Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Új rendelet: szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését

szeptember 13, 2022

Ez év szeptember 15-étől az abortuszra jelentkező hölgyeknek kötelező lesz bemutatni egy olyan nőgyógyászati igazolást, amelyben igazolni tudják, hogy meghallgatták a méhükben fejlődő magzat élet hangjait, vagyis a szívhangot.

Hosszú évtizedek óta életvédő személyek és szervezetek dolgoznak azért, hogy minden megfogant magzat abban a tisztességes és emberhez méltó fogadtatásban részesüljön, mint amely gyermekeket a szüleik terveztek és szeretettel vártak.

Komoly kérdéseket vet fel a Pintér Sándor belügyminiszter úr által aláírt rendelet, amiből a fontosabbakat szeretném körbejárni az alábbi írásban.

Alapítványunk több, mint 12 éve foglalkozik krízisgondozással és tanácsadással, amelynek során olyan várandós hölgyeknek és családoknak segítünk, akiknek krízishelyzetet okoz a várandósság, ennélfogva jelentős tapasztalattal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy mi minden okozhatja, ha egy várandós hölgy abortuszra jelentkezik.

A rendelet időzítése

Az, hogy a kormány ezt a döntést az ENSZ döntés és egy világszintű gazdasági krízis közepette is meghozta, a döntéshozók életvédelem irányában való elkötelezettségét mutatja.

Ez beleillik a korábbi években látott családvédelmi és családtámogatási rendszerbe. A kormány határozott célja a hazai demográfiai helyzet megfordítása, amihez sok és sokféle ösztönző lépést tesz.

Egy ilyen lépés a 2 nap múlva érvénybe lépő rendelet is.

Milyen következményei lesznek ennek a döntésnek?

A szívhang meghallgatása jó gyakorlat, de miért kötelező?

Sok kismama számára óriási öröm és életreszóló élményt jelent ez az első különleges hang. Nemrég készítettünk egy videót Köböl Anitával egy kismama ultrahang vizsgálatáról. Ez az öröm az alábbi videóban is látható:

Ebben a videóban egy olyan kismamát látunk, aki örömmel várta a gyermekét (aki azóta már egészségesen meg is született).

Van tehát egy jelentős része a várandós hölgyeknek, akik határozottan meg akarják szülni a gyermeküket és a különböző szűrővizsgálatok miatt tudatosan mennek el ultrahang vizsgálatra. Mivel ők nem is jelentkeznek abortuszra, így számukra ez a módosítás nem okozhat gondot.

Nagyon sokféle okból jelentkeznek abortuszra várandós hölgyek, ennélfogva más és más reakciókat vált ki belőlük a fejlődő magzat szívhangjának meghallgatása.

A várandós hölgyek egy része bizonytalan afelől, hogy:

  • képes lesz-e felnevelni a gyermekét,
  • párkapcsolati problémáik miatt,
  • a környezet támogatásának hiánya miatt,
  • anyagi okok miatt

gondolkozik az abortuszon és ezen hölgyek egy része bejelentkezik a Családvédelmi Szolgálathoz “abortusz tanácsadásra”.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy számottevő azoknak a száma is, akiket a párjuk vagy a környezetük gyakorlatilag „kötelez”, sőt kényszerít ennek a döntésnek a meghozatalára.

Sajnos jellemző eset, hogy a hölgy párja, munkaadója vagy szülei kísérik és határozottan bent tartják a várandósokat az abortuszra jelentkezés folyamatában és zsarolják őket, hogy ne lépjenek attól vissza, hanem végigcsinálják a procedúrát.

“Amikor ők meghallgatják a magzati szívhangot, előfordulhat, hogy elszánják magukat és szembeszállva a környezetükkel megtartják a gyermeküket.”

Sok ilyen “visszafordulós” esetben keresnek meg minket kismamák, akik elveszítik a párkapcsolatukat vagy a munkájukat. Gyakori az is, hogy nincsenek rendesen bejelentve és sokszor kirakják őket az addigi munkahelyükről és lakhelyükről.

Sajnos nem egyedi eset, hogy önhibáján kívül hajléktalanná vált kismamáknak segítünk.

