Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Civilek a gyermekvédelemben

Civilek a gyermek-védelemben

december 31, 2021

Kedves Követőink, Támogatottjaink és Támogatóink, A 2021-es év végéhez érve szeretnénk megköszönni azt a kiemelt figyelmet, amivel egész évben megtiszteltetek minket és ami által Veletek együtt építhettük a VÁRVAVÁRT közösséget.
Továbbra is hisszük, hogy minden ember várva várt, értékes, hasznos; segítségre és támogatásra méltó!

Őszintén le merem írni, hogy nagyon szeretünk Benneteket! Ebben a közösségben sok vigaszt, erőt, bátorítást tudunk venni egymástól és tanuljuk az emberséget.

Szeretjük a hozzánk forduló családokat, és igyekszünk mindig úgy felvenni a telefont vagy úgy válaszolni a messenger üzenetekre, hogy már az adott pillanatban megerősítést tudjunk adni arról, hogy nem hagyunk senkit egyedül, hanem a válságos időben mellé tudunk állni. Tesszük ezt saját önkénteseinkkel vagy ha erre nincs módunk, akkor más családtámogató partner szervezeteink segítségével.

Megpróbálom összefoglalni – a teljesség igénye nélkül – , hogy mi is történt velünk ebben az évben, de mindenek előtt egy most, frissen érkezett visszajelzést szeretnék megosztani Veletek (az édesanya hozzájárulásával természetesen):

Ha van valami, ami húz és egyszerre tol is előre minket,
akkor az ilyen visszajelzések NAGYON! 😀❤️

Az idei évben sokkal több segítségkérés érkezett hozzánk, mint a korábbi években, amit nem volt könnyű fogadni és megoldani, de sikerült. A megnövekedett esetszámaink mögött részben a COVID járvány áll, részben pedig az országos ismertségünk növekedése. Egy-egy hozzánk forduló kismamával általában 2-5 alkalommal beszélünk, találkozunk, illetve az eseteink kb 15%-ában hosszabb távon is gondozzuk őket. Az alábbi táblázat az első keresések számát mutatja, ami azt jelenti, hogy éves szinten 1000 fölötti alkalommal nyújtottunk segítséget!

2010-ben Budapesten jött létre az alapítvány és az évek során újabb és újabb helyeken sikerült támogató személyeket vagy csoportokat találnunk és idén sikerült Magyarország minden megyéjére kiterjedő segítő hálózatot felállítanunk.

Köszönhető ez annak, hogy az évek során minket támogató magánszemélyek és cégek is velünk maradtak és sok új támogató bizalmát is sikerült megnyernünk. Ezt a „BIZALOMERŐT” érezzük a havi 1000 Ft-os és az esetenként több millió ft-os támogatások mögött is és ezt NAGYON NAGYON KÖSZÖNJÜK!

Ha szívesen bepillantotok a számok és statisztika mögé, akkor láttok egy csomó lelkes családot, egyedülálló fiatalokat és cuki nagymamákat, akik között szép számmal vannak szociális területen dolgozó szakemberek.

2 nagyszerű ügyfélszolgálatos munkatársunk Zalaegerszegről és Székesfehérvárról kezeli a központi telefont, email címet, messenger, instagram és viber fiókokat. Mellettük Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán és Sopronban már irodáinkban személyesen is fogadjuk a rászorulókat. Adomány átadási – átvételi pontként üzemelő raktárunk majdnem minden megyében működik a helyi csoportjaink vezetése alatt. Ide kerülnek be az általunk fejlesztett BabyStartUp applikáción keresztül felajánlott adományok is. Ezen az appon keresztül szintén megtalálnak minket a válsághelyzetbe került várandós anyukák, illetve családok.

Amikor befut hozzánk egy kérés, egy 3 fős szakmai vezetőség gyorsan átbeszéli az ügyet és a helyi védőnői vagy családsegítői szakemberekkel való egyeztetés után kitaláljuk, hogy az adott helyzetben tudunk-e segíteni; hogyan és meddig. Illetve, ha az adott helyzetben mi épp nem tudunk segíteni, akkor melyik szakszolgálat vagy partner szervezetünk az, aki leginkább felkészült a helyzet kezelésére.

