Barion Pixel

Hétköznapokon 8-17 között: 

Évértékelés – 2022

január 5, 2023

Kedves Követőink, Támogatottjaink és Támogatóink,

Mielőtt nekifutunk a 2023-as évnek szeretnénk idén is egy tartalmasabb beszámolót adni nektek a 2022-es évünkről. Megtisztelő számunkra, ha időt szántok rá, hogy elolvassátok ezt az éves összefoglalót és ha az olvasás közben bármilyen ötlet, tanács felmerül a munkánkkal kapcsolatban, kérünk küldjétek el, mert nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményetekre!

Gondolhatná az ember egy országosan működő alapítványról, hogy nem kis feladat­­­ egy éves összefoglalót megírni, de most, hogy már a 13. évünkben járunk, valamivel könnyebben megy, mint korábban.

És ezt köszönhetem a sok nagyszerű munkatársamnak és önkénteseinknek, akik a napi tevékenységüket és a maguk szakterületét precízen vezetik és dokumentálják.

Elsőként azoknak az elkötelezett támogatóinknak szeretnék köszönetet mondani, akik lehetővé tették idén is, hogy működni tudtunk, sőt olyannyira segítettek bennünket, hogy minden eddiginél többet tudtunk mi is adni és nemcsak tárgyi vagy pénzbeli adományt, hanem időt, és törődést azok felé, akik ebben az évben hozzánk fordultak szorult helyzetükben.

Rászoruló családból és kisbabáját váró válsághelyzettel küzdő anyukából sajnos nem lett kevesebb idén sem Magyarországon, ráadásul a februárban elindult Ukrajnai háború sokféle nemzetiséghez tartozó menekülő családdal ismertetett össze minket és főleg az év első felében sok önkéntesünk feladatává vált a főleg ukrajnai rászoruló családok támogatása.

A keleti határokon, illetve a Nyugatiban és a Keleti-Pályaudvaron mi is bekapcsolódtunk az adományok átvételébe és átadásába, illetve több vidéki helyszínen is segítettünk a menekülő családoknak a továbbutazás megszervezésében vagy a letelepedésében.

Közel 10 millió forintnyi értékben osztottunk ki pelenkát, higiéniai eszközöket, élelmiszert és – ha csak egy ölelésnyi időre is – sok hálás emberrel kerültünk baráti kapcsolatba. Köszönjük azoknak a magányszemélyeknek és cégeknek a segítségét, akik a néhány ezer forintos támogatástól az 1M Ft-os összegig elhozták vagy elküldték a támogatásukat.

Egy debreceni önkéntesünk és támogatónk a többszázezer forintos pénzbeli támogatás mellett hónapokon keresztül a saját kisbuszával és saját költségén szállította a menekülő családokat és az adományokat. Nagyszerű volt látni és részt venni ebben az összefogásban. Bárcsak ne lett volna rá szükség!

Akik a tavalyi (https://www.varvavart.hu/evertekeles-2021/) vagy valemelyik korábbi beszámolónkat olvastátok tudjátok rólunk, hogy a szociális munka egyre több területén tevékenykedünk és területileg is megpróbáljuk lefedni az egész országot.

Mivel ilyen strukturált a szervezetünk és munkánk, célszerűnek láttam írni egy tartalomjegyzéket, amelyben témakörönként csatolok be 1-1 beszámolót az alapítványunk szakterületeihez kapcsolódóan:

  • Krízishelyzetek gondozása
  • Örökbeadások, örökbefogadások, életmentések
  • Prevenciós munkánk
  • Gyermekotthonokban lakó fiatalok mentorálása
  • Találkozás veletek – rendezvényeink, kampányaink, PR
  • Védőnők támogatása

1. Krízishelyzetek gondozása – Danó Évi beszámolója

A Várva Várt Alapítvány a továbbiakban is úgy szeretné segíteni a krízishelyzetben lévő várandósokat, hogy a gyerekvédelmi jelzőrendszerrel együttműködve, az ő véleményüket kikérve nyújtunk támogatást.

