Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

július 21, 2021

A Kapaszkodó program keretében az Ökumenikus Segélyszervezet országszerte húsz helyszínen háromezer gyerek felzárkózását segíti hátrányos helyzetű térségekben.

Mintegy félezren napi szinten járnak a programjaikra, és emellett ott vannak azok a menedékházak is, ahova a gyerekeket családostul fogadják be, ha valamelyik szülő bántalmazza őket, természetesen az erőszakos rokon kizárásával.

MAGYARORSZÁGON HÉT ILYEN SZIGORÚAN TITKOS INTÉZMÉNY VAN,

ezekből hármat az ökumenikusok üzemeltetnek. A gyerekek rendszerint az orvos, a védőnő, a családsegítő vagy az iskola közvetítésével jutnak el hozzájuk, de saját ambulanciájuk, krízistelefonjuk és honlapjuk is segítséget jelent a családon belüli erőszak elszenvedőinek.

A segélyszervezet szociális igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a hozzájuk kerülő gyerekek többsége szegény családból származik, rossz lakhatási körülmények között él, nemritkán szegregáltan. Harmadik ráadásul valamilyen fizikai vagy lelki erőszak után kerül a látóterükbe.

Vannak 10-11 éves gyerekek, akik olyan traumát éltek át, hogy még mindig bepisilnek – festette le a helyzetet Rácsok Balázs.

A három menedékházukban általában 30–40 gyerek és kísérői számára biztosítanak féléves lakhatást, hogy közben a bántalmazott fél kiutat találhasson brutális élethelyzetéből. Ilyen esetekben sok gyerek kerül felnőttszerepbe, amikor neki kell a hiányzó apa vagy anya helyét betöltve vigyáznia kisebb testvéreire vagy akár a szülőjére.

Ilyenkor nyáron őket is megpróbálják kiszakítani ebből a szerepből és mintegy ezer társukkal élményt nyújtó táborokban feledtetni a hétköznapok megrázó emlékeit. Négy bentlakásos és hat napközis táborban egyhetes turnusokban kapcsolódhatnak ki a gyerekek a szürke hétköznapokból.

A Somogy megyei Kastélyosdombón található Esélytáborban a nyaralásé a főszerep, de emellett itt is nagy hangsúlyt fektetnek a felzárkózást segítő fejlesztő programokra. Minden hétnek saját tematikája van a zenétől kezdve a népművészeten és a sporton át egészen a ma oly divatos robotikáig.

Ez azt jelenti, hogy a szórakozás mellett minden napra jut másfél óra komolyabb program, persze az is játékos keretek között, esténként pedig egyórás önismereti foglalkozás.

Ennek a hétnek a témája a zene, öt napon át a különböző zenetörténeti korszakokba kalauzolták el a táborozókat Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész mentorálásával. Őt épp egy rövid szünetben sikerült mikrofonvégre kapni, amikor fürödtek a gyerekek, akik közül egyébként a legtöbben először találkoztak komolyzenével, vagy ha találkoztak is, nem is tudták, hogy klasszikus zenét hallanak.

Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájáról azt gondolták, hogy a Tom és Jerry zenéje

– mesélte a ZeneVarázslat program megálmodója, aki azonban néhányukban így is meglátta a lehetőséget, hogy a zenetanulás útjára lépjen akár élethivatásként. Volt olyan köztük, aki a felhangzó akkordok hatása alatt azt kérdezte tőle, meg tudná-e tanítani péntekig zongorázni. Akkor álltak ugyanis színpadra a közös produkciójukkal, amit az eltelt öt napban raktak össze.

Ha ennyi idő nem is elég, a példa azt mutatja, hogy van miért dolgozni. Várnagy Andreának a zenetáborban két lánya is segítségére volt, akik közül a kisebbik, Lili a Zeneakadémia első évfolyamos hallgatója, és a világon egyedülállónak mondható anya-lánya négykezes páros másik tagja.

A nagyobbik lány, Laura nem zenész, de így se szakadt túl messzire a művészetektől: a Színműre jár, és az ott tanultak segítségével a drámapedagógia eszköztárát állította hadrendbe a gyerekek megsegítésére. A zenei tematikájú hét programjába több napra bekapcsolódott Wolf Kati énekes, az Ökumenikus Segélyszervezet ismert önkéntese is.

A segélyszervezet által kínált „kapaszkodóra” egyébként nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen a pandémia hónapjai alatt sok gyermek esetében tovább nőttek a hátrányok, sok család került még nehezebb helyzetbe. A nyári táborok és napközis foglalkozások azért is jók, mert a gyerekek pótolni tudják mindazt a közösségi élményt, amitől megfosztotta őket a járvány.

Forrás: index.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.