Barion Pixel

Örökbefogadásra felkészítő tanfolyam? – Székely Zsuzsa pszichológus szerint rendkívül fontos

Szeptemberben két alkalommal került sor online előadásra az örökbefogadás iránt érdeklődőknek, érintetteknek és aktivistáinknak. Székely Zsuzsa, az 1993-ban alapított Mózeskosár Egyesület vezetője Az örökbefogadás háromszöge és Az örökbefogadás utánkövetése címmel tartott előadást.

Elsőként összefoglalnánk röviden Az örökbefogadás háromszöge című előadás tartalmát.

Székely Zsuzsa bevezetőjét a „kontextuális” kapcsolat fogalmával kezdte, amely a gyerek családi rendszerét a vér szerinti családra is kiterjeszti, nem csak az örökbefogadóra.

Ebből alakul meg az örökbefogadási háromszög, melyben a gyerek mindegyik féltől kap valamit.

Székely Zsuzsa beszélt arról, hogy milyen kapcsolat áll fenn a gyerek és a vér szerinti szülők, a gyerek és az örökbefogadó szülők, illetve a vér szerinti és az örökbefogadó szülők között.

Említette a „rejtett lojalitás” fogalmát is, amely azt jelenti, hogy az örökbefogadó szülőnek kötelessége a vér szerinti szülőről pozitív hangnemben beszélni.

Székely Zsuzsa az örökbefogadás háromszögét “veszteségháromszögnek” is nevezi, ugyanis mindhárom szereplő veszteségfolyamaton megy át, egymáshoz nagyon hasonló érzelmeket átélve.

Olykor szükséges szakember segítsége is ezen veszteségek feldolgozásához.

A veszteségháromszög ábrán szereplő vér szerinti szülő, örökbefogadó szülő, illetve a gyerek veszteségei is részletes felsorolásra kerültek az előadásban.

A második, az Örökbefogadás utánkövetése című előadásban Székely Zsuzsa a gyerek és a vér szerinti szülő kapcsolatára, rendszeres találkozóira helyezte a hangsúlyt.

Miután az „utánkövetés” fogalma tisztázásra került, Székely Zsuzsa kiemelte, hogy a gyerek beilleszkedését mindenféleképpen segíteni kell, az esetleges nehézségekre pedig szakember segítségével megoldást találni.

A bizalmi kapcsolat kialakulása a legfontosabb, a gyereknek tudnia kell, hogy örökbefogadó szüleihez bármikor fordulhat, vér szerinti szüleiről is kaphat információt, amennyiben igényli, hiszen ez joga.

„A nyílt, valóságnak megfelelő kommunikáció elengedhetetlen!” mondta Székely Zsuzsa.

A pszichológus részletesen kitért a gyerek és vér szerinti szülője közti találkozók körülményeire, kötelezettségekre, az alkalmak megrendezésének gyakoriságára, elvárásokra, valamint megfigyelési szempontokra, amelyek alapján egy, a találkozón résztvevő szakember következtetéseket von le.

Ezután Székely Zsuzsa beszélt arról, hogy a gyereknek, mielőtt szocializálódik, tisztában kell lennie az örökbefogadás fogalmával, a saját történetével, hogyan került új családjához.

Az örökbefogadó szülők dolga, hogy felkészítsék a közösségbe járásra.

Az életkori szakaszok, sajátosságok, időszakok, valamint a gyerekkori szexualitás témája is terítékre került.

A két előadás során Székely Zsuzsa ajánlott a témához kapcsolódó irodalmakat is, amelyekről röviden beszámolt az előadásai során.

Amennyiben érdeklődésed felkeltettük a téma iránt, és részletesebb információkat hallanál, az alábbi linkeken visszahallgathatod mindkét előadást:

 

 

 

0
    0
    Kosár
    A kosár üresTovább vásárolok