Egy másik részüknek nincs elég bátorsága ahhoz, hogy vállalja a gyermeke megszülését a környezet nyomása ellenére és ők egy óriási veszteséget élnek át.

Gondolhatnánk azt, hogy a magzati szívhang meghallgatása csak tovább mélyíti az ő fájdalmukat és akár súlyos depressziót és a PAS (poszt abortusz trauma) többi szindrómáját okozhatja akár már azonnal az abortusz után.

A gyászterápiában dolgozó szakemberek elmondása szerint:

a gyászolás folyamatának egyik legfontosabb része a veszteség feldolgozás. Ebben nagy jelentősége van minden élménynek, tárgynak és gyakorlatilag mindennek, ami kötődést jelentett az adott személye felé.

A magzati szívhang meghallgatása a gyászolás szempontjából erősítő élmény lehet egy abortuszra kényszerített hölgynek: „mást nem tudtam tenni abban a helyzetben, de legalább hallottam a hangod.”

Ez a későbbiekre nézve is olyan élmény, ami arra indíthatja őt, hogy segítséget kérjen, kilépjen az áldozati szerepből és legközelebb lehetőleg ne kerüljön hasonló helyzetbe.

A várandós hölgyek egy harmadik csoportja, akik határozottan nem kívánják megszülni és megtartani a gyermeküket.

Számukra ez a kötelező „papír beszerzés” egy kipipálandó és kényelmetlen feladat lesz, amit valahogy „meg fognak oldani”.

Azt gondolom, hogy őközülük nagyon kevés számban fognak valóban részt venni az UH vizsgálaton és ha részt is vesznek, az nem nagyon fogja megváltoztatni a döntésüket.

Ezzel nyilván a döntéshozók is tisztában voltak; ezzel együtt is azt várhatják ettől a döntéstől, hogy több megfogant magzat tud megszületni egészségesen és több nem várt, illetve nem tervezett magzat válik „elfogadott” és aztán várt gyermekké.

A rendelet kimondatlan célja annak tudatosítása minden várandós hölgy, valamint a szűkebb és szélesebb környezetük számára is, hogy ha megfogan egy magzat, akkor kb. 3 hét múlva már szívhangja van. Ez minden párkapcsolatban élő személyt nagyobb felelősségre fog ösztönözni, amire a későbbiekben még szeretnék visszatérni.

A rendelet kötelező jellege várhatóan némelyekben visszatetszést fog kelteni, mert sokan tartanak attól, hogy teljes abortusz tilalmat akar majd bevezetni a kormány, amire véleményem szerint nincs szándék.

Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy az orvostudomány egyértelműen bizonyított tényként kezeli, hogy

“… a magzatnak a fogantatásától számított 21-22 napon már szívhangja van és ezzel kapcsolatosan egységes a tudományos álláspont.”

Az ötletet korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője terjesztette a törvényhozás elé, de már korábban számos konferencián felvetődött ez a javaslat.

Ehhez az ötlethez hasonló ötletként merült fel az a javaslat is, miszerint az abortuszra jelentkező hölgyek találkozzanak olyan házaspárral, akik gyermeket szeretnének örökbefogadni, hogy ezzel az abortusz alternatívájaként ismerjék meg az örökbeadás lehetőségét.

Abortusz és örökbeadás

Az abortusz és örökbeadás kérdés egy rendkívül érzékeny kérdés. Amikor egy hölgy a gyermeke megtartása és az abortusz közötti döntéshelyzetben van, lelkiekben óriási feladat számára, hogy el tudja-e fogadni ezt a kisbabát.

Eleve az, hogy emberként tekint rá vagy pedig elfogadtatja magával, hogy ő még nem egy élő ember.

Amennyiben ezt a rendkívül nehéz döntést meghozza és reményeink szerint elfogadja a gyermeket, elindul egy kötődési folyamat, amihez idő kell. Nehéz tőle azt elvárni, hogy egyből egy hasonlóan nehéz döntést is meg tudjon hozni, vagyis a gyermeket, aki már az ő gyermeke el tudja engedni.

