Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

(Nem) egyedül

október 30, 2020

Kriszti szaggatottan kifújta a levegőt, majd mélyeket sóhajtott, hogy egy kis erőt gyűjtsön.

Letörölte a könnyeit, és megpróbálta végiggondolni, hogy mit tehetne.

Annyit tudott csak biztosan, hogy teljes szívéből akarja a babát, de a bizonytalanság is végig ott bújkált benne, hogy talán felelőtlen döntést hoz, és ezzel a saját és a gyermek életét is tönkreteszi.

Végignézett a lakáson, amelynek bérleti díját az egyetem mellett végzett munkájukból fizették, eddig Ádámmal közösen.

Így viszont, hogy a fiú szakított vele, nyílván minden költség rá marad.

De hogy fogja folytatni a munkáját?

És az egyetemet?

Még pár hónapig lehet, szülés után viszont már nem bírna ennyi mindent a gyerek mellett.

A kétségbeesés megint úrrá lett rajta ebben a kilátástalan helyzetben.

A kézenfekvő megoldás talán az lenne, hogy visszamegy a szüleihez, de ennek gondolatára a gyomra azonnal görcsbe rándult.

Tizenhét évesen költözött el a családjától, szinte belemenekülve az Ádámmal való kapcsolatába.

Bármit, csak az otthoni veszekedéseket ne.

Apja gyakran részegen járt haza, ilyenkor kiszámíthatatlan volt a viselkedése, Krisztinek gyakran kellett végignéznie, ahogy mindettől szenved az anyukája, ettől idegileg teljesen kikészülve.

Egyik szülőjével sem volt jó a kapcsolata, azóta nem is beszélt velük, hogy Ádámmal összeköltözött, csupán két hónap ismerettség után.

Kriszti magában eljátszott a gondolattal, hogy mégis hazamegy, de szíve mélyén tudta, az ottani körülmények nem teszik lehetővé, hogy ellássa a babát.

Nem akarta kitenni a gyermekét azoknak a szörnyű dolgoknak, amiken neki is keresztül kellett mennie egészen tizenhét éves koráig.

Ráadásul a szülei így is nehéz körülmények között éltek, Kriszti tudta, hogy ő csak egy újabb teher lenne a számukra, ezt pedig végképp el akarta kerülni.

Gondolataiba ismét beúszott a kilátástalanság, hogy hogyan fogja kihordani és felnevelni a gyereket.

Hisz még magát is félig annak érezte.

Hirtelen felindulásból leült a számítógép elé, hogy némi információhoz jusson, mivel járhat egyáltalán ez az egész.

Ahogy végigolvasta, mi mindenre van szüksége egy babának, már kóválygott a feje.

Babakocsi, etetőszék, pelenkák, ruhák… Kriszti a tenyerébe temette az arcát.

Hogy fogja mindezt megvenni?

Miből?

Most nyilallt belé igazán a tudat, hogy semmit sem tud a gyerekekről, mikor kell etetni, hogyan kell altatni, ő erre nem áll készen, egyedül nem megy… megint sírni kezdett.

A könnyein át látta meg a hirdetést, amely azzal bátorította, hogy nincs egyedül, számíthat segítségre.

Valamilyen alapítvány.

Begépelte a keresőbe a nevét, és sietve elolvasta a bemutatkozást.

A szíve gyorsabban kezdett verni.

Talán ez lesz a megoldás.

Ahogyan végigpörgetett az oldalon, rájött, ez az alapítvány többek között éppen az övéhez hasonló helyzetben lévő kismamákon segít.

Több elérhetőséget is talált, míg végül felcsörgette a megadott telefonszámot, és miután egy kedves hölgy felvette, Kriszti elhadarta, hogy milyen helyzetbe jutott.

– Ne aggódjon, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segíteni tudjunk – nyugtatta meg a nő, mire
Kriszti megkönnyebbülten lehunyta a szemét, és máris kicsit pozitívabban látta a jövőt.

Talán még sikerülhet is, ha nem teljesen egyedül kell végigcsinálnia.

Teltek-múltak a hetek.

A kisbaba egyre csak növekedett Kriszti hasában, a lány pedig minden nappal egyre jobban várta már a kicsi érkezését, akiről időközben kiderült, hogy kisfiú lesz.

Az alapítvány munkatársai nem sokkal a telefonhívást követően személyesen is megkeresték, és elkezdtek segíteni a felkészülésben.

Az alapítványba beérkező adományoknak köszönhetően Kriszti minden szükséges babaholmit megkapott, így minden készen állt már a kicsi érkezésére.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.