Amikor egy megfogant baba és az anyukája élete veszélyeztetve van vagy az alapvető ellátásuk nincs megoldva és az édesanya segítséget kér, szinte minden esetben tudunk átmenetileg segíteni.

Az első kapcsolatfelvétel és támogató beszélgetés után a krízishelyzetben élő családhoz elmegyünk és a szükséges babaváró eszközökkel felszereljük az anyukát. Az elmúlt években több olyan nehéz helyzetbe került anya is fordult hozzánk, akik szerették volna megtartani a kisbabájukat, de nem volt hol lakniuk és kénytelenek lettek volna abortuszra menni. A támogatóinknak hála jelenleg is 5 ilyen család lakhatását tudjuk megoldani albérletekben, illetve az idei évben megnyílt Baranya megyében az első ÉLETVÉDŐ HÁZunk.

A várva várt ÉLETVÉDŐ HÁZ történet már sokéves álmunk volt és amikor 2020 decemberében egy kétségbeesett hívás érkezett hozzánk, hogy veszélyben van egy érkező ikerpár, mert nincs hova hazavinni őket, megszületett a döntés bennünk, hogy ezt a helyzetet most ne egy átmeneti albérlettel oldjuk meg, hanem vásároljunk egy házat, ahol gondozni tudjuk a tőlünk segítséget kérő fiatal családot. Így aztán az ikerpár is meg tudott születni az 1 éves “nagytesó” mellé és azóta is szuperül működik a mini-családok-átmeneti-otthona házikónk. A pécsi csoportunk, különösen a Bosnyák család óriási munkát vállalt a ház felújításában és a gondozási feladatokban egyaránt. Nagyon köszönjük!

Nem tudom eléggé kifejezni a hálánkat annak az adományozó családnak, akik a ház vásárlási, felújítási, sőt még a család gondozásához szükséges utazási költségeket is rendelkezésünkre bocsátották! Ezzel egy rendkívüli kitörési lehetőséget adtak egy most már 3 gyermekes fiatal családnak.

Szeretnénk a jövőben ezt a házat újabbakkal bővíteni, mert a szükség sajnos nagy.

Az idei évben 16 olyan “kisbabánk” született, akik az Alapítvány segítsége nélkül nem jöttek volna világra és 7 gyermek örökbefogadásában közvetítettünk.

A lakhatási támogatások mellett minden eddiginél több tárgyi segítségre és babakelengyére volt szükségünk, amiből néhányat itt most felsorolok (a rendszerünkben egyelőre az első kéréseket rögzítjük, és mivel egy rászoruló anyuka többször is fordul hozzánk újabb kérésekkel, a tényleges számok az alábbiaknál kb. 30%-kal magasabbak):

 • babaágy: 118 db
 • babakocsi: 158 db
 • babakád: 50 db
 • pelenka, popsitörlő: 212 csomag (az év eleji 200 csomag kiosztásán felül)
 • babaruha: 183 csomag
 • babaágynemű: 19 db
 • cumisüveg: 41 db
 • élelmiszercsomag: 33 db

Ennyi adomány beszerzésének leszervezése, raktározása, szállítása és örömteli átadása nem tudott volna megvalósulni a több, mint 100 önkéntesünk nélkül, akik sokszor a saját költségükön oldották meg a kiszállításokat.

Innen is nagyon köszönöm, Várva Várt Csapat!

Még egy nagyszerű visszajelzés tavaszról:

❤️❤️ Dupla életmentés!

Nagyon hálásak vagyunk, hogy segíthettünk egy rendkívül kétségbeesett hölgynek, aki – miközben ez a csodálatos baba fejlődött a szíve alatt – még a saját életéről is majdnem lemondott. Sikerült az anyukát megnyugtatni és olyan támogatást tudtunk neki nyújtani, amivel túljutottak a krízisen; Baba-mama jól vannak 🙌

Az alábbi sorokat és fotót az anyuka engedélyével osztjuk meg:

“Andris vagyok, 3kg 420 dkg és 50 centi. Ma leszek 2napos😊 sokat alszom és nézelődök és csak akkor sírok ha éhes vagyok 😄 Én és az anyukám szeretnénk megköszönni mindent!! ❤️❤️❤️”

A 2021-es évünk azzal kezdődött, hogy a decemberben indított pelenka-gyűjtő kampányunk eredményeképp kiosztottunk 4 millió forint értékben 200 db 20.000 Ft értékű pelenka-csomagot, aminek a beszerzését a pelenka.hu támogatta kedvezményes beszerzési árral.

