Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Örökbefogadásra felkészítő tanfolyam? – Székely Zsuzsa pszichológus szerint rendkívül fontos

október 1, 2020

Szeptemberben két alkalommal került sor online előadásra az örökbefogadás iránt érdeklődőknek, érintetteknek és aktivistáinknak. Székely Zsuzsa, az 1993-ban alapított Mózeskosár Egyesület vezetője Az örökbefogadás háromszöge és Az örökbefogadás utánkövetése címmel tartott előadást.

Elsőként összefoglalnánk röviden Az örökbefogadás háromszöge című előadás tartalmát.

Székely Zsuzsa bevezetőjét a „kontextuális” kapcsolat fogalmával kezdte, amely a gyerek családi rendszerét a vér szerinti családra is kiterjeszti, nem csak az örökbefogadóra.

Ebből alakul meg az örökbefogadási háromszög, melyben a gyerek mindegyik féltől kap valamit.

Székely Zsuzsa beszélt arról, hogy milyen kapcsolat áll fenn a gyerek és a vér szerinti szülők, a gyerek és az örökbefogadó szülők, illetve a vér szerinti és az örökbefogadó szülők között.

Említette a „rejtett lojalitás” fogalmát is, amely azt jelenti, hogy az örökbefogadó szülőnek kötelessége a vér szerinti szülőről pozitív hangnemben beszélni.

Székely Zsuzsa az örökbefogadás háromszögét “veszteségháromszögnek” is nevezi, ugyanis mindhárom szereplő veszteségfolyamaton megy át, egymáshoz nagyon hasonló érzelmeket átélve.

Olykor szükséges szakember segítsége is ezen veszteségek feldolgozásához.

A veszteségháromszög ábrán szereplő vér szerinti szülő, örökbefogadó szülő, illetve a gyerek veszteségei is részletes felsorolásra kerültek az előadásban.

A második, az Örökbefogadás utánkövetése című előadásban Székely Zsuzsa a gyerek és a vér szerinti szülő kapcsolatára, rendszeres találkozóira helyezte a hangsúlyt.

Miután az „utánkövetés” fogalma tisztázásra került, Székely Zsuzsa kiemelte, hogy a gyerek beilleszkedését mindenféleképpen segíteni kell, az esetleges nehézségekre pedig szakember segítségével megoldást találni.

A bizalmi kapcsolat kialakulása a legfontosabb, a gyereknek tudnia kell, hogy örökbefogadó szüleihez bármikor fordulhat, vér szerinti szüleiről is kaphat információt, amennyiben igényli, hiszen ez joga.

„A nyílt, valóságnak megfelelő kommunikáció elengedhetetlen!” mondta Székely Zsuzsa.

A pszichológus részletesen kitért a gyerek és vér szerinti szülője közti találkozók körülményeire, kötelezettségekre, az alkalmak megrendezésének gyakoriságára, elvárásokra, valamint megfigyelési szempontokra, amelyek alapján egy, a találkozón résztvevő szakember következtetéseket von le.

Ezután Székely Zsuzsa beszélt arról, hogy a gyereknek, mielőtt szocializálódik, tisztában kell lennie az örökbefogadás fogalmával, a saját történetével, hogyan került új családjához.

Az örökbefogadó szülők dolga, hogy felkészítsék a közösségbe járásra.

Az életkori szakaszok, sajátosságok, időszakok, valamint a gyerekkori szexualitás témája is terítékre került.

A két előadás során Székely Zsuzsa ajánlott a témához kapcsolódó irodalmakat is, amelyekről röviden beszámolt az előadásai során.

Amennyiben érdeklődésed felkeltettük a téma iránt, és részletesebb információkat hallanál, az alábbi linkeken visszahallgathatod mindkét előadást:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.