Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

november 12, 2021

A tréningeket a Mózeskosár Egyesület szervezésében, Székely Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus, az örökbefogadás hazai legismertebb szakértője vezeti majd, aki négy évtizeden keresztül dolgozott a gyermekvédelemben.

Szakterülete többek között a nevelőszülők kiválasztása, az örökbefogadók alkalmasságának vizsgálata, illetve azok felkészítése volt. Egyik alapítója és jelenlegi elnöke az 1993-ban, az örökbefogadó családok érdekében elsőként alakult civil szervezetnek, a Mózeskosár Egyesületnek. 2016-ban Pro Caritate díjat kapott kiemelkedő munkája elismeréseként.

Élettörténeti tréning ONLINE

Időpont: 2021.11.13. 09:00 – 12:00
Helyszín: ONLINE
Csoportvezető: Székely Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus

Több éve rendszeresen tartunk Élettörténeti tréninget örökbefogadó szülők számára. Az örökbefogadó gyermekekkel, családokkal folytatott munkánk során látjuk, hogy az élettörténet ismerete az egészséges személyiségfejlődés integráns része, hiszen identitásunk alapjait többek között élettörténetünk morzsáiból, részleteiből építjük fel. A családban, majd környezetünkben hallott legendákból és történetekből, az átélt és megélt eseményekből és tapasztalatokból, s az út során kialakult kapcsolódásainkból áll össze bennünk a saját, egyedi élettörténetünk.

Az Élettörténeti Tréningünkön (ÉT) workshopunk jártasságot ad a szülőknek abban, hogy hogyan dolgozzák fel gyermekükkel örökbefogadásuk történetét és megélését.

Közös csoportmunka keretében azzal is foglalkozunk, hogy miért és hogyan állítsunk össze egy könyvet/albumot örökbefogadott gyermekünk élettörténetének a megmutatására, az életben tartására, a mindennapok részévé tevésére, s mindezen keresztül a feldolgozására.

A csoportlétszám korlátozott, ezért a jelentkezés sorrendjében fogadjuk a jelentkezőket.
Kérjük, hogy érkezzetek pontosan, mert a csoportszabályok miatt a későn bejelentkezőket nem tudjuk fogadni.
Részvétel ingyenes, regisztrálni kötelező az alábbi felületen 2021.11.11 éjfélig.

Származásmegismerés workshop ONLINE

Időpont: 2021.11.27. 09:00 – 12:00
Helyszín: ONLINE
Csoportvezető: Székely Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus

Az örökbefogadó szülők általában tudják, hogy felcseperedett gyermekeiknek jogában áll keresni vér szerinti szüleiket, de talán a legtöbb, – sokszor ki sem mondott -félelem úgy tűnik, az örökbefogadással kapcsolatban erről él bennük.

  • Mitől félünk, és mégis mi lehet a “haszna” a származásmegismerésének?
  • Rejt-e és esetleg és milyen veszélyeket a gyermek számára, vagy az örökbefogadó szülőkhöz fűződő kapcsolatára a “gyökérkeresés“?
  • Mik a tapasztalataik a gyökérkereséssel kapcsolatban a felnőtt örökbefogadott csoportunk tagjainak?
  • Hogyan támogathatja a legjobban a szülő ezen az úton gyermekét, és milyen segítséget tud egyesületünk nyújtani ebben?
  • Hogyan és milyen életkortól lehet erre jól felkészülni és felkészíteni gyermekünket?
  • Milyen a származásmegismerés legújabb jogi szabályozása és hogyan zajlik az eljárás?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket szeretnénk körbejárni, megbeszélni és feldolgozni kötetlen formában.

A csoportot örökbefogadásban tapasztalt szakember: Székely Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus vezeti.
Részvétel ingyenes, regisztrálni kötelező az alábbi felületen 2021.11.25 éjfélig.

Roma identitás tréning ONLINE

Időpont: 2021.11.28. 09:00 – 12:00
Helyszín: ONLINE
Csoportvezető: Székely Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus

Szülő tréninget tartunk örökbefogadott roma gyermekek roma identitásának fejlődése és erősítése témában Székely Zsuzsanna pszichológus vezetésével.
A rövid bevezető előadás mellett megnézünk és megbeszélünk a témával kapcsolatos dokumentumfilmet is. Mindenki felteheti az általános és a személyes kérdéseit, elmondhatja tapasztalatait, érzéseit, problémáit is, melyekre a csoportban közösen, interaktívan keressük a megfelelő válaszokat, megoldásokat.

A csoportlétszám korlátozott, ezért a jelentkezés sorrendjében fogadjuk a jelentkezőket.
Kérjük, hogy érkezzetek pontosan, mert a csoportszabályok miatt a későn bejelentkezőket nem tudjuk fogadni.
Részvétel ingyenes, regisztrálni kötelező az alábbi felületen 2021.11.26 éjfélig.

Klubest ONLINE

Időpont: 2021.11.30. 17:30 – 19:30
Helyszín: ONLINE
Cím: Örökbe, örökre?
Téma: Szakemberek kerekasztal beszélgetése a sikertelen örökbefogadások tapasztalatairól

A családjuktól teljesen elszakadt gyermekek sorsrendezésének a legsikeresebb útja az örökbefogadás. Ennek ellenére minden évben találkoznak a gyermekvédelemben dolgozók örökbefogadó családból a gyermekvédelmi szakellátásba visszakerülő gyermekekkel, illetve a bíróságokon és gyámhivatalokban dolgozó jogászok olyan esetekkel is, ahol az örökbefogadás felbontását kérvényezi valaki az örökbefogadói családból.
Három jogász és három pszichológus kollégánk együtt járják körbe ezeket az eseteket és a hallgatósággal együtt próbálják levonni a preventív tanulságokat.

Részvétel ingyenes, regisztrálni kötelező az alábbi felületen 2021.11.28 éjfélig.

Forrás: mozeskosaregyesulet.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.