És ha már a pelenkánál tartunk, hadd mutassak be még 2 nagyszerű céget, akik szintén komoly támogatást nyújtottak nekünk: Miskolcon a pelenkabirodalom.hu rendszeresen támogat minket kedvezményes árral és havonta egy nagy csomó ajándék pelussal, ősszel pedig Budapesten a Careclub.hu online babaáruháztól kaptunk több, mint 200 csomag pelenkát, plusz még gyűjtést is szerveztek a babaváró kismamáinknak!

Nagyon köszönjük a sok-sok pelust!

Győr-Moson-Sopron megye

A soproni csapatunknak idén 2 nagyobb sikere is volt. Az egyik egy fiatal család helyreállása:

“Egy évvel ezelőtt Várva Várt Alapítvány Győr-Moson-Sopron megye csoportját megkeresték a Családok Átmeneti Otthonából, Sopronból.

Egy kismamával kapcsolatban kértek segítséget, aki hajléktalanként került be hozzájuk, és a kisbabáján kívül semmije sem volt. Gyermekét mindenképp meg akarta tartani, erre azonban nem volt esélye.

Segítséget albérlet, és minden, a baba várásához szükséges eszközzel tudtunk nyújtani. Az anya összeköltözhetett párjával, össze is házasodtak és együtt nevelik az azóta megszületett kisbabájukat és a korábban nevelőszülőkhöz került kislányukat. 😊”

A másik siker pedig egy helyi iroda megnyitása volt, ahol azóta megszaporodtak a tanácsadások, beszélgetések, adomány be és kiszállítások.

Nagyon köszönjük a Soproni Önkormányzat támogatását!

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A legtöbb szükség, amivel az idei évben találkoztunk Magyarország északi és északkeleti régióiban van: Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van, ezért is nagyon büszkék vagyunk a miskolci és nyíregyházi csapatainkra, akik szintén napi szinten, szívvel-lélekkel segítik a hozzánk fordulókat.

Az év elején 300.000 Ft-os építőanyag beszerzési és pénzbeli támogatást tudtunk nyújtani Galamb Alex Sütni Jó kampányához is, aminek a nagy részét az Erste Bank finanszírozta.

Alex nagy örömünkre sikeresen segíti a miskolc közeli településén élő gyerekeket, hogy a halmozottan hátrányos helyzetből ki tudjanak törni.

Decemberben pedig a miskolci csapatunk elindított egy “Egyetlen kismama se éhezzen!” névre keresztelt tartós élelmiszergyűjtő kampányt, amit sok-sok helyi vállalkozó támogatott.

A nyíregyházi csoportunkban a 2021-es évben a nehézségek mellett sok jó dolog is történt.

Az irodánkat folyamatos használat mellett készíteni és szépíteni tudtuk.

Sok kérés érkezett hozzánk. Közel 100 esetben tudtunk rászoruló családnak, várandósoknak segíteni.

Két esetben tudtunk segítséget nyújtani várandós kismamának a magzat megtartása érdekében.

Nyíregyházi irodánk hivatalos megnyitóját a 2022-es év elejére tervezzük.

Nagyon köszönjük Sándorfi Zsoltnak a nekünk ajándékozott polc terveket és polcokat, amiket Kassai Attila támogatónk a gipszkartonos és festő munkák után felszerelt.

Ahogy a helyi facebook oldalunkon is láthatjátok, önkénteseink folyamatosan a gyerekek körül forogtak akár rászoruló családokról, akár valami gyereknapi vidám programról is volt szó.

