Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Mindenki nyer az örökbefogadással?

november 9, 2019

Köszönet az Életadóknak!

András és Rita boldog párként már 6 éve „próbálkoztak”, amikor is kiderült, hogy természetes úton nem lehet gyermekük. Rövid gondolkozás után meghozták a döntést: örökbefogadnak. Döntésükben jelentős szerepet játszott, hogy szinte hetente találkoztak közeli ismerőseik boldog, örökbefogadott gyerekeivel.

„Az anyaság utáni vágy olyan erős volt bennem, hogy mindent meg akartam tenni azért, hogy babám lehessen”

– mesélte Rita, aki türelmesen megvárta, hogy sikeres közgazdász férje is ráálljon a „valaki más porontyát fogjuk befogadni?” útra.

„Egyszer egy bababolt kirakatában megláttam egy 8cm hosszú, világoskék kötött babacipőt és nem tudtam levenni róla a szemem miközben potyogtak a könnyeim.”

Ez volt az a pont, amikor mindketten jelentkeztek a felkészítő tanfolyamra, hogy alkalmassági határozatot szerezzenek. Jó pár év eltelt a várakozással, míg végre megérkezett egy gyönyörű kisfiú, akinek a polcára felkerült a kötött babacipő is. Óriási öröm volt az új családtag, aki a szülők mellé 3 nagyszülőt, 8 unokatesót és egy csomó jóbarátot is kapott.

Krisztián 2 és fél éves koráig egy gyermekotthonban élt, ahol visszafogott és beosztott gondoskodás-adagját kaphatta meg a szerető, de túlterhelt dadusoktól. A gyerekotthonok kisebb-nagyobb lakóinak legnagyobb álma és vágya, hogy családban élhessenek, apukájuk és anyukájuk legyen. A kisebbek ezt még csak ösztönszerűen tudják, érzik és éreztetik, míg a nagyobbak egyre elkeseredettebben küzdenek ezért. Minél idősebbek, annál kisebb az esélyük, hogy valaki édesgyermekének fogadja be őket. Egy részüknek be kell érniük azzal, hogy barátokat szereznek, akikkel őszintén megoszthatják érzéseiket, de az igazi szülők álmok maradnak számukra. Krisztián szerencsés volt, életében eljött az a csodálatos nap, amikor többszöri ismerkedés után egy kétgyermekes család befogadta őt harmadiknak, hosszú időre: örökbe. A gyönyörűség pillanatai voltak neki, amikor újra és újra hallotta, hogy ő hogy hiányzott nekik, és soha, de soha nem fognak egymástól elválni.

Adrienn már majdnem 17 éves volt. Ahogyan a barátja is, akitől babát várt. Pontosabban nem várta, de amikor megérkezett, az ijedtség után meglepetten vette észre magán, hogy mosolyog és eljátszott a gondolattal, hogy anyuka lesz. Sajnos csak ő, mert a barátja már nem volt annyira barátságos, amikor megtudta, hogy hárman lettek. Ez Adrienn számára elviselhetetlen helyzetet jelentett. Nagyon szerette a nagy Őt, de a kicsi Őt is. Bár a szülők és barátok szinte egy emberként forszírozták, a „kisműtétre” nem volt hajlandó elmenni. Azt viszont belátta, hogy ő még éretlen az anyaságra és a babájának az a legjobb, ha lesz édesapja és édesanyja. Ezért megszülte és örökbe adta első gyermekét. Még évekkel később is évente megemlékezett róla, amikor már több gyermek anyukájaként éltek férjével.

Az örökbefogadás háromszögében a gyermekek a legfontosabbak. Ők többnyire jól járnak, sőt nagyon jól, mivel ha nem is a biológiai szüleik, de szerető szüleik nevelik fel őket. Az örökbefogadó családoknak is egy talált kincs a gyermek még akkor is, ha az anyaméhen belül vagy a korai baba vagy csecsemőkorban elszenvedett stresszhelyzet miatt extra mennyiségű szeretetet, törődést igényelnek. Akinek viszont több hónapos rejtettségben kell szíve alatt nevelnie a babát, aki félig az övé, mégsem lesz az övé, akinek szégyenkezve kell a gyámhivatali papírokat kitöltenie, hogy kijelentse: „lemondok gyermekemről”, akit – miután 9 hónapig megosztotta ételét, idejét, erejét magzatával és fájdalommal életre segítette azt – a kórházban is megvetéssel szolgálnak ki és bocsátanak onnan el, nekik ez a történet egy gyász időszak kezdete. A vígasz, hogy: „mégiscsak életet adtam neki”, a remény, hogy: „sikeres életet élhet és egyszer majd talán találkozhatunk is még” nagyon fontosak, de akármennyire is igazságtalannak érezzük: ennek a történetnek ők rövid távon a vesztesei.

Az örökbefogadás leggyakrabban egy olyan win-win-lose megállapodás, amelyben ketten örülnek, és valaki sír.

November 9. az örökbefogadás világnapja. Emlékezzünk meg ma arról a több ezer örökbeadó anyáról is, akik ilyen történettel élnek köztünk. Adjunk nekik nagyobb megbecsülést és segítséget, hiszen az áldozatvállalásuk által egy újabb ember van a Földön! Köszönet az Életadóknak!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.