Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

július 7, 2021

Egy bántalmazott édesanya jelentkezett az Alapítványunknál. Az ő történetét meséljük el, hogyan tudtunk rajta segíteni az Áldozatsegítő Központtal együtt.

Az elmúlt évben többször megvert egy édesanyát az élettársa, a gyermekek jelenlétében. Segítségünket kérte abban, hogy el tudjon menekülni otthonról, a gyermekeivel együtt.

Elmondása alapján az illetékes családsegítő, jelenleg érdemben nem tud neki segíteni, mert az anyaotthonok telítettek, és nem tudnak helyet biztosítani nekik.

Az anya jelezte, hogy az aznap történt első telefonálásunk után a férfi megint életveszélyesen megfenyegette.

Nem mer az otthonába hazamenni.

Hívta a rendőrséget, akik megkeresték az élettársát, és tájékoztatták a kialakult helyzet jogkövetkezményeiről. A férfi feltehetőleg tudatmódosító szer hatása alatt állt, emiatt a rendőrök kérték az anyát, hogy ne térjen haza az otthonába.

Az anyának jelenleg nincs pénze elutazni más rokonokhoz és nem is nagyon van olyan, ahol ne találná meg, emiatt nagyon fél.

Alapítványuk megkereste az Áldozatsegítő Központ munkatársát és az eset megbeszélése után arra a következtetésre jutott, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat bevonásával:

Az anya kimenekítése a megoldás.

Az Áldozatsegítő Központ munkatársa tájékoztatott, hogy az anya a helyileg illetékes irodájukhoz fordulhat segítségért és elmondta, hogy milyen formában kaphat segítséget, mik a szükséges dokumentációk és mi a menete a továbblépésnek. Ezekről az anyát mi tájékoztattuk.

Az édesanya gyermekivel már az ügyintézés napján, védett házba eljutott úgy, hogy a bántalmazónak nem jutott a tudomására hollétük.

ISMERD MEG AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ KÖZPONT TEVÉKENYSÉGÉT:

Az Igazságügyi Minisztérium 2017. június 21-én nyitotta meg a Budapesti Áldozatsegítő Központot, melynek ügyfélforgalma évről évre növekszik. Céljuk az, hogy minél több emberhez jusson el, hogy ha bűncselekmény áldozata lesz, van segítség!

Szinte minden típusú bűncselekmény áldozata megfordul náluk, a vagyon elleni bűncselekményektől kezdve az élet elleni erőszakos bűncselekményekig. 2020-ban a kapcsolati erőszak áldozatai kiemelkedő számban jelentek meg.

Jelenleg négy áldozatsegítő ügyintéző dolgozik náluk, akik jogász, pszichológus, mentálhigiénés szakemberek, tanár, művészetterapeuta, család- és párterapeuta képesítések közül többel is rendelkeznek.

Az áldozatok terápiás megsegítését három pszichológus látja el. Kollégáik tapasztalatot, illetve többféle képesítést szereztek a kapcsolati erőszak áldozataival és gyermekekkel folytatott segítő munka terén, képzésük folyamatos.

Munkájuk során nem egyszerű emberi sorsokkal találkoznak. Sokszor olyan ügyfelek kérnek segítséget, akik több évtizede élnek áldozati szerepben, bizonytalan körülmények között.

Ha úgy érzi, áldozattá vált, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.