Szintén decemberben a Mikulás “felkérésére” több baktalórándházi gyermekotthonba, lakásotthonba, gyerekházba is eljutottunk mesekönyvekkel, játékokkal, élelmiszer csomagokkal. Nagy örömünkre Kulcsár Edina és férje, Csuti is velünk tartottak. Mindannyian többel jöttünk el, mint ahogy odamentünk, mert nagyszerű emberekkel ismerkedtünk meg és beszélgettünk.

Az év végi könyv adományozásainkhoz idén is nagy segítséget és egy nagy adag könyvet kaptunk a Tessloff Babilon Kiadótól.

Még itt, Nyíregyházához kapcsolódva szeretnénk megköszönni az Etalon 2000 Kft támogatását, akik 2,5M Ft-tal támogatták a prevenciós munkánkat.

Az országos hálózatunknak hála sokszor az ország jobb módúnak nevezhető nyugati felében összegyűjtött adományokat szállítjuk a keleti vagy a Somogy-megyei régiókba.

Budapest

És akkor ugorjunk vissza egy kicsit Budapestre, ahol az év során számos alkalommal és sok médiumban is emeltük fel a hangunkat a rászoruló családok illetve a még meg nem született kisbabák érdekében, illetve népszerűsítettük az örökbefogadást.

Danó Éva kolléganőnk szerepelt a “Traumáinkon innen és túl” című filmben.

Skrabski Fruzsina filmje olyan emberek életét mutatja be, akiknek kegyetlen gyerekkora volt, mégis boldog felnőttekké váltak.

Februárban elértük a 15.000, év végére pedig a 27.000 követőt a Facebook-on. A cikkek és a közel 200 bejegyzésünk profi elkészítéséért nagyon hálásak vagyunk a Switchmarketing csapatának!
És nagyon hálásak vagyunk minden követésért, kommentért, megosztásért, ami mind-mind közelebb visz minket azokhoz, akiknek szüksége van RÁNK és RÁTOK.

Azt gondolná az ember, hogy a gyermekotthonokba mindig mi viszünk dolgokat, de esetenként megfordul az irány. Így volt ez év elején is, amikor az egyik helyre túl sok bébiétel került. Segítettünk még a lejárat előtt eljuttatni 60 rászoruló családhoz a 450 üveg finomságot.

Márciusban a Magzatgyermekek Világnapja alkalmából készítettünk egy 3 órás műsort beszélgetésekkel és online előadásokkal, ami sok ezer emberhez eljutott és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Áprilisban a HappyFamily.hu jókora feladattal bízott meg bennünket, ugyanis több tízezer gyerekjátékkal ajándékoztak meg minket, illetve a kiemelten családbarát cég vezetőinek az volt a kérése, hogy olyan gyerekekhez juttassuk el a játékokat, akik ingerszegény környezetben élnek. Szinte minden megyébe indultak a szállítmányaink és gyereknap alkalmából sikerült nagy örömet szerezni sok ezer gyermeknek. HappyFamily = Boldog gyerekek – Köszönjük Kalcsó Adriennek a nemes felajánlást!

Még egy meglepetés koncertet is sikerült megszerveznünk június elején. Nem is akárhol, hanem az esztergomi gyermekotthonban és nem is akárkivel, hanem Oláh Gerivel.

Nagyon köszönjük Geri!

💙 Mentorcsapatunk közel négy éve heti rendszerességgel látogatja a Sztehlo Gábor gyermekotthont, ahol igyekszünk a gyerekek életkorához, helyzetéhez, érdeklődési körükhöz és talentumaikhoz illeszkedő, egyénre szabott programokat biztosítani, amelyek során az a célunk, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a személyes figyelmet, a feltétel nélküli szeretetet.

Ennek köszönhetően beszámolhatunk arról, hogy a gyerekek közül valamennyien rátaláltak hobbijaikra, rövid távú céljaikra; és ezekben önmaguk értékeire. Van, akit focicsapathoz történő leigazolással tudtuk segíteni, hogy kamatoztatni tudja a tehetségét; van, aki a gördeszkázásban találta meg a hobbiját, ami például az angol nyelv tanulására is ösztönző hatással lett.