Elmondható, hogy a megyei csoportok a legnagyobb fejlődést a jelzőrendszerrel való kapcsolatok fejlesztésében érték el. Miskolcon, Szekszárdon is nagy áttörést jelentett az új kapcsolatok létrejötte, munkánk minőségét segítik ezek a szakemberek, amiért különösen hálásak vagyunk nekik.

A 2022-es évben 465 rászoruló anya és család fordult hozzánk segítségért, ami közül sok olyan esetünk volt, amikor szakemberek kértek segítséget, főleg a babák hazaadhatóságát illetően, mivel előfordult, hogy az utolsó pillanatban adódott probléma. A munkánk, továbbra is az önkénteseink lelkes hozzáállásával válik eredményessé, hiszen helyben ők kapcsolódnak közvetlenül a megyében zajló krízishelyzetekhez.

A figyelmességük, igényes munkájuk az, amivel segítik az anyákat. Több édesanya sírva, meghatódva veszi át az adományt és nehezen hiszi el, hogy számára ez elérhetővé vált. Vannak nagyon terhelt megyék, ilyen Borsod megye, ahol sok problémás helyzettel találkozunk, ahol az eseteink száma évről-évre nő, de minden megyéből kaptunk megkeresést, amire reagáltunk.

Sok helyi csoportunknak már van saját facebook oldala, ezért ott követhetitek a helyi munkát. Nagyon köszönjük, ha a helyi oldalainkat is követitek és támogatjátok!

Az Alapítvány országosan elérhető, így több szakmai megbeszélésen vettünk részt, ahol a helyi csoport a civilek munkájába bekapcsolódva kap lehetőséget, hogy a városokban, falvakban segítsen. Több olyan ügy is volt, amikor a védőnők kértek segítséget a kismamáik számára, akik nehéz helyzetbe kerültek.

Ilyenkor, általában a komplett babakelengye, amire szükség volt és a védőnőkön keresztül történt az adományozás. A Család és Gyermekjóléti Szolgálatokkal is szorosabbá vált az együttműködés, hiszen sokszor keressük őket, hogy a kríziskezelésbe bekapcsolódva együtt segítsünk a kismamáknak.

Az Ukrajnából menekült családok megsegítése folyamatos volt egész évben, az anyukák gyakran helyismeret és kapcsolat hiányában a védőnőkön keresztül jutnak el hozzánk és kérnek rendszeres pelenka, vagy élelmiszer támogatást.

Tíz kismamának adtunk rendszeres lakhatási vagy egyéb anyagi támogatást és ezen kívül több anyuka számára tudtunk egyszeri finanszírozást biztosítani. A gondozott kismamáink, még ha apró lépésben is, de megtalálják saját útjukat, bár az országot is érintő válság rájuk is nagymértékben kihat.

A tápszer, gyógyszerek és az élelmiszer árak drágulása, van, hogy további krízist okoz az életükben. Előfordul, hogy a gyermek születése után az apa mégis bekapcsolódik a család életébe, és anyagilag segít, de legtöbb esetben, hiába próbálkoznak ezek az anyák a családnál, volt élettársnál, kudarcot vallanak.

Ez érzelmileg nagyon negatív hatással van rájuk, ilyenkor nagyobb érzelmi támogatásra szorulnak.

Baranya megyében, Nagydobszán, egy három gyermekes család számára biztosítunk lakhatást, ahol a gyermekek szépen fejlődnek, és az ott segítő önkénteseink biztosítják a rendszeres segítséget a családnak.

A 2022-es évben azt tapasztaltuk, hogy a krízisterhes anyák teljesen egyedül maradnak a várandósságuk során, már ritka, amikor egy pár kér segítséget. Sem a gyermek apja, sem a család nincs jelen az életükben, teljesen magukra vannak hagyva. Ez olyan mértékű válság, amit egyedül ezek az édesanyák nem tudnak megoldani.

Továbbra is neuralgikus az életükben, hogy legtöbbször a munkájukat elveszítik amikor kiderül a terhesség, és hiába próbálkoznak újabb munkát vállalni, nagy nehézségekbe ütköznek. A lakás bérlés is külön tortúra, hiszen amikor a főbérlők szembesülnek vele, hogy várandós egyedülálló hölgy venné ki a lakást, akkor általában visszakoznak a kiadástól.