Sok kismama szájából halljuk, hogy „ha már egyszer megszülöm, senkinek sem adom oda”.

Tehát az elfogadást és az elengedést szinte egyszerre várjuk el tőle, amely döntést tapasztalataink szerint nagyon kevesen tudják meghozni.

Számos ilyen hölgynek is segítettünk az évek során és részükről az átlagon felüli önzetlenséget, önfeláldozást, a babájuk iránti szeretetet és érett gondolkozást tapasztalunk.

Át kell, hogy gondolják a körülményeiket, hogy képesek-e az adott helyzetben vállalni a gyermeket. Ha pedig nem, akkor a gyermek érdekét szem előtt tartva őt egy befogadó családnak örökbe tudják adni. Amint azt az előbb is említettem az örökbeadást csak leírni könnyű, végigcsinálni nagyon nehéz.

Egy másik lehetőség, hogy ha nem mond le az édesanya a gyermekéről és állami gondoskodásba kerül a gyermek, őt folyamatosan látogatva megmarad a kapcsolattartás vagy akár a későbbi hazagondozás lehetősége.

Az örökbeadó szülők elfogadottsága is nagyon fontos kérdés a társadalomban. Az ő támogatásuk is segítheti a döntés völgyében kínlódó hölgyeket, illetve párokat.

Egy ilyen, az életadó szülőket támogató kezdeményezés az Örökbeadó Szülők Napja, amit tavaly november 8-án indítottunk útjára és számos pozitív visszajelzés érkezik hozzánk, ami azt mutatja, hogy el tudjuk érni az érintett szülők egy részét és segítséget jelent számukra a támogatásunk.

A rendelet várható következményei

Tegyük fel, hogy az új rendelet következtében éves szinten több ezer kis magzat megmenekül az abortusz elől, azaz megszületik. De hogyan fognak tudni ők felnőni?

Fontos megnézni az őket fogadó környezetet, körülményeiket. Az ő édesanyjuk meghozta a döntést, lehet, hogy pont a magzati szívhang meghallgatása miatt.

„Meg akartam tartani és ezek után semmiképpen nem fogom őt hagyni, hogy bárki bántsa”,

„Mindenképpen életet fogok adni neki és ebben keresem a segítséget, hogy ki tud nekem most majd segíteni.”

És ez egy nagyon fontos kérdés, mert a mi tapasztalatunk az, hogy:

a nem várt terhességek, a nem tervezett terhességek esetében, amikor a hölgynek a párja vagy a szülei, a környezete, a testvérei határozottan abortusz fele akarják őt tolni vagy kényszeríteni, de a hölgy mégis megtartja a gyermekét, akkor ő nagyon komoly anyagi és sokszor lakhatási gondok közé kerül egyik napról a másikra.

Számos esetben válnak hajléktalanná várandós hölgyek, ezért a rendelet meghozatalával egy időben kérjük a döntéshozókat, hogy az anyaotthoni ellátás kapacitását gyorsan és jelentős mértékben növeljék meg.

Intézményekre lesz szükség, ahol fogadni tudják azokat a hölgyeket, akiket elutasít a környezetük, elveszítik az anyagi megélhetésüket azért, mert megtartották a kisbabájukat.

Jelenleg amikor el akarunk helyezni egy lakhatási gondokkal küszködő várandós hölgyet, súlyos telítettség van az intézményeknél.

Alapítványunk üzemeltet már egy babaváró otthont és emellett még több, mint tíz hölgy albérlet fizetéséhez járulunk hozzá.

Egy támogatónk segítségével talán már az idei évben meg tudunk nyitni egy második otthont is. De ez a fenti számok tükrében nagyon kevés, mert várhatóan sok száz vagy akár ezernél is több rászoruló édesanyával kell valahogy össztársadalmilag gondoskodnunk.

Prevenció

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni a problémakör kapcsán a prevenció szerepét. Ugyanis az abortuszra jelentkező hölgyek egy része nem kapott arról felvilágosítást tinédzserkorban, hogy hogyan is működik a teste, illetve hogy hogyan működnek a párkapcsolatok és mik azok a döntéshozatali kompetenciák, amik a felelős szexuális élethez elengedhetetlenek.

