Barion Pixel

Várandósgondozás a világjárvány idején

Március 25-e a Magzatgyermekek Világnapja! 

Ebből az alkalomból beszélgetett el Lukács József, a Várva Várt Alapítvány elnöke dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyásszal, a szülnijó.hu oldal vezetőjével és Pálinkás Évával, a Várva Várt Alapítvány titkárával arról, hogy a vírushelyzetben mit kell tudni a terhes gondozásról, a szülésekről, hogy lehet minél nagyobb védelmet és támogatást nyújtani a kismamáknak és babáiknak.

Dr. Dékány Ágnes tapasztalatai szerint a világjárvány következtében a várandósgondozás teljesen új alapokra helyeződik, a szakma megpróbál idomulni a problémához. Ágnes a saját praxisában is azt tapasztalja, hogy a kismamák meg vannak ijedve, nagyobb stresszként élik meg a várandósságukat, mint általában. Ugyanakkor a szakember hangsúlyozza, hogy a kismamák nincsenek jobban kitéve a koronavírus fertőzésnek, mint a velük egyidős társaik. (Az újszülöttekkel kapcsolatban, egy kisbabáról tudunk, aki születése után megfertőződött a koronavírussal, de már ő is meggyógyult.) Ágnes szerint a stressz megélése személyes habitus kérdése, vannak akik nagyon szoronganak és jobban megélik a veszélyhelyzetet, mások könnyedén veszik ezt az időszakot is, nem élnek meg fenyegetettségérzést. Mindenesetre figyelni kell arra, hogy elfogadó módon reagáljunk az aggályokra és ne frusztráljuk a kisbabákat várókat. 

A szakember szerint összességében elmondható, hogy a kialakult veszélyhelyzet következtében érdemes kicsit felfrissíteni a gondolkodásunkat a terhesgondozásról, és átgondolni, hogy mely vizsgálatok miatt szükséges feltétlenül kimozdulni. Ezekben az időszakokban érdemes jobban figyelni az egészségi állapotunkra és egyes teszteket (például vérnyomás és vércukor ellenőrzés) otthon elvégezni és figyelemmel kísérni.  

Pálinkás Éva a Varva Várt Alapítvány titkára, és egyben a krízisvonalának kezelője kifejti, hogy tapasztalatai szerint ezekben az időkben sokan elbizonytalanodnak, hogy vállalják-e a kisbabájukat. Több kismama is felkereste az elmúlt időszakban az alapítványt, akik azt tervezik, hogy örökbe adják a gyermeküket. Tavaly év végén hét olyan kismamának segítettünk, akik ebből a célból keresték fel az Alapítvány munkatársait. Öt esetben megvalósult az örökbeadás, ketten pedig nagy örömünkre úgy döntöttek, hogy magukhoz veszik a kisbabájukat. Minden helyzetben a kismamához igazodva igyekszünk kísérni a folyamatot, mindig az anyához idomulunk, ő a legfontosabb. Ez egy óriási dráma és az egyik legnehezebb döntés, hogy többet kíván a gyermekének, mint amit ő jelen helyzetben nyújtani tudna neki. Nagyon nagy megbecsülést kellene, hogy kapjanak ezek a kismamák, ezért mindent megteszünk, hogy teljes elfogadással és empátiával segítsük a hozzánk fordulókat. 

A krízishelyzetbe került családok bizalommal fordulhatnak segítségért a Várva Várt Alapítványhoz.

Krízisvonalunk száma: +36 30 3297315, email címünk: info@varvavart.hu

 

Ajánljuk a figyelmetekbe Dr. Dékány Ágnes videóját, amelyben részletesen is beszél a várandósgondozás speciális körülményeiről a koronavírus járvány kapcsán.  

 

0
    0
    Kosár
    A kosár üresTovább vásárolok