A várandós hajléktalan nők száma megnőtt ebben az évben, és bár mindent megteszünk, hogy anyaotthonokba költözve, nyugodt körülmények között tudják várni a gyermeküket, ez sok esetben nem jön létre, helyhiány miatt.

A lakhatás vált a legsúlyosabb problémává velük kapcsolatban, így az Alapítvány továbbra sem adja föl azon törekvését, miszerint ezt a problémát, babaváró otthonok megoldásával lehet orvosolni. Sok ember számára evidens lenne, hogy egy magára maradt nő abortálja a gyermekét, hiszen úgy sem képes felnevelni.

Az ilyen hölgyeket sorsuk vizsgálata nélkül nem lehet megérteni. Sokszor már túl vannak több abortuszon és félnek, hogy ha most is ezt a döntést hozzák, akkor többé nem lehet gyermekük. Elmondásuk szerint azért kapnak ítéletet, mert anyává akarnak válni. Ezekbe a helyzetekbe kapcsolódunk mi be és próbálunk hatékony segítséget nyújtani.

2. Örökbeadások – Életmentések – Pálinkás Éva beszámolója

Ebben az évben 19 anya keresett meg minket örökbeadási szándékkal.

A beszélgetések során végül 7 anya úgy döntött, hogy mégis megtartja a születendő babát, és 8 sikeres örökbeadás történt. Jelenleg 4 kismamát gondozunk. Nehéz sorsok, de a sok tanácsadási találkozás során sikeres megoldások születtek.

32 olyan anya keresett meg minket, akik szándékuk ellenére abortusz előtt álltak. Az ezzel kapcsolatos beszélgetések során új, eddig ismeretlen családi helyzetekkel találkoztunk, szerintem nagyon sokat tanulunk ezekből. A nehéz gazdasági helyzet teljesen új hozzáállást és segítséget kíván, időről időre embert próbáló a munkánk, hát még az anyáké.

Elképesztő sorsok!

Közülük 28-an döntöttek a babájuk megtartása mellett, két esetben az abortuszt választották, egy esetben negatív lett a következő vizsgálat és jelenleg egy anya még vívódik. Sajnos ketten elvetéltek a várandósság során.

A támogatás és a sok beszélgetés nem múlik el nyomtalanul és reméljük, hogy jó döntéseket tudnak a jövőben hozni az „anyukáink”. Annak pedig külön örülünk, hogy legalább 26 kisbaba életre jöveteléhez hozzá tudtunk járulni!

3. Prevenció – Lukács Réka beszámolója

Már az alapítvány megalapításakor láttuk, hogy a krízishelyzetek „ki nem alakulását” legjobb megelőzni, ami egy idő és szakemberigényes feladat, mégis jobb és olcsóbb megelőzni a bajt, mint tüzet oltani.

A törvényi szabályozás sajnos még nem született meg azzal kapcsolatban, hogy iskolai keretek között ki és milyen szakmai iránymutatás szerint tarthat prevenciós órákat, ennek ellenére egyre több intézmény keres valamilyen alternatív lehetőséget prevenciós előadások lebonyolítására. Ennek köszönhetően idén a második félévben 3 iskolában is tudtunk prevenciós előadást tartani. A jövő évre is egyre több felkérés érkezik, aminek igyekszünk is eleget tenni.

Emellett nagyon fontos előrelépés számunkra, hogy az alapítványból 6 fő részt vett egy prevenciós továbbképzésen. A képzést a TeenSTAR nemzetközi szervezet indította. 4-en már sikeres vizsgát is tettünk, és szeretnénk év elején olyan kurzusokat indítani, amin az önismeret – tinédzserkor – baráti és szerelmi kapcsolatok – szexualitás témaköreit alaposan át tudjuk beszélni az érdeklődő fiatalokkal.

A TeenSTAR egy nemzetközi, 36 országban működő személyiségfejlesztő, szexuálpedagógiai program, aminek a célja, hogy a serdülők szexuális fejlődésüket egész személyiségükbe beépíthessék, és ezáltal felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhassanak. Kidolgozása során figyelembe vették mind a biológiai, mind a fejlődéspszichológiai, mind a kötődéselméleti szempontokat is.