Azt gondoljuk, hogy minden gyermek esetében van egy ilyen kulcs, ami perspektívát és célt jelenthet számukra.

Idén is megúsztuk a Magyar Tengert és örömmel játszottunk a Várva Várt Sátorhoz betérő gyerekekkel.

A Balaton-átúszáson felállított sátrunknál a Kmec Wines & Deli Ltd biztosította a frissítő és finom ásványvizet.

Nagyon köszönjük!

Hajdú-Bihar megye

És akkor most hadd következzen itt egy rövid beszámoló Hajdú – Bihar megyéből:

“Ahogy néztük az idei évet, tényleg nagyon sok volt az adománykérés. Sok volt a “perifériáról” is, de kicsit jobban centralizálódott a korábbi évekhez képest a munkánk – többen a járvány helyzet miatt kerültek hirtelen nehéz helyzetbe, munkahely, családtag (volt ahol az édesanya, vagy az édesapa) elvesztése következtében.

Egyre többen hallanak rólunk és ennek következtében egyre több külsős felajánló magánszemély is bekapcsolódott az adományozásba.

Idén több városban sikerült a családvédelmi szervezettel és/vagy védőnői szolgálattal összedolgozni, szakmaközi megbeszélésen is részt vettünk a kiskorú várandósok esetkezelésével, szegregátumban élő családok gyermekvállalásával kapcsolatban.

Gyermeknap alkalmával több száz játékot osztottunk ki Hajdúsámsonban (Rákóczi iskola, NISE egyesület), valamit a józsai illetve hajdúböszörményi családsegítőkkel együttműködve.

Gyakorlattá vált az adománykérések alkalmával a védőnőkkel való egyeztetések, konzultációk.

A debreceni családsegítő központtal alakul most egy jó kapcsolat.

Sok tervünk, ötletünk van a jövő évre, ahogy látjuk a társadalomban való nyitottságot és a lehetőségek (valamint a szükségek) sokaságát.

Jó egészséget kívánva a 2022-es évre is szeretettel:

Gigi és Eszti”

Mi nagyon köszönjük Nektek!

A Mamilla Bababolt 3 csodaszép babakocsival ajándékozta meg a debreceni csapatunkat, hogy még szülés előtti át tudjuk adni azokat. Köszönjük Mamilla!

Szolnokon a helyi csapatunk 6 esetben segített rászoruló kismamáknak. És a védőnők sok- sok pelenkát osztottak ki. Amiért ők is nagyon hálásak nekünk, illetve Nektek! 😀🙏

👩‍⚕️Reméljük, hogy az elmúlt időszakban nem kellett orvoshoz mennetek, de ha az oltás miatt jártatok orvosi rendelőben, akkor találkozhattatok a szóróanyagainkkal, ugyanis májusban egy ORSZÁGOS KAMPÁNY keretében több, mint 1600 orvosi rendelőbe tudtuk kihelyezni a plakátjainkat és szórólapjainkat.😁

Ez a kampányunk több, mint 1,5 millió forintba került kedvezményes áron, de úgy érezzük, hogy minden számunkra elérhető fórumon meg kell próbálnunk elérni a bajba került várandósokat.

👉 A Várva Várt Alapítvány is képviselte magát az egri Civil napokon.😁 Nagyon jókat beszélgettünk más civil szervezetek önkénteseivel és nagyon megköszönték a jelenlétünket. 😊💙

Heves megyében is egyre több általunk segített vagy gondozott család van és az adományozások is szaporodnak.

Nagyon köszönjük a Platt 2003 Kft és más helyi vállalkozók támogatását!

Az év során Kecskeméten, Egerben, Budapesten, Salgótarjánban és Békéscsabán is szakmai találkozókat tartottunk gyermekvédelmi szakemberekkel. Nagyon fontosnak tartjuk a családon belüli erőszak visszaszorítását. Ezért is vettünk részt a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ a Pécsi és Veszprémi Áldozatsegítő Központtal együtt szervezett a Gyermeki Jogok Világnapja (november 20.) és a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja (november 25.) kapcsán szakmai napon.

