Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

1000 óra a szabadban FEBRUÁR

február 2, 2024

Egy kihívás a család apraja-nagyjának 2024-re

„Egy kihívás, amiben, ha veszítesz is csak nyertél!”

#hozzukösszeacsaládot #várvavártcsalád #1000óraaszabadban

Januárban úgy döntöttunk, hogy egy új kihívással jelentkezünk a családok számára, hogy minél több minőségi időt töltsenek, töltsünk együtt a szabadban. Ha még nem olvastad az előző blog cikkünket a témában, az alábbi linken megtalálod:

Ahogy ígértük a programötleteken túl hoztunk néhány tippet a program teljesítéséhez!

Ha az 1000 órát pontosan osztanánk el, akkor egy hónapra 84 óra jutna, ami naponta nagyjából 2,5 órát jelent a szabadban. Persze nem minden hónap kecsegtet ugyanolyan szabadtéri ajánlatokkal, ezért is érdemes „stratégiát építeni”.

A legtöbb dolgozó szülőnek, felnőttnek a napi 2,5 óra szabadban töltött idő nem opció, ami miatt tervezhetünk hétköznap 1,5, hétvégén 5 órával, időjárástól függően. Ha az egész évre előre tekintünk, a hónapok szerint is készíthetünk beosztást. Mielőtt bárki megijedne, hoztunk egy ajánlást – így máris sokkal logikusabbnak tűnik a történet – bár érdemes egyénre szabni.

Januárnapi 1 óra (31 óra)Júliusnapi 5 óra (155 óra)
Februárnapi 1 óra (29 óra)Augusztusnapi 4 óra (124 óra)
Márciusnapi 2 óra (62 óra)Szeptembernapi 3 óra (90 óra)
Áprilisnapi 3 óra (90 óra)Októbernapi 2 óra (62 óra)
Májusnapi 4 óra (124 óra)Novembernapi 2 óra (60 óra)
Júniusnapi 5 óra (150 óra)Decembernapi 1 óra (31 óra)

Vigyél nasit!

Egy kis felszeletelt alma, ropi, nasi életmentő lehet ilyenkor! De legalábbis a napodat megmentheti, a szabadban töltött időt pedig kitolhatja néhány félórával, óráva.

Mérd a szabadban töltött időt!

Mindannyian tudjuk, hogy mennyivel könnyebb visszahúzódni a lakásba és hagyni az egészet, így ezt a pontot különösen fontosnak tartjuk. Egyrészt segít, hogy ne adjuk fel, másrészt együtt figyelve, színezve sokkal nagyobb buli az egész család számára a kihívás!

Ha havonta követed, az segít lépésről lépésre teljesíteni a kihívást, hiszen egy jégkorcsolyázás vagy szánkózás máris 2-3 órát, egy kirándulás vagy túra a gyerekekkel 4-5 szabadban töltött órát jelenthet, nyáron egy kempingezés akár több, mint 10 órát egy nap. Így pedig máris nem tűnik olyan távolinak a teljesítés.

Program ötletek februárra

Természetesen a januári programok folytatására is felhívjuk a figyelmet, különösen a madár etetés és itatás fontosságára, ami a tavasz közeledtével egyre nagyobb örömöket jelenthet. Ezen túl ismételten megkértünk anyukákat, hogy adjanak ötleteket, hogy milyen programokat érdemes kipróbálni februárban, fogadjátok szeretettel Csere Ivett ajánlásait.

Szánkózás a Normafán

A Budapesten és vonzáskörzetében élő családoknak nagyszerű program lehet a szánkózás vagy sífutás a Normafán kialakított műhó pályákon. A közös lecsúszások mellett megannyi mindent játszhatunk a gyerekekkel: rajzoljuk hóba az ovis jelüket, amit meg kell keresniük vagy kutassunk állatnyomok után a hóban. Az átfázás ellen érdemes egy forró teával teli melegítő termoszt vinni magunkkal, de a fenti büfék bőséges téli kínálatából is csemegézhetünk. Ha tehetjük, menjünk hétköznap, hiszen hétvégén kifejezetten sokan választják a Normafás mókát. Ha mégis hétvégén indulnánk útnak, érdemes busszal (BKV 212, 21 buszok) menni, elkerülve ezzel a zsúfolt parkolókat.

Nyomozás a város szélén

Bárhol lakunk, szinte biztos, hogy van olyan város széli hely, ahol tehetünk egy kalandos sétát. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, hiszen a gyerekeket egész apróságokkal izgatottá lehet tenni, ha az érzékszerveiket is bevonjuk: mutassunk nekik turista jelzéseket, amiket a séta további részein nekik kell “kiszúrniuk” (látás), vagy kóstoljunk együtt növényi terméseket, például csipkebogyót (ízlelés). A különböző hangok felismerése is izgalmas lehet: akár a repülők vagy szél, madarak hangjának kifülelése jó kaland (hallás). 

Továbbá az egyes termések, moha megtapogatása, botok gyűjtögetése is játékká válhat (érintés), és azt is elmondhatjuk, miként találnak élelemre az állatok (kiemelve a szaglás fontosságát). 

Télen különösen érdemes az időjárás és földrajz jelenségeiről beszélgetni, például nézzük meg a jeges pocsolyákat az árnyékos oldalon. Valamint egyes szociális szokásokról is beszélgethetünk a séta közben: tanítsuk meg őket a szembejövők köszöntésére, és ha szemetet látunk, a környezetvédelem fontosságára is felhívhatjuk a figyelmüket.

Családi séták helyszínei Budapesten és környékén - tippek:

 • Irhás-árok (11.ker.)
 • Ördög-orom (12.ker.)
 • Budörsi kopárok
 • Kamara-erdő (22.ker.)
 • Törökbálint, Anna-hegy
 • Érdi magaspart (Ófalu)
 • Tököli parkerdő
 • Péterhalmi erdő (18.ker.)
 • Keresztúri erdő tanösvény (17.ker.)
 • Merzse mocsári tanösvény (17.ker.)
 • Naplás-tó melletti tanösvény (16.ker.)
 • Szilas-tó melletti sétány (15.ker.)
 • Farkas-erdő, Káposztásmegyer (4.ker.)
 • Hajógyári-sziget (3.ker.)
 • Margit-sziget (13.ker.)
 • Hármashatár-hegy, repülőtér (2.ker.)
 • Széchenyi-hegy, Normafa (12.ker.)

Ti mit csináltok szívesen a szabadban? Írjátok meg nekünk bátran üzenetben vagy a sport@varvavart.hu e-mail címre!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.