4. Gyermekotthonokban lakó fiatalok mentorálása – Kállay Melinda, Palásti Zsófi és Tóthné Erzsa beszámolója

Budapesti mentorcsapatunk a 2021 végén tartott toborzásnak köszönhetően létszámbeli növekedéssel kezdte az évet. Idén már 2 gyermekotthonban, 16 aktív önkéntes vett részt az állami gondoskodásban élő gyerekek felé végzett munkánkban a fővárosban.

A Budakeszi úti Sztehlo Gábor Gyermekotthonban önkénteseink továbbra is heti rendszerességgel vannak jelen, ahol az élményprogramok mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott idén az egyéni figyelem, a személyes beszélgetések, a tanulásban, felvételiben való segítés, a tehetségek, érdeklődési körök felkutatása. Több nagyobb rendezvényt szerveztünk a gyerekeknek, amelyek közül csak néhányat emelnénk ki.

Az évben sor került a Hangszín nevet viselő zenei rendezvényre, ahol a különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatóinknak a segítséget, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre. Külön köszönet a Palásti Project-nek a fotózásért és videózásért és a Bornemisza Péter Gimnáziumnak a helyszín biztosításáért.

Mondhatjuk, hogy az év fénypontja az ötnapos erdei tábor volt, amelyre Ágasegyházán egy fantasztikus környezetben került sor. Ezúton is szeretnénk megköszönni a kecskeméti Hit Gyülekezetének, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a táborhelyet. A tábor sem valósulhatott volna meg a támogatóink nélkül, akik anyagi és tárgyi hozzájárulásokkal segítettek, hogy 5 felejthetetlen napot töltsünk internet és térerő nélkül a természetben rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel stb.

Az év vége az ajándékozás, a felhőtlen jókedv jegyében zajlott. Kezdve egy fergeteges Mikulás ünnepséggel, ahol vicces vetélkedőkkel és még viccesebb Mikulással ünnepeltünk. Majd gyorsan elrepültek a napok és máris a karácsonyi partin találtuk magunkat, ahol a közös játékok, a focimeccs, a hidegtálak mellett minden gyereknek személyre szabott, a kívánságának megfelelő ajándékkal készültünk, hogy örömteli ünnepük legyen. És ahogy e sorokat írjuk, készülőben van egy emlékezetes közös szilveszterezés is.

A közös programok mellett számos egyéni programra is sor került. Három gyermek esetében pedig egyéni mentorálás is megvalósulhatott. A mentoráltjainkkal a szorosabb kapcsolat révén mélyebb beszélgetésekre, a mindennapjaikban való aktívabb részvételre is lehetőségünk van, így segítve őket a tanulásban, sportban, viselkedési zavarok leküzdésében, a jövő tervezésében stb.

A következő évben szeretnénk további gyermekek részére biztosítani mentorálást, amelyben még jobban ki tudnak teljesedni, és amely segít nekik, hogy egy sikeres pályát tudjanak befutni.

Hosszú távú célunk, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud támogatást nyújtani, ezért idén egy másik otthonnal is felvettük a kapcsolatot és lehetőségünk nyílt velük is szerződést kötni. Így egy kisebb csapattal szeptembertől már az József Attila Gyermekotthon lakóit is rendszeresen látogatjuk.

Az idei év fő célja az volt, hogy három hetente egy-egy délelőttöt eltöltve megismerjük az ottani gyerekeket, amely során egy-egy őket érintő témát játékosan feldolgozunk (zene, celebvilág-droghasználat…). 10-12 gyermeket ismerhettünk meg eddig, akikkel jövőre is szeretnénk rendszeresen találkozni és egyre inkább a személyes, egyéni figyelmet biztosítva segíteni őket.

Az évet itt Mikulás ünnepséggel zártuk, amely során minden gyermek kapott egy ajándékcsomagot. Illetve az otthon lakói közösen kaptak rengeteg játékot, ruhát a Mesevilág Magánóvoda felajánlásának köszönhetően. Ezúton is szeretnénk megköszönni a fantasztikus, minőségi ajándékokat!

