Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Magzatgyermekek Világnapja 2020

március 25, 2020

Március 25-e a Magzatgyermekek Világnapja!

Ebből az alkalomból beszélgetett el Lukács József, a Várva Várt Alapítvány elnöke dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyásszal, a szülnijó.hu oldal vezetőjével és Pálinkás Évával, a Várva Várt Alapítvány titkárával arról, hogy a vírushelyzetben mit kell tudni a terhes gondozásról, a szülésekről, hogy lehet minél nagyobb védelmet és támogatást nyújtani a kismamáknak és babáiknak.

Dr. Dékány Ágnes tapasztalatai szerint a világjárvány következtében a várandósgondozás teljesen új alapokra helyeződik, a szakma megpróbál idomulni a problémához. Ágnes a saját praxisában is azt tapasztalja, hogy a kismamák meg vannak ijedve, nagyobb stresszként élik meg a várandósságukat, mint általában. Ugyanakkor a szakember hangsúlyozza, hogy a kismamák nincsenek jobban kitéve a koronavírus fertőzésnek, mint a velük egyidős társaik. (Az újszülöttekkel kapcsolatban, egy kisbabáról tudunk, aki születése után megfertőződött a koronavírussal, de már ő is meggyógyult.) Ágnes szerint a stressz megélése személyes habitus kérdése, vannak akik nagyon szoronganak és jobban megélik a veszélyhelyzetet, mások könnyedén veszik ezt az időszakot is, nem élnek meg fenyegetettségérzést. Mindenesetre figyelni kell arra, hogy elfogadó módon reagáljunk az aggályokra és ne frusztráljuk a kisbabákat várókat.

A szakember szerint összességében elmondható, hogy a kialakult veszélyhelyzet következtében érdemes kicsit felfrissíteni a gondolkodásunkat a terhesgondozásról, és átgondolni, hogy mely vizsgálatok miatt szükséges feltétlenül kimozdulni. Ezekben az időszakokban érdemes jobban figyelni az egészségi állapotunkra és egyes teszteket (például vérnyomás és vércukor ellenőrzés) otthon elvégezni és figyelemmel kísérni.

Pálinkás Éva a Varva Várt Alapítvány titkára, és egyben a krízisvonalának kezelője kifejti, hogy tapasztalatai szerint ezekben az időkben sokan elbizonytalanodnak, hogy vállalják-e a kisbabájukat. Több kismama is felkereste az elmúlt időszakban az alapítványt, akik azt tervezik, hogy örökbe adják a gyermeküket. Tavaly év végén hét olyan kismamának segítettünk, akik ebből a célból keresték fel az Alapítvány munkatársait. Öt esetben megvalósult az örökbeadás, ketten pedig nagy örömünkre úgy döntöttek, hogy magukhoz veszik a kisbabájukat. Minden helyzetben a kismamához igazodva igyekszünk kísérni a folyamatot, mindig az anyához idomulunk, ő a legfontosabb. Ez egy óriási dráma és az egyik legnehezebb döntés, hogy többet kíván a gyermekének, mint amit ő jelen helyzetben nyújtani tudna neki. Nagyon nagy megbecsülést kellene, hogy kapjanak ezek a kismamák, ezért mindent megteszünk, hogy teljes elfogadással és empátiával segítsük a hozzánk fordulókat.

A krízishelyzetbe került családok bizalommal fordulhatnak segítségért a Várva Várt Alapítványhoz.

Krízisvonalunk száma: +36 30 3297315, email címünk: info@varvavart.hu

Ajánljuk a figyelmetekbe Dr. Dékány Ágnes videóját, amelyben részletesen is beszél a várandósgondozás speciális körülményeiről a koronavírus járvány kapcsán.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.