Barion Pixel

Összefogás az állami gondoskodásban élő gyerekekért

Nagylelkű támogatást kaptunk – Bitcoinban

Ne ítélj elsőre! Ezzel a szlogennel indul az idei október 7-ei kampány az állami gondoskodásban élő gyerekek napja alkalmából. Az SOS Gyermekfalvak kezdeményezésére tavaly óta ezen a napon a média kiemelten foglalkozik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek ügyével. Idén is várják a médiák és cégek jelentkezését, akik csatlakoznának a kampányhoz.


 

Minden hetedik ember nem örülne annak, ha gyermeke egy állami gondozottal kötné össze az életét

 

„Minek jöttél anyák napjára, neked fölösleges!” – szegezték neki a mondatot az akkor 8 éves Heninek. 

 

„A munkahely változásnál volt az bennem, hogy jaj, most elmondjam, hogy hogy én állami gondozott voltam? És akkor igazából így rájöttem, hogy ez ugyanúgy hozzátartozik az életemhez, mint az hogy szőke a hajam vagy bármi más” – osztja meg Flóra.

 

Az állami gondoskodásban élő gyerekek sokszor saját bőrükön tapasztalják meg az előítéleteket. Az SOS Gyermekfalvak online felmérésében arra volt kíváncsi, hogyan viszonyulnak az emberek az állami gondoskodásban élő, vagy ott felnőtt személyekhez. A kérdőívet közel 2000 fő töltötte ki.

 A megkérdezettek 7 %-a gondolja úgy, hogy maga a gyerek tehet róla, hogy állami gondoskodásba került, ugyanennyien pedig nem tudják eldönteni, hibás-e a gyerek. A férfiak szigorúbban ítélkeznek, minden hetedik a gyereket hibáztatja, míg a nők közül csak minden tizenhatodik. 

„23 ezer gyerek él állami gondoskodásban, 140 ezer gyerek pedig olyan körülmények között, hogy bármikor elveszíthetik a szüleiket. Többnyire elhúzódó bántalmazás, elhanyagolás, szexuális zaklatás, a szülők szenvedélybetegesége, krónikus betegsége miatt kerülnek gyermekvédelembe. Nem hibáztathatók a múltjukért, ők a körülmények áldozatai. Hatalmas erőfeszítést kell tenniük, hogy fel tudjanak állni innen mindezt az előítéletek gyűrűjében” – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. 

 

 

Minden harmadik válaszadó egyetért azzal az állítással, hogy az állami gondozottak gyakrabban szegnek törvényt, minden hatodik megkérdezett pedig úgy véli, hogy többet is hazudnak. Akinek van személyes kapcsolata állami gondozottal, lényegesen nagyobb arányban ért egyet utóbbi állítással (16 %), mint azok, akiknek nincs (9 %). 

 

Jelentős azoknak a száma is, akik nem tudnak állást foglalni ezekben a kérdésekben, a megkérdezettek közel negyede bizonytalan.

 

“Az évente végzett hajléktalan felmérés szerint az utcán élő hajléktalan emberek 20%-a volt valaha állami gondozott hosszabb-rövidebb ideig. Ez egy tartós tendencia, nem csökken. Ugyancsak sokan, további 20% került az állami gondozottak közül börtönbe, vagy lett prostituált. Ahhoz, hogy ezek a gyerekek ne termeljék újra szüleik történetét, ne szegénységben, alacsony iskolai végzettséggel vagy az utcán végezzék, rengeteget kell önerőből dolgozniuk, és rengeteg segítséget kell kapniuk a szakemberektől, elfogadást a társadalomtól. A családot pedig egy nevelőszülői család tudja leginkább biztosítani számukra szüleik elvesztése után” – teszi hozzá a szakember. 

 

A megkérdezettek többsége nem tartja lényegesnek, hogy kollégájának vagy alkalmazottjának van-e állami gondozotti múltja, csupán 2 % elutasító velük szemben. Hasonlóan gondolkodnak a válaszadók azzal kapcsolatosan is, ha szomszédjuk, vagy albérlőjük lenne volt állami gondozott.

 

Gyerekük padtársaként a megkérdezettek 5 % nem örülne állami gondozotti múlttal rendelkező osztálytársnak, 6 %-uk pedig nem venné szívesen, ha gyermekük barátja gyermekvédelemben élne. Az állami gondozottakkal való személyes tapasztalat ezen a vélekedésen nem változtat. A férfiak a nőknél kevésbé toleránsak a gyereküket érintő kérdésekben. Majdnem minden tizedik férfi elutasító azzal kapcsolatosan, ha gyermeke padtársa állami gondozott lenne, míg a nők közül minden huszonötödik.

 

Bár a felmérés alapján alig zavarja a megkérdezetteket, ha kollégájuk, alkalmazottjuk, szomszédjuk állami gondozott lenne, azzal kapcsolatosan már elutasítóbbak, ha gyermekük párjának lenne ilyen múltja. Bár a többség közömbös (70 %), minden hetedik válaszadó nem örülne ennek (13,9 %).

Hasonló arányban elutasítóak nők és férfiak is ebben a kérdésben. 

 

„A felmérésből is látható hogy kevés tapasztalata van az embereknek az állami gondoskodásban élőkkel kapcsolatosan, részben negatívan vélekednek róluk, részben nincs ismeretük róluk, láthatatlanok számukra. Október 7-én az ő személyes történeteiket szeretnénk megmutatni, hogy lebontsuk a velük kapcsolatos elítéleteket a kampányhoz csatlakozó médiák és cégek segítségével” – mondta Szilvási Léna.

 

 

Ne ítélj elsőre! Erre hívja fel a figyelmet az SOS Gyermekfalvak.

Október 7. az állami gondoskodásban élő gyerekek napja.

Ha Te is szeretnéd támogatni a segítő munkájukat, itt megteheted:

https://www.sos.hu/oktober7/

 


 

SZERETNÉD TÁMOGATNI A MENTORMUNKÁNKAT?

 

Alapítványunk önkénteseivel sok éve járunk be gyermekotthonokba és anyaotthonokba, Családok Átmeneti Szállására, hogy beszélgessünk a fiatalokkal és programokat szervezzünk nekik. Igyekszünk adományokkal is segíteni a nevelők és szakmai vezetők munkáját.

 

A következő linkre kattintva megteheted:

GYERMEKOTTHON CSOMAG TÁMOGATÁS 

 

Köszönjük, hogy ezzel az adományozói csomaggal támogatod, hogy gyermekotthonban lakó gyerekeknek és fiataloknak rendszeresen segíteni tudjunk.

 

Ha ilyen támogatói csomagot vásárolsz, mi személyre szabott ajándékkal lepünk meg egy állami gondozott gyermeket.

 

Forrás: sosgyermekfalvak.hu

 

0
    0
    Kosár
    A kosár üresTovább vásárolok