2022-ben több alkalommal nemcsak a gyermekotthonban élő gyerekeket tudtuk segíteni, hanem vérszerinti családjukat is, amely nagy jelentőséggel bír a gyerekek számára is. Egy anyukának – akinek a lakása plafonja leszakadt – segítettünk a költözésben, valamint néhány új bútorral ajándékoztuk meg.

Két fiú sajnos elveszítette az édesapját, és a KERT Alapítvánnyal közösen segítséget tudtunk nyújtani a temetésben. Egy testvérpár apukája vált munkaképtelenné csípőprotézisre várva, és a családnak tartós élelmiszerrel, albérleti díj támogatással tudtunk segíteni.

Baktalórántházán 3 lakásotthon működik nyíregyházi szakmai irányítással és a Görög-Katolikus egyház fenntartásával. A covid időszak előtt már rendszeresen látogattunk az itt élő gyerekeket. Ebben az évben újra felvettük a kapcsolatot a szakmai vezetéssel és márciustól kezdve két hetenként rendszeresen jártunk a lakásotthonokba. Egyszerre mindháromba, általában 2 önkéntesünkkel.

Egy csoporttagunk javaslatára prof. Bagdi Emőke Boldogságóra tematikáját használjuk a gyerekek mindennapjainak segítésére.

Közben bővült a csapatunk a szociális központ vezetőjével, aki Pozitivity és más, nagyon hasznos társasjátékokat kölcsönzött nekünk, amit minden látogatásra vittünk a gyerekekhez. Nagyon szerették a közös játékot és közben mi is kezdtük megismerni őket.

Két csoportnál könnyebb volt a helyzet, de a harmadik helyen a 16-18 éves nagyfiúkkal és nagylányokkal nagyon nehezen alakult. A telefont szinte le sem tették kezdetben a kezükből. Közömbösek voltak minden program iránt.

Gyereknapra csokitortát, focilabdát, noteszeket, tollakat vittünk, és a feladat pozitív események leírása lett naponként.

Az áttörést szeptember 15-én egy közös filmnézés hozta el, amit a szociális központban szervezett meg a három lakásotthon. Az aranykezű sebész c. filmet néztük meg és beszélgettünk róla. A film alatt először tapasztaltunk teljes figyelmet.

Több közös program is volt ezen a helyszínen. Október 8-án Oláh Gergőt láttuk vendégül. November 9-én pedig Danó Éva látogatott el hozzánk. A Traumáinkon innen és túl c. dokumentumfilm vetítése után őszinte, nyílt beszélgetés indult el, ahol Éva a saját történeteit személyesen is megosztotta. A nehéz helyzetekből segítséggel való felállást, nem pedig az önsajnálatba való belesüppedést mutatta meg kiútként!

Nagyon sikeres rendezvények voltak!

A Mikulás ünnepség csomagokkal és ajándékokkal szintén jól sikerült. December közepén pedig ajándék készítés indult a karácsonyi forgatagban – ez egy másik védőnő aktivistánk ötlete volt, aki a rengeteg alapanyagot is biztosította ehhez.

Megtiszteltetés volt, hogy december 14-én a lakásotthon nevelői meghívtak minket a közös karácsonyi ünnepségükre.

Az utolsó rendezvényünk az évben mézeskalács festés volt, ajándékok, két gitár és más hangszerek átadásával, amit szintén ez a védőnő aktivistánk adományozott a gyerekeknek.

Összességében sikeres év volt, sok élménnyel. A legfontosabb eredmény számunkra, hogy közelebb kerültünk a gyerekekhez.

Jövőbeli célunk a lakásotthon vezetésével összhangban még jobban hatni, jó irányba befolyásolni az életüket, gondolkodásukat. A prevenciós programunk értelmében minél kevesebb krízis, minél több sikeres életút legyen!

Mentorcsapatunk igyekszik figyelemmel kísérni a hasonló munkát végző alapítványokat, és szeretnénk együttműködni a különböző szervezetekkel a jövőben is az állami gondoskodásban élő gyermekek érdekében. Ezért is csatlakoztunk az SOS Gyermekfalvak október 7-ei kampányához, amely idén a Ne ítélj elsőre! címet viselte.

