Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Minden eddiginél hatékonyabb az áldozatsegítés Magyarországon

december 7, 2022

Mivel 2020 óta hivatalos partnere vagyunk az Áldozatsegítő Központnak (ÁSK), mi is meghívást kaptunk a mai évzáró ünnepi áldozatsegítési konferenciára. Néhány friss infót szeretnénk veletek is megosztani a témáról.

Mi is a célja az ÁSK-nak?

Amint azt dr. Varga Judit miniszter asszony ünnepi beszédében elmondta, a bűncselekmények áldozatainak megsegítése, a védtelenségük enyhítése és a kiszolgáltatottságuk visszaszorítása a cél.

Képzett munkatársaikkal, 130 partnerszervezettel (állami, civil és egyházi) és számos innováció megvalósításával, illetve integrálásával jutottak el oda, hogy ma már egyre többen tudnak róluk és az áldozatok bizalommal fordulnak hozzájuk.

Az Áldozatsegítő Központ jelenleg 11 megyeszékhelyen üzemeltet irodát, illetve 4 városban Áldozatsegítő Pontot a helyi rendőrség segítségével. Az első központ 2017-ben nyílt meg Budapesten és terveik szerint 2025-re minden megyeszékhelyen lesz központjuk.

Míg a 2022-es év első hónapjában 357 megkeresést kaptak, addig októberben már több, mint 900-at. Ennek a számnak a növekedését szerencsére nem a bűncselekmények szaporodása okozza, hanem az, hogy egyre több áldozat tudja, hogy van kihez fordulni és így a bűncselekmények kevésbé maradnak látensek.

A folyamatosan csökkenő bűnügyi statisztikai adatok mellett egyre több sérelemről szerez tudomást az ÁSK és az eseteket kiértékelve avatkozik be azokba.

Az együttműködő partnerek bevonása azért is hatékony, mert ahogy azt dr. Uzsák Katalin helyettes államtitkár asszony kiemelte: nem a hatósági döntés a működésük lényege, hanem a megértő segítség.

Az embertelen körülmények közül érkező sértettek számára nagyon fontos egy baráti belépési pont, amihez van bizalmuk az embereknek.

Varga Judit víziójában a sok és sokféle partnerszervezet mindegyike olyan egységes informatikai rendszer által is támogatott végpont lesz, ahol a bekopogtató, segítséget kérő személy ügye azonnal bekerül az országos hálózatba és így gyorsan eljuthat a segítség hozzá.

Az áldozatsegítő védőháló részei a leszerződött nagyvállalatok is. Az ő bevonásuk szintén azt erősíti, hogy sokezer ember tájékoztatást kapjon és önmaga is tovább tudja adni a lényeges információkat, hogy milyen ügyben keresheti az ember az ÁSK-t és milyen segítségre számíthat.

És tényleg, milyen segítséget is kaphatnak az áldozatok?

  • segítség ügyintézésben,
  • irányítás – hol és hogyan vezesse elő a kérelmét, bejelentését
  • tanácsadás
  • azonnali kárenyhítés
  • orvosi ellátás finanszírozása
  • kimenekítés
  • pszichológiai segítségnyújtás

Ez utóbbi szolgáltatás fejlesztése érdekében már 6 központ rendelkezik a Világjáték nevű diagnosztikai és terápiás eszközzel. A magyar fejlesztésű játékot Dorogi Rajmund miniszteri főtanácsadó mutatta be az egybegyűlt szakembereknek.

Egy másik innováció a 2021 januárjában bevezetett opt-out rendszer. Ez az áldozatsegítés területén azt jelenti, hogy sokkal inkább proaktívan keresik a szakemberek a valamely báncselekmény áldozatává vált személyeket és nemcsak az ő irányukból jövő impulzusokra reagálnak.

A különböző sajtóanyagok, tematikus beszélgetések, hírlevelek mind-mind javítottak a rendszer hatékonyságán, ami a kifizetett összegeken is meglátszik, hiszen míg 2020-ban 47 M Ft, 2022-ben több, mint 100 M Ft kerül kifizetésre az áldozatok megsegítésére.

Az ÁSK munkatársai a karácsonyi időszakban is 0-24h-ban várják a rászorulók hívását a 06-80-225-225-ös számon.

További információ:
https://vansegitseg.im.gov.hu/
http://www.vilagjatek.hu/
https://www.varvavart.hu/segitsünk-hogy-senki-ne-valjon-aldozatta/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.