Barion Pixel

KONFERENCIA: „Családok, párkapcsolatok jelene és jövője”

Nagylelkű támogatást kaptunk – Bitcoinban

a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ismét sokoldalú és színvonalas konferenciát szervezett, amelyről néhány izgalmas infót mi is elcsíptünk.


 

Hogy mi mindent takar a családbarát és innovatív kórházi kultúra, arról 4 kórház képviselőjével beszélgetett Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány alelnöke.

(A részletes programleírást itt találjátok! )

 

A Covid miatt a szülésre felkészítő tanfolyamokat nem lehetett személyes jelenléttel megtartani, amit az Új Szent János Kórházban online tanfolyamokkal helyettesítettek. A szülésre való felkészülés során rendkívül fontos, hogy megkapják a babaváró hölgyek mindazokat az elengedhetetlenül fontos információkat, amik nagyban megkönnyíthetik a szülésüket és az azt megelőző, valamint az azt követő időszakot mind rájuk, mind a családjukra nézve. Bár sok anyag kering a neten, fontos, hogy hiteles forrásból származó anyagokat találjanak a szülők, amit otthonról is el tudnak sajátítani.

 

A kórház további aktív segítséget nyújt a gyermekbetegségek esetén, illetve a szülés körüli mentális problémákkal küzdő vagy épp a meddőséggel hozzájuk forduló hölgyeknek is.

 

Népszerű a kórház óvodásoknak szóló meseolvasós felvilágosító kampánya is, ami a főleg idősebb korban előforduló stroke-ról szól gyereknyelven. Kérdezhetnénk, hogy hogy jönnek össze az ovisok az időskorúakkal, de a megoldás egyszerű, hiszen gyakori, hogy a nagyszülők vannak az unokákkal, és ha ilyenkor éri őket baj, nagyszerűen tudnak a kicsik segíteni, akár életet is menteni az okostelefon néhány begyakorolt gombnyomásával.

 

Amint Sebők Tóth Kata, az É-K Budai Centrum Új Szent János Kórház kommunikációs vezetője elmondta:

“…a kórház a karantén miatt elindított egy online nőgyógyászati szolgáltatást is, aminek során fényképekkel és telefonos segítséggel is tudtak többeknek segíteni.”

A szülészeti osztályon családi szobákat alakítottak ki, ahol a szülés után az egész család együtt tud lenni, és közösen tudnak időt eltölteni az újszülöttel. Emellett szoptatási tanácsadót, fizioterápiás tanácsadót vagy épp perinatális tanácsadót is biztosítanak az édesanya részére. Ezek mind-mind segítik a szülés után a hazajutást és a harmonikus otthoni életritmus kialakulását.

 

Nagyon innovatívnak értékeljük a „Babales” szolgáltatást, amivel a korababák (koraszülött babák) családtól való elszigetelődését próbálják csökkenteni. Ők ugyanis kénytelenek a szülés után akár hosszabb ideig is a kórházban maradni, de a család egy inkubátorra szerelt webkamera által 0-24h-ban figyelheti a család legifjabb tagját és szurkolhat neki. Ez az édesapának és nagyobb testvéreknek a kötődését rendkívüli módon segítheti.

 

Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, hogy ők kialakítottak egy belső játszóteret is, ahol szülők és gyerekek együtt játszhatnak a szülés utáni időszakban, valamint a rehabilitációra szoruló gyerekeknek nyári tábort szerveztek. A Várandósság hete keretében nyílt napot szerveztek és mindenkinek biztosították a covid alatt is a látogatást biztonságos körülmények között.

 

Ez azért fontos, mert mint elmondta:

a beteg gyógyulásában óriási szerepe van a család támogatásának, jelenlétének, hogy minél hamarabb ott legyenek mellette. Időseknél még inkább megfigyelhető, hogy a családtagok jelenléte óriási motivációt ad a gyógyulás folyamatában.

Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója is megerősítette, hogy a beteg is nagyon kell ahhoz, hogy meggyógyuljon, és az egyedülállóknak jóval nehezebb „élni akarni”.

Akinek nincs családja, annak a kórház dolgozói segítenek, és próbálják valamennyire pótolni a családot. Még egy klubot is létrehoztak nekik, ahol hozzájuk hasonló helyzetű, gyógyulni vágyó sorstársakat ismerhetnek meg.

A szervező alapítvány 3 új családbarát egyetemmel is szövetséget kötött a konferencia keretében. Az Állatorvostudományi Egyetem, az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Soproni Egyetem belépésével már 10 családbarát egyetem gazdagítja hazánkban ezt a klubot.

 

A Családbarát egyetemeken a családos, kisgyermekes tanulók külön segítséget kapnak: úgymint baba-mama szoba, egyéni tanrend és rugalmas vizsgázás. Van, ahol még a gyerekvigyázást is megszervezik a vizsgázóknak, így a „szerencsések” már egészen kicsi korukban egyetemistákká válhatnak.

 

Az intézmények vezetői számára fontos küldetés a család szerepének népszerűsítése. Több helyen is kortárs segítőkkel, pszichológiai tanácsadással is a tanulók mellett állnak.

 

Amint dr. Sótonyi Péter rektor úr (Állatorvostudományi Egyetem) elmondta, többféle ismerkedésre is alkalmas programot szerveznek a tanulóknak, hogy minél többen még az egyetemi éveik alatt megtalálják életük párját.

A konferencián átadásra kerültek az „Apa ezerrel!” irodalmi pályázat díjai, ami izgalmas és megindító is volt egyszerre, hiszen több nyertes művet meg is hallgathattak a résztvevők. A felhívás szerint 1000 karakterben kellett megfogalmazni valamilyen apás sztorit, amire összesen 100 pályamű érkezett.

 

 


Mi is gratulálunk a díjazottaknak és a szervezőknek, illetve Süveges Gergőnek, az Apakulcs című könyv írójának és a pályázat megálmodójának!

 

A díjnyertes műveket itt olvashatjátok el: https://apakulcs.hu/apa-ezerrel-2022-dijazottjai/

 

 

 

0
    0
    Kosár
    A kosár üresTovább vásárolok