Nagyon köszönjük minden támogatónknak a felajánlásokat, segítségnyújtást! Bízunk benne, hogy még több gyermekotthonban élő fiatalnak tudunk segíteni, hogy a tehetségüknek, érdeklődésüknek megfelelő sikeres életet éljenek!

5. Találkozás Veletek – rendezvényeink, kampányaink, PR – Kövesligeti Eszter beszámolója

Idén minden eddiginél több helyi rendezvényen vettünk részt, amiket nagyon szeretünk. Az ország minden részéből sok-sok támogatást és bátorítást kaptunk, amikor a különböző kampányok során vagy a rendezvényeken személyesen beszélgettünk az emberekkel és ez továbbra is inspirál és motivál minket.

Talán a futóversenyekkel kezdem, mert ott nagyot hasítottunk!

Ez azért sikerülhetett, mert az idei évben a sok egyéni versenyzőnk mellett a Szolgálati Agarak fiú és lány futócsapatai is a Várva Várt Alapítványt támogatták futásaikkal. Megállapodtunk velük, hogy mi szurkolunk, ők nyernek. És ez sikerült nem is egyszer! Például a zalaegerszegi koraszülöttekért való futáson a fiú és lány agár csapat is első helyezett lett, illetve a fiúknak sikerült új pályacsúcsot futniuk 4:45:34-és idővel.

Vagyis egy 66km-es országos hírű futóverseny pályacsúcsát a Várva Várt Alapítvány – Szolgálati Agarak csapata tartja! Nagyon büszkék vagyunk rájuk! A Várva Várt Alapítvány/Agárlányok (Sági Barbara, Vincze Zsófia és Fodor Gyöngyi) által alkotott trió már a Vivicittán a dobogó legfelső fokára állhatott, a férfiak csapata (Sági Botond, Gráf Máté és Pásztor Attila) pedig a második helyezést hozta el.

Hasonlóan az “évadzáró” SPAR futáson – bár a nemeket tekintve éppen fordítva-, a Hervis váltó első díját Hajnal Kornél, Péter Barnabás, Pásztor Attila és Zsetovai Ákos hozta el, másnap pedig a 42 km-en újra az Agárlányok (Kaszonyi Melinda, Gergely Petra, Fodor Gyöngyi és Sági Barbara) remekeltek, megszerezve a második helyet.

Összesen 8 futóversenyen képviseltük a babamentést és a rászoruló családok ügyét, többek közt a tavaszi Vivicittán, a nyáresti K&H futáson és az őszi WizzAir és SPAR futóversenyeken is. Az egyéni versenyzőinken kívül váltókban és családi futamokon is megmérettük magunkat. A BSI-nek köszönhetően nem csak a futás során találkozhattak velünk a verseny résztvevői, hanem a szervezők által biztosított sátornál is érdekes programokkal vártuk a látogatókat és remek beszélgetéseknek lehettünk a részesei.

A vidéki futások között az egyik kiemelkedő volt minden futónk számára – a már említett zalai dombságban megrendezett “Másodszor is célba érünk” koraszülöttekért való futás, ami 66 km-en, gyönyörű tájakon vezetett. Külön öröm volt számunkra, hogy ezzel a futással a Koraszülött Mentő Alapítványt támogathattuk, hogy a legkisebbek is elindulhassanak és célba érhessenek!

Várva Várt Alapítvány futói:

32+ fő és 3 család, kb. 472 km.

Szolgálati Agarak: ~15 fő, 406 km

Összesen: 878 km

A futóversenyek mellett, a Balaton-átúszáson és a Szegedi Ifjúsági Napokon is képviseletük az alapítványt, ahol szintén sokan megismerték a munkánkat és a civil útlevél pecsétért a várandósságról és magzat fejlődéséről szóló kvízünket is kitöltötték. Itt egyébként nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani a helyi áldozatsegítőkkel és bűnmegelőzési programban résztvevőkkel.

Mi már nagyon várjuk a jövő évi (sportos) folytatást!

Egy lépés az életért. Lépj te is!

