Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Nevelőszülő, örökbefogadó szülő, nevelni vagy örökbe fogadni.

április 24, 2024

A hétköznapi életben és a munkánk során is találkozunk azzal a félreértéssel, hogy összekeverik a két fogalmat.

Ami a legfontosabb, mindkét esetben nem vérszerinti gyermek kerül a családba, ennek ellenére a gyermek személyének, származásának teljes elfogadása, szeretete szükséges.

Több közös pont is eszembe jutott. Elengedhetetlen az érzelmi biztonságot nyújtó szeretetteli elfogadó családi nevelés, illetve minkét terület végzése alkalmasághoz kötött. Az utóbbi években a tanfolyam elvégzése örökbefogadásnál már nem kötelező,-de hangsúlyosan ajánlott-, a nevelőszülőnél nélkülözhetetlen. Mindkét lehetőség fontos szerepet játszik a gyermekek védelmében és támogatásában, de a választásuk más követelményt és kötelezettséget ró a döntés előtt állókra.

Természetesen az érintetteknek egészségügyi, pszichológiai, szociális körülményeinek is megfelelőnek kell lennie.

1997. XXXI. évi törvény 10. fejezet 77. § kimondja. A gyámhivatal a gyermeket átmeneti nevelésbe veszi, ha a gyermek fejlődését a családi környezete veszélyezteti, és veszélyeztetettségét az alapellátás keretében biztosított szolgáltatásokkal, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni, illetve attól eredmény nem várható, továbbá, ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható. Az átmeneti nevelésbe vétellel egyidejűleg a gyámhivatal a gyermeket nevelőszülőnél vagy – ha ez nem lehetséges – gyermekotthonban, illetve más bentlakásos intézményben helyezi el és gyámot (hivatásos gyámot) rendel.

A nevelőszülőség rendkívüli áldozatot kíván.

Amikor arra készül egy család, hogy nevelőcsalád legyen, nélkülözhetetlen, hogy minden családtag véleménye egységes legyen. A gyermekek életvitel szerűen kapcsolatba kerülnek a nevelt gyermekkel, meg kell osztaniuk otthonukat, szobájukat, játékaikat, ami az ő részükről áldozattal járhat, ezért fontos, hogy pontosan értsék, hogy mit jelent a nevelőszülőség, nevelőcsalád. A nevelőszülő jogviszony részese, akinek ez a munkája, fizetést kap érte. Ebben az esetében nem adhat új nevet és a jogaik is korlátozottak, a gondozást az állami gyermekvédelmi szervekkel együttműködve végezhetik. Amennyiben a nevelt gyermek vagy a szülő úgy érzi, hogy nem tud beilleszkedni vagy nem illeszthető a családba kérheti a gondozási hely megváltoztatását.

A nevelőszülőség célja, hogy otthont nyújtó ellátást biztosítson addig, amíg a gyermek saját családjához vagy örökbefogadó szülőkhöz nem kerülhet, így idővel elérkezhet a búcsú ideje. Elkerülhetetlen a nevelőszülői család és a gyermek kötődése egymáshoz, így az elválás is nehezebb. A nevelőszülő átmenetileg gondozza a gyermeket, amíg a vér szerinti szülő alkalmassá nem válik gyereknevelésre, ha ez nem történik meg, akkor akár 18 éves koráig. Amennyiben a szülő nem mutat gyermeke iránt érdeklődést három hónapig, abban az esetben örökbefogadhatóvá nyilváníthatják a gyermeket. A gyermek ragaszkodása és az, hogy bízik nevelő családjában, mindenképpen pozitív dolog, ami hozzásegíti őt, hogy a jövőben is képes legyen erre más emberekkel kapcsolatban is. 

Azonban fontos, hogy a nevelőszülő az elejétől tudatosítsa magában és adott esetben, a gyermekben annak lehetőségét, hogy eljöhet az a nap, hogy el kell engednie őt. 

Ezen a ponton az örökbeadó anyák jutottak az eszembe. Hiszen a nevelőszülők is megszeretik az általuk gondozott gyermeket és a jobb sors reményében nem magukra gondolnak, hanem a gyermek reményteli jövőjére örökbefogadó családjukban.

Ki lehet örökbefogadó szülő?​

Húzd ide az egered és megtudod

Ki lehet örökbefogadó szülő?​

Aki cselekvőképes, személyisége, körülményei alapján alkalmas. Akit nem tiltott el a bíróság a közügyek gyakorlásától, illetve nem szüntette meg a szülői felügyeleti jogát saját gyermeke vonatkozásában, továbbá nincs nevelésbe vett gyermeke. Az örökbefogadónak újszülött esetében legalább 25 évesnek kell lennie, maximum 45 éves kor az időhatár. Idősebb gyermeknél 16, maximum 45 év korkülönbség lehet, 3 éves gyermek esetén 50 év is megengedett

Ki fogadható örökbe?

  • akinek a szülei felügyeleti jogát a bíróság megszüntette, 
  • a szülők elhaláloztak 
  • a szülők hozzájáruló nyilatkozatot tettek gyermekük örökbefogadásához
  •  a korábbi örökbefogadást felbontották 
  • a gyermek ismeretlen szülőktől származik.

Ebben az esetben az örökbe az örökre.

Az örökbefogadás 6 hét türelmi idő után lesz végleges. Onnantól úgy kell nevelnie a gyermeket az örökbe fogadó szülőnek, mintha édes gyermeke volna. Ez egy végleges intézkedés nagyon kivételes esetben bontható fel, életre szóló elkötelezettséget jelent a gyermek iránt, amely során jogilag is az örökbefogadó szülők gyermekévé válik. Ebben az esetben az örökbefogadó szülők teljes körű szülői jogokat és felelősséget kapnak a gyermek felett, beleértve a nevelési, orvosi döntések meghozatalát és a gyermek nevének megváltoztatását is.

Örökbe fogadni egyáltalán nem mindig könnyű viszont a gyermekek az örökbefogadó szülők életét is gazdagabbá teszik, értelmet és célt adhatnak egymásnak.

Egy életen át igazán szeretni valakit, aki lehet, hogy nehézségekkel került a családba, egyáltalán nem hasonlít rád, más a haja, szeme, bőre színe, mégis csodálatos feladat.

Pálinkás Éva 

Örökbefogadási referens, nevelőszülő képző tréner

Filmajánló:

  • Nevelőcsalád: Instant  család   (2018)
  • Örökbefogadás: Hat hét (2023)
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.