A szakmai munkánkról még egy külön beszámolót is olvashattok Danó Éva esetmenedzser kolléganőnktől:

“Az idei évben is érkezett hozzánk olyan megkeresés, ahol bántalmazott anya volt az áldozat, és tanácsot adva és a megoldást felvázolva sikerült őt védett házba eljuttatni, ahol nyugodt körülmények között nevelhette tovább gyermekeit.

Egyre több olyan várandós hölgy keres meg minket,akik különböző okok miatt válság helyzetbe kerültek és hajléktalanná váltak. Támogatóink nélkül ilyen komoly anyagi segítséget nem tudnák nyújtani, hiszen nemcsak az anya, hanem születendő gyermekének megsegítéséről is szó van.

Több olyan kríziskezelésben segítettünk, ahol a családnak nem volt tudomása arról, hogy az állami rendszerből milyen szociális segítséget igényelhet, hogy helyzete javuljon. Minden ilyen esetben feltérképeztük azt a szociális hálót, amit megmozgatva a krízis kezelhető volt. Hosszabb gondozási folyamatoknál, rövid és hosszútávú célok kitűzésével, sikerül a családoknak kikerülni a válságos időszakból, és maguk is képessé tudnak válni problémáik megoldására. Ez számunkra óriási sikerélmény!

Végigkísértük egy titkolt terhesség lefolyását, mely végül örökbeadással végződött. Rendkívüli dolog volt megélni, hogy a kismama saját szabadságát meghagyva, olyan hathatós segítséget tudjunk nyújtani, ami nem csak gyakorlati és adomány közvetítésből áll, hanem egy mentális támogatásról is szól. Fontos volt, hogy a kismama ne kerüljön olyan lelkiállapotba, ahol a titkolt teher miatt mentálisan összeroppan. Ebben óriási segítséget kaptunk a helyben dolgozó védőnőtől, akivel szorosan együttműködve sikerült a leghatékonyabb munkát elvégezni.

Az örökbeadó anyákat továbbra is körülveszi a súlyos titkolózás, mivel rendkívüli módon félnek, hogy döntésükkel a társadalom, az őket körülvevő baráti, rokoni közeg ítélkezését vonják magukra. Emiatt Alapítványunk, törekszik ennek feloldására és az örökbeadó anyák presztízsének növelésére.

A krízishelyzetek leggyorsabb megoldására törekszünk munkánk során, figyelembe véve a kismama szükségleteit és együttműködve a jelzőrendszer tagjaival. Több helyen lehetőséget kaptunk a munkánk bemutatására, Egerben, Salgótarjánban, Kecskeméten, melyért köszönettel tartozunk a helyi védőnői, család és gyermekjóléti szolgálatoknak, központoknak!

Több védőnői és családsegítő szolgálat, óvoda számára közvetítettünk játék adományokat, melyet gyermeknap, vagy mikulás ünnepség keretein belül osztottunk szét.

Tatabánya

Tatabányáról a szuper helyi önkénteseink mellé bejelentkezett egy jószívű és sportos támogató család: Majerik Imre és felesége Krisztina, akik az Imperity Professional Hungary alapító tulajdonosai.

Imre és kedves felesége főleg a médiában való megjelenésünket támogatta több, mint egymillió forinttal, majd a Zalaegerszegi futó csapatunkat is jelentősen erősítették.

A Koraszülöttekért Alapítványt idén 300.000 Ft-tal tudtuk támogatni, amiből 250.000 Ft-ot szintén az Imperity Professional Hungary Kft adományozott.

November az örökbefogadás hónapja, amikor rendszeresen felszólalunk ezzel kapcsolatban. Évek óta gondolkoztunk már azon, hogy hogyan tudnánk az örökbeadók személyét, társadalmi respektjét erősíteni.

Ezért november 8-án elindítottunk egy kezdeményezést, ami reméljük, hogy valós segítséget tud adni az örökbeadó szülőknek:

❤️ Köszönet az Életért! ❤️ – Örökbeadó Szülők Napja

Az a célunk, hogy akik örökbeadták a gyermeküket, segítsünk nekik ezt a történetet feldolgozni és hordozni. Akik pedig ilyen döntésen gondolkoznak, őket is szeretnénk tanácsadó szakemberekkel segíteni, hogy a döntésük megalapozott legyen és az életük bármely szakaszában fel tudják azt vállalni.

