Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

július 5, 2023

Idén negyedik alkalommal szerveztünk nyári tábort.

Most újra lehetőségünk volt magunk mögött hagyni a nyüzsgő fővárost, és 15 állami gondozásban élő gyermekkel Ágasegyházára utaztunk az erdő közepén található tábor helyszínére, ahol csak néhol lehetett térerőre vadászni. 

A belvárost a békét és nyugalmat árasztó erdők, a metró hangját a madárcsicsergés váltotta föl. A magával ragadó környezetben az idő egy kicsit lelassult, magunk mögött hagytuk a pörgős hétköznapokat és rengeteg élményt paszíroztunk bele a szűkös tábori napokba. Igazi önfeledt kikapcsolódás vette kezdetét. 

A gyerekek nagyon izgatottan várták az indulást a beosztásokról érdeklődve. Ki-kivel lesz egy szobában, melyik buszban fog utazni, milyen programok várnak rájuk. Azok, akik már tavaly is ott voltak Ágasegyházán, arról meséltek az “újaknak”, hogy hol fogtak gyíkot, vagy hogyan dobták be a táborszervezőket a medencébe. 😀

A rövid utazást követően birtokba vettük a szálláshelyünket, ahol már várt bennünket az első közös ebéd. Délután a nagyobbak quad túrán vehettek részt, a kisebbek egy kedves családhoz látogattak el állatsimogatóba. Sötétedést követően éjszakai túrázni indultunk, majd néhányan annyira lelkesnek bizonyultak a csillagos eget látva, hogy néhány óra alvás után a napfelkeltét is megcsodálták.

Második nap

A második napon kipróbáltuk az új medencénket, társasoztunk, röpiztünk. Kézműves foglalkozásokon lehetett részt venni, valamint délután még egy focimeccsre is sor került. A vacsora még éppen elkészült a bográcsban a vihar érkezése előtt. Habár az áramot és a vizet nélkülöznünk kellett, a gyertyafényes beszélgetések hátterében egyszer csak megnyílt az egyik lány szobában a Home Szépségszalon. 

 

A harmadik napon – miután újra örülhettünk az áramnak és a víznek – a kisebbek a Kerekkaland kötélpályáit próbálhatták ki, a nagyobbak pedig lézerharcban mérhették össze erejüket. A délelőtti kalandozást voltak, akik egy újabb focimeccsben, voltak, akik pedig egy rögtönzött vízi csatában vezették le. Az utolsó esténket pedig a jó időnek köszönhetően egy hangulatos tábortűzzel zárhattuk, úgy, ahogy azt kell. Közös énekléssel, vicces találós kérdésekkel/feladványokkal, egyre bensőségesebb beszélgetésekbe torkollva. 

Az utolsó nap már egy picikét mindenki nyűgösebb volt, mert tudták, hogy néhány óra múlva vissza kell térni a hétköznapokba, és vége az Ágasegyházán töltött idei közös kalandoknak. A pakolás mellett még azért a foci csapatok egy döntő meccset lejátszottak, a többiek röpiztek és beváltották a tábori napok alatt összegyűjtött zsetonjaikat egy-egy – a tábor alatt készített – polaroid képre vagy némi édességre. Majd ebéd után kissé szomorkásan, de lezártuk az idei táborunkat.

 

 

Visszajelzések

Az egyik reggelen a kávémat kortyolgatva a függőágyban mellém kuporodott az egyik mentoráltam és egy nagy sóhajjal beszélni kezdett: "lehetne ez a hely az otthonunk, beköltöznénk mindannyian és mindenkit taníthatna a mentora, ahogyan évközben. Vizsgázni  elmennénk, de itt élnénk együtt ezen a helyen..

A vihar estéjén a lányokkal bekuckóztunk az egyik szobába és szépségszalonosat játszottunk (köröm festés elemlámpa mellett, csillogós arcpakolás). Megkérdeztem, mi legyen a szalon neve. Rövid gondolkodást követően azt a nevet adták neki, hogy HOME. 

A gyerekekkel a kapcsolatomat próbálom úgy alakítani, hogy ne csak néhányukkal formálódjon, hanem amennyire nyitottak rá, mindannyiukra legyen rálátásom, egy közös élményem/kapcsolódási pontom, hogy tudjam, merre tart az életük. A nyári tábor azért is volt óriási élmény, mert szinte minden gyerekkel sikerült előrébb lépni a kapcsolatunkban.

 

Köszönjük minden kedves Támogatónknak, hogy hozzájárultak ehhez a felbecsülhetetlen élményhez! Külön köszönjük a kölcsönzött kisbuszt, a kecskeméti barátainknak a lehetőséget az állatsimogatóra, valamint kiemelten a fantasztikus tábor helyszínt! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.