Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Egy bántalmazó kapcsolat egy elmulasztott “Nemmel” kezdődik?

július 16, 2021

“A legtöbb függőség és bántalmazó kapcsolat egy elmulasztott nem szóval kezdődik, és további elmulasztott nemek sorozatával folytatódik.”

A többség nem jókedvében válik függővé, és nem is tudatosan fut bele újabb és újabb bántalmazó kapcsolatokba.

Szeretnénk megfelelni, szeretnénk, ha elfogadnának bennünket.

“De ciki, te nem cigizel?”
“Gyere, próbáld ki ezt az új cuccot, mindenki csinálja!”
“Ha nem teszed meg nekem ezt vagy azt az ágyban, nem kellesz!”

A kamasz, a fiatal felnőtt intenzíven keresi, mivel, kikkel akar azonosulni, milyenné szeretne válni. Elsősorban elfogadott, menő, egy közösség fontos tagja, esetleg népszerű akar lenni.

Azért, hogy ezt megkapja, sokszor a saját belső határain, érzésein is átlép:

“fájdalmas így a szex, de ha a partneremnek így jó, legyen”.

Vagy:

“utálok berúgni, de ha nem iszom, kimaradok valamiből.”

Hogy lehet mégis elkerülni, hogy a szeretettség vágya miatt a gyerekünk is pont a legfontosabbat, önmaga szeretetét adja fel?

  1. Szeresd feltétel nélkül!
  2. Tölts sok időt vele!
  3. Fogadd el őt, a lényét, személyiségét!
  4. Hagyd kérdezni, ne tabusíts!
  5. Tanítsd meg a saját testi és lelki jelzéseinek a felismerésére, elfogadására és kezelésére!
  6. Beszélj vele a szexről, és arról, hogy az a maga teljességében mit jelent! Ne egyszer, egy kínos beszélgetés keretében, hanem éveken át, folyamatosan építve az erről alkotott képét. Ha te nem teszed meg, megteszi a másik 13 éves a Tiktokon.

Ha a gyereked azt tanulja meg, hogy minden helyzetben szeretett lény, nem mások szeretetét fogja hajszolni, hogy betöltse az űrt.

Az ismeret, a tudás védelmet is ad, legyen szó szexről, pornóról, drogokról, kapcsolatról.

Ha kiskorában megtanulta, hogy lehet nemet mondani, anélkül, hogy elvesztené masok szeretetét, nemet tud majd mondani 14 évesen, 19 évesen, és 34 évesen is.

Ha tiszteli, becsüli, ismeri a testét, kisebb eséllyel válik mások áldozatává.

Bármennyire is fontos az iskolai szexuáis edukáció, sosem szabad elfelejtened, hogy a legfőbb felelősség a tiéd, a szülőé. Ezt a hosszú folyamatot veled tudja csak végigjárni.

A szabadságban bizony benne van a NEM is.

Forrás: Jantek Gyöngyvér – klinikai szakpszichológus írása

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.