Tapasztalatunk az, hogy egy örökbeadás a maga rendkívüli nehézségei mellett sokkal könnyebben felvállalható története tud lenni egy hölgynek, mint az abortusz, hiszen az örökbeadásnál életben marad a gyermek, és nem szakad meg visszafordíthatatlanul a kapcsolat.

Még szintén novemberben alapítványunk meghívást kapott a Kiáltás az Életért Egyesület által az életvédelemről szóló konferenciára, ahol közelebbről megismerhettük más hazai és külföldi életvédő szervezetek működését, tevékenységét. Több nemzetközileg is ismert szakember tartott előadást, többek között Sheila és Jack Harper – SaveOne, Dr. Csókay András – idegsebész, Bedő Imre – Férfiak klubja, Kurt Dillinger – LIFE International. Kerekasztal beszélgetésekben történt szakmai eszmecsere, a munka hatékonyabbá tételéről, melyben alapítványunk elnöke, Lukács József mutatta be a Várva Várt Alapítvány működését, tevékenységét.

Békéscsaba

És még szintén novemberben Békéscsabán is meghívást kaptunk egy a magyarországi szociális helyzet javításáról szóló konferenciára, ahol megtisztelő volt több államtitkár mellett bemutatni a közös munkánkat.

Nem mindennapi élmény volt, hogy a konferencián is felszólaló Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár egy nagy csomó babaholmival lepett meg bennünket, amit Karácson Zoltán, a helyi csapatunk koordinátora és nem mellesleg a konferencia szervezője vett át.

Tolna megye

Ősszel Tolna megyében 2 csoportunk is indult: Szekszárdon és Pakson.

Íme 2 rövid beszámoló:

Paks

“Nemrég alakult meg a paksi csoportunk, melynek első jelentős akciójáról számolunk be nektek.

Októberben Pálfán egy családi házban felrobbant a kazán, a benne lakó család – az apa, a 7 hónapos terhes édesanya és a négy éves kislányuk – alig két napja érkezett meg egy külföldi útról, amikor bekövetkezett a tragédia. Szerencsére mindannyian időben ki tudtak menekülni az égő házból, ami teljesen kiégett.

A bajba jutott család megsegítésére alapítványunk lépett akcióba: Paksról és Dunaföldvárról is érkeztek felajánlások. Az átmeneti albérletbe bútorokra volt szükségük, de elkeltek a ruhaneműk, gyerekholmik is. Tartós élelmiszereket is kaptak az adakozók jóvoltából.

A család nagyon kedves, mindent megtesznek, hogy a leégett ház helyén elkészüljön az új házuk. A paksi csoport pedig folyamatosan tartja velük a kapcsolatot és amiben tud, segít nekik…”

Szekszárd

“Bár még nagyon az elején tartunk a folyamatokkal, az alábbi adományozások történtek eddig:

 • 1 esetben segítettünk egy koraszülött kisbaba nehézségbe került családjának 20e. forint értékben pelenka és élelmiszer csomaggal.
 • 1 esetben a megyei CSÁO (családok átmeneti otthona 6 család él itt) karácsonykor adományt vittünk ki, melyek pelenkát, könyveket, játékokat tartalmazott kb. 40e. forint értékben.

Háttérmunkában a következők történtek:

 • Egyeztettünk az önkormányzati képviselővel.
 • A Tolna Megyei Humánközpont vezetője szintén nagyon együttműködő, keresi számunkra az irodát.
 • Egyben meghívta Danó Évát egy szakmaközi januári megbeszélésre, ahol bemutatkozhat a védőnőknek is az alapítvány.
 • Danó Évi javaslatára 4 főnek is lesz nálunk önkéntes szerződése. Az admin nyomtatványokat megszereztük, elkezdtük még ünnepek előtt, rövidesen küldeni fogjuk.
 • A karácsonyi vásár beindult, az adományokat a kért módon adminisztrálva küldeni fogjuk.
 • Az egyik akítivistánknak barkács boltja van, oda is kikerül egy adományláda.