Nemcsak személyesen, hanem a közösségi médiában is aktívak voltunk. Az idei évben 198 posztot gyártottunk a Facebookra és a követőink száma közel 18.000 fővel gyarapodott.

Így jelenleg már egy 45.000-nél több fős közösség vagyunk.

Nagyon köszönjük a követéseket, lájkokat, kommenteket, megosztásokat.

19 új videóanyagot készítettünk a YouTube-ra, az Instagramon is aktívak voltunk, sőt még a TikTok-on is sikerült elindítanunk egy oldalt.

6. Védőnők támogatása

Egy sokéves tervünk vált valóra azáltal, hogy a Magyar Védőnők Egyesületével hivatalosan is partneri kapcsolatra léptünk. Ennek keretében idén lehetőséget kaptunk a MAVE konferenciákon való részvételre. A tavaszi és az őszi időszakban összesen 30 konferencián vettünk részt az ország különböző pontjain.

Ezeken a helyszíneken Danó Éva, Pálinkás Éva és Lukács Réka a helyi koordinátorokkal közösen mutatta be az alapítvány munkáját. Minden helyszínen saját pulttal is jelen voltunk, ahol beszélgettünk, egyeztettünk és szóróanyagokat osztottunk a védőnőknek és tájékoztattuk őket az alapítvány munkájáról.

A rendezvényeken több ezer magzatbabát osztottunk szét a védőnők között, ami nagy sikert aratott.

Tapasztalataink szerint a védőnők hálásak voltak a működésünkért és az azóta történt többszöri megkeresés bizonyítja, hogy a konferenciákon való részvétel meghozta az eredményt. Az ő munkájuk támogatása rendkívül fontos számunkra. A célunk, hogy egy krízisben lévő kismama se szenvedjen hiányt semmiben, és ha mi ebben támogatást tudunk nyújtani, azt szívesen tesszük. A konferenciákon kívül az országos terjesztésű Védőnői Magazin 4 számában is megjelentünk.

Egyrészt az alapítvány munkáját bemutató írásokkal, másrészt minden magazin belső részén egy plakáttal, ami a védőnők visszajelzése alapján nagyon sok helyen kikerült a tanácsadók falára.

Szeretnénk ezt a kampányt 2023-ban is folytatni.

Amit nem sikerült 2022-ben elérnünk, de 2023-ban dolgozunk érte:

  • szeretnénk egy újabb anyaotthont nyitni, ahol a már említett lakhatási gondokat tudjuk enyhíteni és egy szorosabb gondozási folyamatban tudunk segíteni az átmenetileg ott lakó hölgyeknek és gyermeküknek,
  • szeretnénk a prevenciós munkánkat továbbfejleszteni, kurzusokat indítani és még több kollégát felkészíteni erre a rendkívül fontos edukációs munkára,
  • szeretnénk a weboldalunkat megújítani, hogy a jelenlegi tevékenységeinket minél teljesebben tudjuk bemutatni.

Nagyon hálásak vagyunk Nektek a bizalmatokért, amivel 2022-ben megtiszteltetek bennünket és minden támogatásotokért!

Az a célunk, hogy tovább építsük a Várva Várt életvédő közösséget.

Számítunk Rátok 2023-ban is, hiszen mi egy közösségi alapítvány vagyunk, civil összefogással, magánszemélyek és cégek támogatásával a hátunk mögött.

Nagyon sikeres Újévet kívánunk Nektek!

Köszönjük minden támogatásotokat és 2023-ban is számítunk Rátok!

Kívánjuk, hogy nagyon sikeres évetek legyen és egy év múlva kicsattanó egészségben tudjátok olvasni a jövő évi beszámolónkat 🙂

Petőcz Júlia
a Várva Várt Alapítvány szakmai vezetője

petocz-julia-vva-300x293

Lukács József
a Várva Várt Alapítvány elnöke

Lukács_József_fotó_szintelen_hatter-150x150
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Közösségépítés, szemléletformálás

Együtt többet tehetünk! Nincs annál nagyobb öröm számunkra, mint amikor látjuk, hogy egy kisbaba hazatérhet szerető otthonába!

Nagylelkű támogatóink segítsége nélkül számos krízisterhes anyuka maradt volna egyedül problémájával. Legyél te is támogatója ennek a felemelő munkának!

