissza saját, illetve örökbe fogadó családokhoz. Bár nevelőszülőkként ezt sikertörténetnek tartják, az elszakadás mindig nehéz, a gyerekekkel pedig a mai napig tartják a kapcsolatot. Ha megkérdezik tőlük, hány gyerekük van, a jelenlegi kilenchez mindig odasorolják azokat a kicsiket is, akik ugyan már nem élnek velük, de egykor családtagoknak számítottak.

Előfordul azonban az is, hogy a gyerekek – a feltételek hiánya miatt – sem a vér szerinti szüleikhez, sem örökbe fogadókhoz nem kerülnek. Ezekben az esetekben 18 éves korukig a nevelőszülők gondoskodnak róluk. József azt is hangsúlyozza, hogy a nagykorúság elérésekor még több állami támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy a fiatalok eséllyel kezdhessék el önálló életüket.

Visszagondolva az elmúlt évekre, úgy érezzük, hogy a nevelőszülőség vállalásával érzelmileg olyan mértékben gazdagodtunk, hogy az messze túlszárnyalta a kezdeti várakozásainkat. Pontosan emlékszem arra a hat évvel ezelőtti pillanatra, amikor felfigyeltem egy újsághirdetésre, amelyben nevelőszülőket kerestek. Egymásra néztünk a feleségemmel, és azonnal tudtuk, hogy ez lesz a hivatásunk. Így kezdődött. A gyerekek kisbaba koruktól a családunk tagjai, egyformán szeretjük őket, nem teszünk köztük különbséget.

Kakstedterék szerint a társadalom nem becsüli meg kellőképpen az általuk választott hivatást. Tapasztalataik szerint sokan – főként tudatlanságból – úgy gondolják, hogy a nevelőszülők anyagi haszonszerzés céljából veszik magukhoz az állami gondoskodásban részesülő gyermekeket. Ők maguk is voltak már céltáblái ilyen jellegű bírálatoknak. Nem tudják, és nem is akarják folyamatosan bizonygatni ennek az ellenkezőjét, azt viszont határozottan kijelentik, hogy egyetlen pillanatra sem bánták meg elhatározásukat. Úgy vélik, hogy nevelt gyermekeik egészséges fejlődése, magabiztossága és őszinte kötődése őket igazolja.

A cikk forrása: Szabó Judit/Demokrata

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.