Röviden ennyi történt, igyekszünk mi is az adminisztrációval.Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy megtiszteltetés a csapatotokba tartozni.

Reméljük Danó Évi segítségével méltó módon fogunk kapcsolódni kik-ki a maga területén a megkezdett munkátokhoz.

Áldott új esztendőt kívánunk!”

Sikerült átlépnünk decemberbe, ami nagyon fájdalmasan indult, mert egy 5 éve velünk együtt küzdő és kiváló kolléganőnk elhunyt. A mi fájdalmunk nem ért fel az ő odaadó férjének és 4 nagyszerű gyermeküknek az érzéseivel. A búcsú koszorúra írt felirat nyújtott vigaszt sokunknak: Várva Várjuk a találkozást!

Nagy örömünkre és alapos előkészületek után decemberben elindult egy kampányunk, amelynek keretében a védőnői hálózat munkáját és rajtuk keresztül az édesanyákat szeretnénk támogatni. Ezen az oldalon ezt részletesen is meg tudjátok nézni:

https://www.varvavart.hu/egeszsegugy/

Zalaegerszeg

És mielőtt elköszönnék még egy zalaegerszegi összefoglalót is hadd osszak meg veletek:

“A 2021-es évben a VVA zalaegerszegi csapatának 19 esete volt. Ez, mint tudjuk az ország keleti feléhez mérve viszonylag kevésnek tűnik, viszont majdnem ötször annyi, mint az előző évben volt.

Aktivistáink segítségével minden esetet sikerült megoldani napokon belül. Volt olyan család, akiknek többször is sikerült adományt kiszállítani. Igyekeztünk lefedni egész Zala megyét, így a megyeszékhelyen kívül volt esetünk például Nagykanizsán, Lentiben, Keszthelyen is. Több védőnővel remek kapcsolatot ápolunk, ők keresnek bennünket egy-egy adott krízishelyzetnél.

A zalai adakozóknak hála az évben kétszer sikerült más megyékbe is segítséget eljuttatnunk az alapítványon belül. Júniusban Kaposvárra vittünk egy nagyobb autónyi babaholmit, novemberben pedig Debrecenbe.

A vírushelyzet ellenére több zalaegerszegi rendezvényen sikerült népszerűsítenünk az alapítvány munkáját, mindent esetben egy-egy nemes célt támogatva. Augusztusban a zalaegerszegi Aquacityben vettünk részt a Jótékonysági főzőnapon. Marhagulyással vártuk az adományozókat. Az összegyűjtött pénzzel a Zala Megyei szent Rafael Kórházat támogattuk. Októberben a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány “Másodszor is célba érünk” futóversenyén állíttottunk ki egy országos “VárvaVárt” csapatot. A jó eredmények mellett komoly összeggel sikerült támogatni a korababákat.

Decemberben a korábbi évekhez hasonlóan az Adventi kézfogás elnevezésű városi adománygyűjtő rendezvényen képviseltük az alapítványt. Egy nagyon szép összeggel tudtuk támogatni a covid miatt bajba került családokat.

Mindezek mellett három zala megyei boltba helyeztük ki adománygyűjtő ládáinkat (Farmervilág Lenti, Harmadik Forrás Coop 20. számú üzlete Zalalövő, Magnetic Áruház Zalaegerszeg). A jószívű tulajdonosoknak hála, ezzel is a bajba jutott családokat tudjuk támogatni.

Mérföldkőnek tartjuk, hogy 2021. nyarán a Zalaegerszegi Önkormányzattól és a Lész Kft-től kaptunk egy raktár/iroda bérleményt jutányos áron.

2022 első nagy projektje, ennek felújítása és alkalmassá tétele lenne a krízishelyzetbe került várandósok/családok és adományozók fogadására.”

Köszönjük minden támogatásotokat és 2022-ben is számítunk Rátok!

Kívánjuk, hogy nagyon sikeres évetek legyen és egy év múlva kicsattanó egészségben tudjátok olvasni a jövő évi beszámolónkat 🙂

Lukács József
a Várva Várt Alapítvány elnöke

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.