Mentorálás

Heti rendszerességgel látogatunk el gyermekotthonokba, ahol igyekszünk minél több értékes időt együtt tölteni a fiatalokkal.

Emellett zenei programokkal, szabadidős tevékenységekkel és sok-sok élménnyel igyekszünk gazdagítani a lakók életét.

Például speciális, “Hangszín” nevet viselő zenei rendezvényünkön különböző zenei stílusokkal, zenészek életútjával, hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, erdei táborunkban pedig öt felejthetetlen nyári napot tölthettünk el együtt a természetben, internet és térerő nélkül, rengeteg nevetéssel, játékkal, zenéléssel, beszélgetéssel, közös főzéssel.

Az élményprogramok mellett kiemelten fontos számunkra ez egyéni mentorálás, melynek keretében személyes beszélgetésekben igyekszünk olyan kérdésekben segítséget nyújtani mint pályaorientáció, továbbtanulás, jövő tervezés. Napi kapcsolattartással támogatjuk őket a tanulásban, a sportban, a viselkedési zavarok leküzdésében, hogy a lehető legjobban ki tudjanak teljesedni, és sikeres pályát tudjanak befutni.

A célunk az, hogy valamennyi állami gondoskodásban élő gyermek mellett álljon egy olyan mentor, aki személyre szabottan, a fiatal helyzetéhez, korához, kihívásaihoz, érdeklődési köréhez mérten tud neki támogatást nyújtani.

Prevenció

Te is úgy gondolod, hogy rengeteg krízis elkerülhető lenne megfelelő tájékoztatással?

Kapcsolódj be prevenciós programunkba, melynek keretében fiatalokat és szüleiket is megszólító, tudatos és értékorientált szexuális életre felkészítő kurzusokat szervezünk.

Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a nemzetközileg ismert, biológiai, fejlődéspszichológiai, és kötődéselméleti szempontokra épülő szexuálpedagógiai programot, melynek segítségével a serdülők felelősségteljes, döntésképes felnőttekké válhatnak, megfelelő tájékozódási képességet szerezve az őket körülvevő információáradatban.

Küzdjünk együtt azért, hogy azok a már szinte elfeledett értékek, mint a felelős szexualitás, az önértékelés újra előtérbe tudjanak kerülni, melyek oktatása ma egyre nehezebb feladatot ró pedagógusra, iskolára, szülőkre egyaránt.


Örökbefogadáson gondolkoztok?

Kedves örökbefogadni szándékozó házaspár, köszöntelek Benneteket az oldalunkon és szeretném megköszönni, hogy érdeklődtök az örökbefogadás iránt. Lehet, hogy már határozattal is rendelkeztek és várjátok az első gyermeketek megérkezését vagy éppen egy kistestvért. 

Rendkívül fontos, hogy ez a várakozási idő reményteljes legyen számotokra, ugyanakkor reális elvárásokat tudjatok támasztani magatok és a közvetítésben résztvevő szakemberek felé.

Krízisterheseket támogatunk

Szembesültél azzal, hogy várandós vagy? Váratlanul ért ez a hír? Úgy érzed, hogy nem jókor érkezik ez a gyermek vagy olyan valakitől származik, akitől te nem szeretted volna, fordulj hozzánk bizalommal!

Beszélgessünk, találkozzunk, nézzük át együtt a helyzetedet és elmondjuk neked, hogy mi miben tudunk Neked segíteni. Az elmúlt 12 évben sok hozzád hasonló fiatallal beszélgettünk és nagy részüknek tudtunk olyat mondani vagy adni, amiért ők utólag hálásak voltak és segített nekik abban a nehéz életszakaszukban, amin éppen átmentek. 

Hidd el, hogy ha megoldhatatlannak tűnik a helyzet, amibe kerültél, úgy érzed, hogy gondot jelent a méhedben fejlődő magzat, ebből a helyzetből van kiút. Szeretnénk a döntésedben támogatni, hogy olyan döntést hozhass, amit ma, holnap és 20 év múlva is fel tudsz vállalni és ami olyan része lesz a történetednek, amivel a legbelső részed is azonosulni tud.