Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

november 13, 2020

Pálinkás Évával, a Várva Várt Alapítvány titkárával készült egy ATV-s beszélgetés, melyet egy Zoom beszélgetés követett.

Fő téma az örökbefogadás volt.

Az interjúban először arról beszélt, hogy miként változott az évek során az örökbefogadáshoz való viszonyulás Magyarországon, említette a törvény azon módosítását, hogy a szakellátásban gondozott gyermekek esetében, amennyiben a szülő három hónapig (ez eddig hat hónap volt) megszünteti a kapcsolatot a gyermekével, örökbe fogadhatóvá nyilvánítás folyamata kezdődhet.

Pálinkás Éva említette a nyílt örökbefogadási folyamat másik oldalán szereplő örökbe adó anyával kapcsolatban, hogy mennyire önzetlen, felelősségteljes döntést hoz, aki felméri azt, hogy ő nem tudja felnevelni a gyermekét, és nehéz helyzetében szakértőkhöz fordul, hogy gyermeke a legmegfelelőbb szülőpárhoz kerülhessen.

Az alapítvány titkára ejtett néhány szót az alapítvány főbb munkáiról, a folyamatos segítségnyújtásáról, akár élelmiszer, akár a baba gondozásához elengedhetetlenül szükséges tárgyak formájában.

„Az alapítványnak elsődleges célja, hogy családban tudjon felnőni a baba” jelentette ki.

Ezen kívül elmondta, hogy hatalmas öröm az alapítvány számára mindenfajta segítség nyújtása a rászoruló családoknak, anyáknak.

Az interjú után megejtettünk egy Zoom beszélgetést Pálinkás Évával, aki megosztott velünk még néhány dolgot, amit az ATV-s interjúban elmondottakon kívül még fontosnak tartott.

Statisztikai adatokkal kezdte, miszerint 1052 örökbe adás történt a 2019-es évben a www.orokbe.hu összegzése alapján.

Az örökbefogadásra jelentkezők száma is 3186-ra emelkedett az év végére.

“Nagyon fontos elmondani az örökbe fogadott gyermeknek, hogy nem vérszerinti családtag, hanem ajándék gyermek, mert a titkolózás később óriási kárt okozhat.”

Ha a gyermek már egészen kis korában hallja ezt és természetesé válik számára, hogy “anyukád nehéz helyzetbe került, nagyon szeretett téged, ezért ránk bízott, azokra, akik egész életükben rád vártak”.

Ha az anya személyéről pozitív a véleményt hall akkor ez jelentős mértékben növeli a gyermek önértékelését, “ha ő jó akkor én is jó vagyok”.

“Viszont nagy rombolást tud okozni, ha eltitkolják, hogy nem ők a vér szerinti szülei, akiket annak gondol!” figyelmeztetett Pálinkás Éva.

„Mérgező ez a titok” Egy gyámhivatalban dolgozó szakember említette, hogy szinte kivétel nélkül azok a fiatalok mennek feldúltan érdeklődni a vérszerinti családjukról akik nem tudtak arról, hogy örökbe fogadták őket.

Fontosnak tartja az alapítvány az örökbe adóval való viszonyt, akinek figyelni kell a személyére, hátterére és igazi támaszként kell állni még jóval a folyamat után is.

“Minden eset más és más.”

Különleges élmény, amikor bizalmi kapcsolat alakul ki az alapítvány és az örökbe adó között, ugyanis az alapítvány fontosnak tartja, hogy lehetőségeihez képest segíthessen.

Említette, hogy többnyire hónapokig krízis gondozzák az anyákat, segítve, hogy nagyon átgondolt, megfontolt döntést hozzanak, ha nincs más megoldás csak az örökbeadás akkor a gyámhivatalban is mellette állnak.

Pálinkás Éva kihangsúlyozta, hogy az örökbefogadás csodálatos lehetőség, arra fontos felkészülni, hogy az örökbe fogadott gyermeket feltétel nélkül szeretetet igényel, olyannak kell elfogadni amilyen ő, nem kell többet várni, mint amire képes.

A beszélgetésben előkerült az után követés témája is, az örökbefogadó családok utólagos segítése, támogatása is, örökbefogadási szakemberek bevonásának lehetősége is, amennyiben szükséges.

Pálinkás Éva azt javasolja az örökbe adóknak illetve az örökbefogadás előtt állóknak, hogy jelentkezzenek, az alapítvány amit tud, megtesz azért, hogy mindenkinek abban próbál segíteni amiben támogatásra van szüksége.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.