Ezért kerül sok fiatal lány már fiatalon olyan nehéz helyzetbe, hogy nem tervezett módon egy szexuális együttlétből kisbaba fogan meg a méhében és sok esetben a környezete az abortusz fele tolja.

Tapasztalataink szerint a várandósság lelki és hormonális folyamata természetszerűen a fejlődő magzat elfogadása felé formálja a hölgyeket koruktól függetlenül, így még a tinédzserkorú lányokat, illetve leányanyákat is.

Ha mégis abortuszra mennek, az a későbbiekben komoly problémákat okoz ugyanis az abortuszon átesett hölgyek jelentős része szenved el:

  • fizikai,
  • lelki sérüléseket,
  • poszt abortusz traumát – kisebb vagy súlyosabb szindrómái jelennek meg náluk, ami esetenként hosszú évekig vagy élethosszig tartó problémát okoz az életükben.

Ezért nagyon fontosnak tartjuk a döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy országos szintű lefedettséggel egy biológiai alapokon álló prevenciós munkára van szükség, amivel minden kamaszkorú fiatalt el lehet érni.

Az országban számos biztató prevenciós próbálkozás van most. Most is épp zajlik egy prevenciós oktatókat felkészítő tanfolyam (TeenSTAR.hu), aminek ősszel lesz a vizsga része.

Én magam és az alapítványunk több tagja is részt vett ezen a kurzuson, amely nagyon alapos információkat és tanítási metodikát tartalmaz az alapvető biológia mellett a személyiségfejlődéssel és szexuálpszichológiai fejlődéssel kapcsolatban.

Az oktatókkal segítségére szeretnénk lenni a fiataloknak, hogy felkészülten barátkozzanak, alakítsanak ki párkapcsolatokat.

A prevenció egy másik nagyon fontos iránya, hogy tanítsuk meg a fiatalokat és főleg a lányokat arra, hogy bizonyos helyzetekben tudjanak NEM-et mondani, ugyanis sok hölgy él át olyan erőszakot, ami vagy egyértelműen nemi erőszaknak minősíthető vagy pedig egy olyan lelki helyzetbe kerül, amikor már nem tud kilépni az adott helyzetből. Néhány alapelv megismerése és begyakorlása által az ilyen esetek nagy része elkerülhető lenne.

Szomorú találkozni az ilyen fiatalokkal, de mindenképp fontos az ő tanításuk és segítésük, hogy az áldozati helyzetbe kerülés folyamatát megismerjék, felismerjék és a jövőben el tudják azt kerülni.

Az Áldozat Segítő Központ munkájára is szeretném felhívni a figyelmet, akik országosan már nagyon sok helyen irodákat működtetnek és nagyon felkészült munkatársakkal várják az áldozattá vált hölgyeket.

Mi is évek óta működünk együtt az Áldozat Segítő Központ szakembereivel és számos esetben közösen tudtunk segíteni nehéz helyzetbe került hölgyeknek.

Mi az, amit a civil szervezetek tehetnek ennek a döntés kapcsán?

Mi arra számítunk, hogy a családvédelmi szolgálat tanácsadói és a védőnők mellett minden civil szervezetnél meg fognak sokasodni a rászoruló hölgyek hívásai, illetve az esetszámok nőni fognak és ezért nagyon nagy hangsúly lesz a támogatókon – akár állami szervek, akár cégek, magánszemélyek vagy civil szervezetek.

Az ő segítségükkel szeretnénk létrehozni olyan intézményeket, amik átmenetileg vagy akár néhány éves időszakra is menedéket tudnak jelenteni az ellehetetlenült helyzetbe került fiatal édesanyáknak.

A cél az, hogy ők idővel vissza tudjanak állni a normál életbe, munkát tudjanak találni és vállalni, illetve ha a párkapcsolatuk megszakadt, képesek legyenek egy új és magasabb szintű párkapcsolat kiépítésére, hogy az általuk megszült kisgyermeknek édesapja is legyen.

Ezen fogunk dolgozni a következő időben is!

Lukács József
a Várva Várt Alapítvány elnöke

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.