Barion Pixel

Áldozatsegítés ma Magyarországon

Nagylelkű támogatást kaptunk – Bitcoinban

Mivel 2020 óta hivatalos partnere vagyunk az Áldozatsegítő Központnak (ÁSK), mi is meghívást kaptunk a mai évzáró ünnepi áldozatsegítési konferenciára. Néhány friss infót szeretnénk veletek is megosztani a témáról.


Mi is a célja az ÁSK-nak?

Amint azt dr. Varga Judit miniszter asszony ünnepi beszédében elmondta, a bűncselekmények áldozatainak megsegítése, a védtelenségük enyhítése és a kiszolgáltatottságuk visszaszorítása a cél.

 

Képzett munkatársaikkal, 130 partnerszervezettel (állami, civil és egyházi) és számos innováció megvalósításával, illetve integrálásával jutottak el oda, hogy ma már egyre többen tudnak róluk és az áldozatok bizalommal fordulnak hozzájuk.

 

Az Áldozatsegítő Központ jelenleg 11 megyeszékhelyen üzemeltet irodát, illetve 4 városban Áldozatsegítő Pontot a helyi rendőrség segítségével. Az első központ 2017-ben nyílt meg Budapesten és terveik szerint 2025-re minden megyeszékhelyen lesz központjuk.

 

Míg a 2022-es év első hónapjában 357 megkeresést kaptak, addig októberben már több, mint 900-at. Ennek a számnak a növekedését szerencsére nem a bűncselekmények szaporodása okozza, hanem az, hogy egyre több áldozat tudja, hogy van kihez fordulni és így a bűncselekmények kevésbé maradnak látensek.

 

A folyamatosan csökkenő bűnügyi statisztikai adatok mellett egyre több sérelemről szerez tudomást az ÁSK és az eseteket kiértékelve avatkozik be azokba.

 

Az együttműködő partnerek bevonása azért is hatékony, mert ahogy azt dr. Uzsák Katalin helyettes államtitkár asszony kiemelte: nem a hatósági döntés a működésük lényege, hanem a megértő segítség.

 

Az embertelen körülmények közül érkező sértettek számára nagyon fontos egy baráti belépési pont, amihez van bizalmuk az embereknek.

 

Varga Judit víziójában a sok és sokféle partnerszervezet mindegyike olyan egységes informatikai rendszer által is támogatott végpont lesz, ahol a bekopogtató, segítséget kérő személy ügye azonnal bekerül az országos hálózatba és így gyorsan eljuthat a segítség hozzá.

 

Az áldozatsegítő védőháló részei a leszerződött nagyvállalatok is. Az ő bevonásuk szintén azt erősíti, hogy sokezer ember tájékoztatást kapjon és önmaga is tovább tudja adni a lényeges információkat, hogy milyen ügyben keresheti az ember az ÁSK-t és milyen segítségre számíthat.

 

És tényleg, milyen segítséget is kaphatnak az áldozatok?

 • segítség ügyintézésben, 

 • irányítás – hol és hogyan vezesse elő a kérelmét, bejelentését

 • tanácsadás

 • azonnali kárenyhítés

 • orvosi ellátás finanszírozása

 • kimenekítés

 • pszichológiai segítségnyújtás

 

Ez utóbbi szolgáltatás fejlesztése érdekében már 6 központ rendelkezik a Világjáték nevű diagnosztikai és terápiás eszközzel. A magyar fejlesztésű játékot Dorogi Rajmund miniszteri főtanácsadó mutatta be az egybegyűlt szakembereknek. 

 

Egy másik innováció a 2021 januárjában bevezetett opt-out rendszer. Ez az áldozatsegítés területén azt jelenti, hogy sokkal inkább proaktívan keresik a szakemberek a valamely báncselekmény áldozatává vált személyeket és nemcsak az ő irányukból jövő impulzusokra reagálnak. 

 

A különböző sajtóanyagok, tematikus beszélgetések, hírlevelek mind-mind javítottak a rendszer hatékonyságán, ami a kifizetett összegeken is meglátszik, hiszen míg 2020-ban 47 M Ft, 2022-ben több, mint 100 M Ft kerül kifizetésre az áldozatok megsegítésére. 

 

Az ÁSK munkatársai a karácsonyi időszakban is 0-24h-ban várják a rászorulók hívását a 06-80-225-225-ös számon.

 

További információ: 

https://vansegitseg.im.gov.hu/ 
http://www.vilagjatek.hu/ 
https://www.varvavart.hu/segitsu%cc%88nk-hogy-senki-ne-valjon-aldozatta/ 

 

 

 

0
  0
  Kosár
  A kosár üresTovább vásárolok